Alman vekil Hunko’dan OPCW’ye mektup 

Dünya Haberleri —

Andrej Hunko

Andrej Hunko

  • OPCW’ye mektup gönderen AK Parlamenterler Meclisi üyesi, Almanya Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, "OPCW araştırmaya geçecek mi, Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair iddiasını inceleyecek mi?” diye sordu.
  • Almanya Federal Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Andrej Hunko, OPCW Genel Direktörü Fernando Arias’a Türk devletinin kimyasal saldırılarına ilişkin mektup göndererek görüşme talebinde bulundu. 

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal silah kullanılmasına karşı tepkiler ve girişimler devam ediyor. Türk devletinin kimyasal saldırılarını bir önergeyle Alman Parlamentosu’na taşıyan Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) de bir mektup gönderdi. 

Kimyasalla ilgili belgeler var

Mektupta Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silah kullandığına dair Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) tarafından hazırlanan rapora dikkat çeken Hunko "IPPNW’nin Başûrê Kurdistan’a giderek hazırladığı raporda kimyasala ilişkin dolaylı kanıtlar var. Alman Hükümeti de Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin (CWC) ihlali anlamına gelen bu olayın farkında" dedi. 

Uluslararası soruşturma şart

Kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili uluslararası soruşturma çağrısında bulunan, Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklandığını da hatırlatan Hunko, "İddialar ile ilgili uluslararası bir soruşturma yapılması gerekiyor. Raporların araştırılması ve taraf devletlerin CWC’ye uygunluğu araştırılmalıdır" dedi. 

Ziyaret talebini de iletti

"İnanıyorum ki bu haberlerin üzerine gitmek, vakayı aydınlatmak ve üye devletinin kimyasal silah anlaşmasına bağlı kaldığını sağlayabilmek sizin için önemlidir" diyen Hunko, "OPCW araştırmaya geçecek midir ve Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına dair iddiasını inceleyecek midir?” diye sordu.

Görüşme talebini de ileten Hunko, “Den Haag’da bulunan OPCWyi ziyaret ederek sizlerle görüşmek istiyorum” dedi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.