Alman hükümetinin 10 Ocak kabusu: GREV

Dünya Haberleri —

Alman çiftçilerin otoyol eylemi / Foto: AFP

Alman çiftçilerin otoyol eylemi / Foto: AFP

  • Alman hükümeti için tehlikeli karışım; çiftçilerin protestoları, GDL’nin ve kamyoncuların grevi kötü hava koşulları ile birleşince Almanya için 10 Ocak kabusa dönmek üzere. 

EMRULLAH BOZTAŞ

Almanya’nın başkenti Berlin başta olmak üzere Pazartesi günü çiftçiler Noel arasından sonraki en büyük eylemlerine hazırlanıyor. Çiftçiler traktörleri ile Federal hükümetin sübvansiyonlarda yaptığı kesintilerini protesto ediyor. Almanya’a son altı ay içinde çok sayıda sendika ve iş kolunda grev gerçekleşiyor. 
Alman çiftçiler Noel tatilinde ara verdikleri eylemlerine yeniden başladı. Yollar trafiğe kapatılıyor, traktörler hayvan gübrelerini caddelere döküyor. Taşımacılık sektörünün can damarı olan kamyoncular da son ekonomik düzenlemeye ateş püskürüp protestoya başladı. Almanya, Fransa’ya benzeşti. Çiftçiler, demiryolu işçileri ve kamyoncular kollektif olmayan eş zamanlı eylelerle hükümeti sarsıyor. Sosyal medya adı kadar sanal, çiftçilerin, nakliyecilerin ve demiryolu işçilerinin öfkeli protestolarının, Alternative für Deutschland’a (AfD) yaradığı savıyla kaynıyor. 

Çiftçilerden kuklalı mesaj
Alman çiftçilerin hükümete karşı hoşnutsuzluklarını ifade etmek için seçtikleri sembolizm, bir meydan okuma oluğu kadar hükümet için korkutucu da oldu. Ülke genelindeki kırsal yolların kenarlarında, trafik lambalarından sarkan derme çatma kuklalar koalisyon hükümetinine bir mesaj. Bu mesaj Alman hükümetine Pazartesi gününden itibaren Alman karayolları ve demiryollarını doğrudan etkileyecek sektörler arası benzeri görülmemiş protestolar ve grevlerin habercisi. Almanya’da uzun süredir endüstriyel ilişkilerde uyum övünüle gelen bir davranış olsa da bu geçmişte kalmış gibi görünüyor. 

Trenler için, tedbirinizi alın
Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn AG resmi sayfasından 10 Ocak ve sonrası için uyarılar yayınlıyor. DB açıklamasında, “GDL grevi açıklandı: 10 Ocak'tan itibaren DB uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn trafiği sabah 2'den 12.01'e kadar ülke çapında büyük ölçüde etkilenecek. 
GDL, 10 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 02.00'den 12 Ocak 2024 Cuma gününe kadar olan dönem için grev tedbirlerini duyurdu. Bu durum, bu dönemde Deutsche Bahn'ın uzun mesafe, bölgesel ve S-Bahn trafiğinde büyük kesintilere neden olacaktır. Lütfen GDL grevi sırasında gereksiz seyahatlerden kaçının ve seyahatinizi başka bir zamana erteleyin.”

AfD endişesi 
Bu yıl doğu Almanya eyaletlerinde önemli seçimler yaklaşırken, eylemci çiftçilerin bazılarında iplerin aşırı sağın eline geçmesi korkusu var. Tarım alanında çalışanların ülke çapındaki otoyol ablukaları çiftçi derneği başkanı tarafından “ülkenin daha önce hiç yaşamadığı bir şey” olarak tanımlanıyor. Sekiz günlük protesto, hükümetin kısmi U dönüşüne rağmen devam edecek. 

Kamyoncu çiftçi dayanışması
Yük taşıyıcıları, bölgesel ablukalarla başlayan ve federal başkent Berlin'de bir kamyon mitingiyle sonuçlanan eylemlerini çiftçilerin protestoları ile birleştirecekler. Aralık ayı başında yürürlüğe giren ağır yük taşıtları ücret artışından duydukları hayal kırıklığını eylemle anlatan kamyoncular çiftçilerin protestolarına katıldı. 

Tren çözüm olmayacak
Yollardaki kaostan kaçmak için trene binmek yolcular için pek bir seçenek olmayacak. Alman tren makinistleri sendikası GDL'ye bağlı demiryolu işçileri, Noel ateşkesine son verecek. Sendika Pazartesi gününden itibaren ücretler ve çalışma saatleri konusunda ülke çapında grevlere devam etme niyetini açıkladı. Serbest meslek sahibi çiftçilerin ve yük taşıyıcılarının protestoları ve devlete ait tren sektöründeki grevler koordineli değil. Ancak yaşanalar, aşırı sağa popülist darbe fantezileri kurmak için mükemmel bir fırsat verdi.

AfD’in Reich fantezileri
Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, sosyal medya kanallarında yeteneksiz idarecilerin Almanya’yı “Orta çağdaki gibi bir yıkıma sürüklendiği”ni propaganda ediyor. AfD Alman vatandaşlarına bir ‘genel grev’ ile partilerine katılmayı öneriyor. AfD’nin renklerine gönderme yapan telegram mesajları, traktörlerle çevrili yanan bir Reichstag'ın photoshop tasviri ile sunuluyor. AfD’nin taraftarları, “Berlin'e gelin ve trafik ışıklarından uzaklaşın! Almanya maviye dönüyor” demeyi de ihmal etmiyor.

Çiftçi derneği: Bizden uzak durun
Aşırı sağ partinin anketlerde önde göründüğü doğu eyaleti Saksonya'daki küçük çiftçiler derneğinin genel sekreteri Clemens Risse, "Bu protestolar AfD'nin değirmenine su taşıyor” dedi. "Son 10 yılda artan bürokratik yükler ve artan maliyetler, şu anda dile getirilen muazzam hayal kırıklığını yarattı" diye ekliyor. “Sonra AfD Ukrayna'dan gümrüksüz tahıl ithalatına işaret ediyor ve çiftçilere hükümetin dünyayı kurtarmaya çalıştığını ancak kendi dünyasını gözetmediğini söylüyor.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.