Almanya’da da “Bijî berxwedana zindanan”

Yurt Dışı Haberleri —

Kassel eylem

Kassel eylem

  • Hildesheim, Stuttgart, Hannover, Nürnberg, Ulm, Hamburg ve Kassel’de Uluslararası Siyasi Tutsaklar Günü’nde yapılan mitinglerde, “30 yıldır var olan PKK yasağının yanı sıra Alman Ceza Kanunu'nun 129, 129a/b maddelerinin kaldırılmasının zamanı çoktan gelmiştir” denildi.
  • Stuttgart’taki eylem, Kızıl Dayanışma/Rote Hilfe’nin çağrısı ile Stammheim Cezaevi önünde gerçekleştirildi. Onlarca insan hakları örgütünün katıldığı gösteride AZADÎ e.V Almanya’da 11 Kürt siyasi tutsağın olduğuna dikkat çekti.
  • Stammheim Cezaevi’nin etrafında yürüyüş düzenleyen eylemciler, cezaevinin arkasındaki tepeye çıkıp, “Siyasi tutsaklara özgürlük!” sloganları attı. Tutsaklar da camlarını açarak, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz!” sloganlarıyla cevap verdi.

Almanya’nın Hildesheim, Stuttgart, Hannover, Nürnberg, Ulm ve Kassel kentlerinde  Uluslararası Siyasi Tutsaklar Günü’nde yürüyüş ve mitingler gerçekleştirildi. Alman devletinin Kürtlere dönük kriminalizasyon politikalarına işaret edilerek mitinglerde, "Irkçılık ve faşizme karşı mücadele edenlerin kriminalize edilmesine son verin" denildi. Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılması istendi. Tüm gün ve gece saatlerine kadar süren miting, yürüyüş ve eylemlerde, Almanya’ya soruna değil çözüme ortak ol çağrısı yapıldı. 

Hannover

Kriminalizasyon yerine çözüm

Stuttgart’taki eylem, Stuttgart Kızıl Dayanışma/Rote Hilfe’nin çağrısı ile Stammheim Cezaevi önünde yapıldı. Eyleme Kızıl Dayanışma, Halkların Birleşik Devrim Hareketi-HBDH, Kürt kurumları, Dayanışmaya Devam örgütü, Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Filistin Dayanışma Grubu, Örgütlü Otonomi’nin yanı sıra birçok kurum da pankart, flama, okudukları mesajlarla katıldı.

Miting ve yürüyüşte AZADÎ e.V. adına yapılan açıklamada Almanya devletinin Kürtleri kriminalizasyon politikalarından dolayı birçok Kürt’ün cezaevlerine konulduğu belirtildi. AZADÎ e.V açıklamasında: “2011 yılından bu yana Almanya'da yaşayan Kürtler de Ceza Kanunu'nun 129a/b maddesi (yabancı terör örgütüne üyelik) uyarınca suçlanıyor, hapsediliyor ve birkaç yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Şu anda Alman cezaevlerinde 11 Kürt tutuklu/hükümlü var. Stuttgart Stammheim Cezaevinde ise şu an Mazlum D., Merdan K. Ve Hasan U. bulunuyor.”

Savcılık Almanya dışına el attı

Federal Savcılığın Kürt aktivistleri soruşturma hevesinin bir sürek avına dönüştüğü görülürken, AZADÎ üç Avrupa ülkesinden getirilenlerin yargılandığına dikkat çekti. Azadî: “129b davalarından sorumlu olan Federal Savcılık, soruşturmasını Almanya'da bulunan kişilerle sınırlamadı. Geçen yılki yeni suçlamaların çoğu, daha önce Avrupa tutuklama emri uyarınca Almanya'ya iade edilmiş olan kişilere yönelikti. Teslimi istenen kişiler Fransa, İtalya ve Kıbrıs'tan getirildi. Alman yargısının iade talebi şu anda İsveç'ten bekleniyor.

Daha geçen hafta Almanya'da yaşayan siyasi faaliyet gösteren Kürtlere yönelik iki mahkumiyet kararı daha çıktı: Sabri Çimen, 13 Mart'ta Koblenz Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fransa'dan iadesi geçen yılın Ocak ayında gerçekleşti.”

KNK üyesine ceza mı olur?

