Almanya gri pasaportun farkındaymış!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye’de bazı AKP’li belediyelerin kişi başı 6 ila 10 bin euro arasında değişen para karşılığında Almanya’ya kaçakçı taşımasına ilişkin Alman Federal Hükümeti “Uzun süredir farkındayız" açıklamasını yaptı.

 

Malatya'nın AKP'li Yeşilyurt Belediyesi “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme Projesi” adı altında Almanya'ya gönderilen 43 kişinin geri dönmemesine ilişkin Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un hükümete sunduğu soru önergesine yanıt verildi.

Akbulut soru önergesinde, "Federal Hükümet'in basınında çıkan “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” adı altında bir suç örgütünün yaklaşık 1000 kişiye ödünç Gri Pasaport sağlayarak Almanya'ya vizesiz giriş yapmalarını sağlandığına ve bunda da AKP'li belediye başkanının yardımının önemli bir rol oynadığına dair çıkan haberlerle ilgili hangi bilgilere sahiptir? Bu kişilerin 5 ila 8 bin euro karşılığında aldıkları gri pasaportları Almanya'ya ulaştıktan sonra Türkiye'ye göndermek üzere suç örgütüne geri teslim ederek iltica başvurusu yaptıkları yönündeki iddialara ilişkin Almanya'da bir soruşturma var mı?" diye sordu.

Federal Hükümet önergeye verdiği yanıtta “Gri Pasaport olarak adlandırılan Türk hizmet pasaportlarıyla Türkiye vatandaşlarının girişinin nasıl işlediğinin uzun süredir farkındayız” dedi.

Türkiye’de yolsuzluk imkansız değil

Hükümet yanıtın devamında şunları belirtti: “Soruşturmayla ilgili elde edilen bilgilere göre, Türkiye'de bu kişilere bu tür ayrıcalıklı pasaportlar, Almanya'ya kısa süreli vizesiz giriş-çıkış yapabilmek ya da iltica etmek amacıyla verilmektedir. Söz konusu hizmet pasaportlarının Türkiye'de olası haksız edinimiyle ilgili yolsuzluk imkansız değildir. Sınır polisi kontrolü sırasında seyahatin amacı hakkında şüpheler tespit edilirse, sınır polisi bu kişileri reddedebilir.”

Emniyet müdürlüğü ve gümrük memurlarını konu hakkında daha dikkatli olmaya çağıran hükümet devamında “Federal polis, Ocak 2021'den beri Türk makamlarıyla yakın temas halindedir ve 25 Ocak 2021'de insan kaçakçılığı şüphesiyle ilgili merkezi bir soruşturma başlattı ve incelenmesi için Bavyera Oberpfalz'daki Weiden savcılığına sundu. Soruşturmayla ilgili daha detaylı bilgi, eyalet yargısındadır” diye belirtti.

Skandalın en çok konuşulan isimlerinden Mega Kilit'in sahibi Ersin Kilit “basında sürekli kendisinin hedef alınmasından” yakınmış ve "Hiç kimse Fatma Şahin'i araştıralım demiyor” sözleriyle AKP Antep Belediye Başkanı Fatma Şahin’i işaret etmişti. 

Fransaya da kaçakçılık yapıldı

Gri pasaport skandalının sadece Almanya ile sınırlı olmadığı, Fransa’ya da benzer yöntemlerle AKP’li belediyeler tarafından kaçakçı taşındığı belirtiliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.