Alınan kararlar hükümsüzdür

  • AKP'li Akdeniz Belediyesi’nde borçlanma yetkisinin ele alınacağı toplantı öncesi rehin alınan ve teklif kabul edildikten sonra serbest bırakılan HDP’li Meclis üyeleri, kendilerinin yokluğundan alınan kararların hükümsüz olduğunu söyledi. 

 

AKP yönetimindeki Mersin Akdeniz Belediyesi, 29 Temmuz'da "Belediye başkanına 50 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi", "Belediye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisinin verilmesi" ve "Yılmaz Güney Parkı’nın yurda çevrilmesi" teklifleriyle olağanüstü bir şekilde toplandı. Söz konusu toplantıdan bir gün önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis üyeleri Bedriye Kuş, Nuran Arslan, Mehmet Bitkin, Ali Tanrıverdi ve Nevzat Baran gözaltına alındı. HDP'li üyelerin toplantıdan bir gün öncesinden gözaltına alınmasıyla muhalefet partilerinin Meclis çoğunluğu AKP'ye geçti. Gözaltılara tepki amaçlı HDP, CHP ve EMEP'li üyeleri de toplantıya katılmadı. Sadece AKP'li üyelerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, üç teklif de kabul edildi. Tekliflerin kabul edilmesinin hemen ardından gözaltındaki HDP'li 5 Meclis üyesi serbest bırakıldı. 

Plan bir komploydu

Aynı zamanda HDP Mersin İl Eşbaşkanı da olan Bedriye Kuş, söz konusu üç maddenin daha önce de gündeme geldiğini, ancak reddettiklerini, bunun üzerine Ağustos'a ertelendiğini ama hemen öncesinden gözaltına alındıklarını hatırlatarak, "planlı bir komplo" olduğunu söyledi. Kuş, şimdiye kadar halka hizmet etmeyen AKP'li başkanın, seçime bir yıl kala borçlanma yetkisinde ısrar etmesinin amacının halka hizmet olmadığını kaydetti. 

Resmen rehin alındık

Kendilerinin yokluğundan alınan kararların, hukuki ve yasal olmadığını söyleyen Kuş, "Bize yapılanların da hukuksal hiçbir dayanağı yoktu. Resmen rehin almaydı, üzerimize atılan suçlamalar kabul etmediğimiz iddialardır” dedi. 

AKP'li başkanın provokasyonu

Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın Meclis toplantılarında sürekli provokasyon yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Kuş, şöyle devam etti: "Meclis üyelerini dolduruşa getirerek, üzerimize salmaya çalışıyor. En son Meclis gündeminde Diyarbakır ve Gaziantep Belediyesi’yle ‘Kardeş Belediyecilik’ yetkisi istendi. Biz Gaziantep Belediyesi’nin halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye olduğu için kabul ettik. Fakat Diyarbakır Belediyesi kayyum tarafından gasp edildiği için reddettik. Bunun üzerine Gültak, HDP seçmenine ve vekillerine ‘teröristsiniz’ imalarında bulundu. ‘PKK terör örgütü müdür?’ diye oylama yaparak, tahrik edici sözlerle bizi hedef aldı.” 

Tüm hukuki yollara başvuracağız

Belediye mallarının peşkeş çekilmesine karşı net tavır sergilediklerinin altını çizen Kuş, sürekli tehdit edildiklerini, bu durum karşısında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Kuş, “Tek adam rejimi Akdeniz Belediyesi’nde de devam ediyor. Bu rejim savcıyı, hakimi de kendisinde merkezileştiriyor. Gözaltına alınmamızla o gündemlerin oy çokluğuyla kabul edilmesi amaç edinmişti. Bu gündemler her ne kadar Meclis çoğunluğuyla geçmiş olsa da hukuksal yanı yoktur. Suç duyurusunda bulunacağız. Gerekli tüm hukuksal yollara başvuracağız" şeklinde konuştu. 

Kararların yasal hükmü yok

Gültak’ın keyfi kararlar verdiğini ve bu kararları hukuksuzca Meclis'ten çıkardığını belirten HDP'li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi de şunları söyledi: "Gültak, ne kadar rant alanı varsa bunların hepsini bir araya getirip olağanüstü toplantıda kabul ettirmeye çalışıyor. Bu mevzuata aykırı bir durumdur, alınan kararların yasal bir hükmü yoktur. Neden 5 kişi alındı; onların 16 mevcutları var, bizim muhalefet ve bağımsızların 21 üyesi var. 5 kişi gözaltına alındığında eşitleniyorlar. Bu sefer belediye başkanının oyu çift sayılıyor. Çok ince bir operasyon yürütüldü. 5 kişi devre dışı bırakılarak, bu yöntem uygulandı. Gözaltıların gerçek amacını herkes biliyor. Dışarıda, içeride fark etmiyor; mücadelemiz kararlılıkla devam edecek.” 

Savcıya talimat verildi

Aynı zamanda dosya avukatı olan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ise dosyanın içeriğini öğrenmeden kolluğun basına servis ettiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Gözaltına alınan 21 kişinin hiçbirinin birbiriyle alakasını olmadığını, tamamen bir toplama torba soruşturma olduğunu fark ettik. Gözaltına alınanlar daha önce Suriye’den, Kobane’den gelen insanlardan oluşuyor. Çocuklu annelerin, 2-3 aylık bebeğini emziren annenin; tiktok, facebook paylaşımları olanlar ve Meclis üyelerinin dosya içinde olması, adeta bir kokteyl dosya. Belediye başkanı istedi, savcı gözaltına aldı, başkan kararı çıkardı, gözaltı süresi bitti. Başta idari işlemin iptali davası ve derhal yürütmenin durdurulması için bir dava açacağız. Gözaltına alınan arkadaşların dosyalarında imzası olan herkes hakkında suç duyurusunda bulunacağız.”

Basın toplantısı düzenlediler

Serbest bırakılan Meclis üyeleri, dün basın toplantısı da düzenledi. İl binasında yapılan toplantıda konuşan Eşbaşkan Bedriye Kuş, AKP’li Gültak, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Mersin Emniyet Müdürlüğünün organize bir şekilde bu operasyonu gerçekleştirdiğini ifade etti. Kuş, “Önemli kararların görüşüldüğü ve kararların mecliste geçirildiği toplantıda Akdeniz Belediyesi Başkanı Mustafa Gültak’ın ’sürekli engelleniyoruz, biz bu şekilde engellenirsek ben de gerekeni yaparım, artık yeter’ şeklindeki söylemleri zaten yapılan operasyonun hangi amaçla ve kimler tarafından organize edildiğinin açık bir itirafıdır” dedi. Hem hukuki hem de siyasi anlamda mücadele edeceklerini ifade eden Kuş, şunları ekledi: “Akdeniz’de yağmacılığa ve talana izin vermeyeceğiz. Bu yapılanların hesabını mutlaka soracağız.”  MA/MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.