Kürt halkının en üst siyasi organı olan Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Tahir Köçer’in siyasi faaliyetleri gerekçesi ile ceza almasına da değinen AZADÎ: “Münih Yüksek Bölge Mahkemesi Cuma günü Tahir Köçer'i 2 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Tahir Koçer, Haziran 2021'e kadar ülke çapındaki Kürt örgütleri konfederasyonu KON-MED'in eşbaşkanlığını yaptı ve dolayısıyla Almanya'daki Kürt toplumunun en önemli temsilcilerinden biriydi. Kendisi aynı zamanda sürgündeki Kürt parlamentosu olan Kurdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) üyesidir. Sanıkların çoğunluğu bireysel suçlarla suçlanmıyor ancak etkinlik ve gösteri düzenlemek gibi yasal siyasi faaliyetler de suç sayılıyor. Karlsruhe Federal Savcılığı, bu faaliyetlerin yalnızca kişilerin PKK yapılarına dahil oldukları iddiası nedeniyle cezalandırılabileceğini düşünüyor. Bu suçlamalar, çoğunlukla aylarca süren telefonları izleme ve gözlemlerle kanıt olarak kullanılıyor.

Adalet değil dış politika

Mitingde, Federal Adalet Bakanlığının Kürtlerin soruşturulması ve takibatı için verdiği izinin yasal olmaktan çok siyasi kararlar uyarınca verildiğine özel atıf yapıldı. “Soruşturmalar ancak Federal Adalet Bakanlığı'nın kovuşturma için uygun yetki vermesi halinde gerçekleştirilebiliyor” denilen açıklama “Bu, hangi yabancı kuruluşların yasal olarak yargılanacağını belirleyenin nesnel standartlar değil, federal hükümetin dış politika çıkarları olduğu anlamına gelir” denildi.

Çözüme değil soruna katkı

Ortadoğu'nun güncel sorunlarının ve Türk-Kürt çatışmasının  kişilerin hapsedilmesiyle çözülemeyeceği belirtilen açıklamanın devamında, “Bu nedenle kriminalizasyon zeminini ortadan kaldırmak ve enerjiyi siyasi bir çözüm bulmanın yollarını bulmaya odaklamak amacıyla, 30 yıldır var olan PKK yasağının yanı sıra Ceza Kanunu'nun 129, 129a ve b maddelerinin kaldırılmasının zamanı çoktan gelmiştir. Kürt siyasi faaliyetleri terörizmle bağlı damgalanmamalı. Ve bu yüzden diyoruz ki: Kriminalizasyon yerine diyalog!, Savaş yerine siyasi çözümler. Tüm siyasi tutsaklara özgürlük! Yaşasın Uluslararası dayanışma! Bijî berxwedana zindanan!” ifadeleri yer aldı.

 

Stammheim Cezaevi

 

“Bijî berxwedana zindanan”

Mitinge katılan grup, daha sonra Stammheim Cezaevi’nin etrafında sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Cezaevinin arkasındaki tepeye çıkan eylemciler, ‘’Bütün siyasi tutsaklara özgürlük!” sloganı ile siyasi tutsaklarla dayanışmak için burada olduklarını dile getirdiler. Cezaevindeki odalarının camlarını açan tutsaklar ise, seslerini yükselterek attıkları sloganlarla, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz!” sloganlarıyla eylemcileri selamladı.

Kassel’de adliyeye yürüdüler

Almanya’nın Kassel kentinde de siyasi tutsakların özgürlüğü için yürüyüş yapıldı. Königsplatz’da başlayıp Kassel adliyesi önüne yürüyen eylemciler, yaklaşık iki saatlik yürüyüşün ardından tekrar Königsplatz’a geldi. Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo” , “Bijî berxvedana zindana” , “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

Çürümüş düzene isyan

Politik tutsakların durumuna dikkat çekmek ve onlarla dayanışmayı güçlendirmek amacıyla Hildesheim merkezindeki Jakobi kilisesinin önünde miting düzenlendi. Young Streggle Hildesheim ile Zora Hildesheim öncülüğünde düzenlenen mitinge Hildesheim Demokratik Kürt Toplum Merkezi de destek sundu. Tüm siyasi tutsaklara özgürlük istenen mitingde, “Antifaşizm suç değildir. Irkçılık ve faşizme karşı mücadele edenlerin kriminalize edilmesine son verilmelidir. Politik tutsakları sahiplenmek, onların meydanlardaki sesi olmak faşizme atılan en büyük tokattır. Çürümüş, gerici, faşist düzene meydan okuyan tutsaklar bizim onurumuzdur, onurumuza sahip çıkıyoruz” denildi.

Çakas: Kuşkusuz direnecek ve kazanacağız

Rote Hilfe, Hamburg'daki Holstenglacis tutukevi önünde çok sayıda insan hakları örgütünün katılımı ve desteği ile Uluslararası Siyasi Mahkumlar Günü'nde dayanışma mitingi yapıldı. Almanya’nın Kürtleri kriminalizasyon politikalarına özel vurgu yapılan miting ve eylemlerde, AZADÎ e.V’nin mesajı okundu. Konuşmacılar, demokratik konfederalizm düşüncesiyle kapitalist ataerkilliğin yol açtığı sorunlara gerçek bir çözüm ortaya koyan Abdullah Öcalan'ın 25 yıllık tecritine dikkat çekti. Kürt Halk Meclisi'nden bir temsilci, Kadri Saka ve Kenan Ayaz ile Holstenglacis UG'deki tüm tutsakları selamlarken, bazıları "Bijî Kürdistan ve Bijî Newroz" gibi sloganlar attı. Kenan Ayaz, Kadri Saka ve Mehmet Çakas'ın resimlerinin yer aldığı pankart ve pankartlar asıldı.

Rote Hilfe’nin öncülük ettiği miting ve eylemde 129b davasından yargılanan Kürt siyasetçi Mehmet Çakas’ın mesajı okundu. “Günümüzde tüm muhalifler ve direnenler “terörist” olarak suçlanmakta ve yargılanmaktadır. Terör örgütü üyeliğinden tutalım da terörle iltisaklı olmaya kadar geniş bir kullanım değeri olan “terör ve terörle mücadele” konsepti adı altında, toplumsal özgürlük mücadelesi verenler sadece suçlanmamakta, ondan daha çok karalanmakta, aşağılanmakta ve toplum dışı ilan edilmektedirler” dediği mesajında yapılan hukuksuzluğa ve Kürt kriminalizasyonuna dikkat çekti. Çakas: “Genelde Avrupa’da özelde Almanya’da bu baskıcı güvenlikçi durum giderek artmaktadır. Bizler eskiden Alman devletine ve AB kurumlarına, Türk devletine baskı yapmalarını ve demokratik değerleri savunmalarını talep ederdik. Ancak geldiğimiz aşamada bizzat AB ve üye devletlerin durumu pek parlak görünmemektedir” dedi. Newroz bayramını kutladığı mesajında Kürt siyasetçi Çakas, “Etkinliğinizi bu temelde değerli görüyor, sosyalist bir Kürt, siyasi tutuklu olarak KUŞKUSUZ DİRENECEĞİZ, KESİNLİKLE KAZANACAĞIZ diyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi

Nürnberg’de Köçer’in mesajı

Rote Hilfe’nin Nürnberg'de Siyasi Tutuklular Günü’nde düzenlediği dayanışma mitingine mesaj gönderen Tahir Köçer, sokakta ve eylemde olan herkese başarılar diledi. Münih Yüksek Bölge Mahkemesi'ndeki davası 2 yıl 5 ay hapis cezasıyla sonuçlanan Tahir Köçer “moralim iyi” dediği mesajında: “Arkadaşlardan gelen çok sayıda kart ve mektup önemli bir işaret. Bana her zaman moral ve enerji verdiler. Özörgütlenme Kürtlerin özgülüğü için hayatta kalma şansıdır. Bu devletlerin en çok korktuğu şeydir. Hiçbir Kürt örgütsüz kalmamalı.”

Ulm’de panel

Ulm‘de Tutsakların Sesi Platformu’nun (TSP) organize ettiği panelde de hapishanelerde politik tutsakların durumu ve yapılması gerekenler tartışıldı. Panele İHD İstanbul Şubesi Başkanı Av. Gülseren Yoleri ve ESP Temsilcisi konuşmacı olarak katıldı. İHD’nin çalışmaları hakkında bilgiler veren Av. Yoleri, devletin hapishaneler ve tecrit politikası, hapishanelerde yaşanan hak gasplarına dair bilgiler vererek, politik tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı. Türkiye’de resmi verilere göre toplam 295.702 kapasiteli 403 hapishane olduğunu, bu hapishanelerde kalan tutsak sayısının ise 314.375 olduğunu belirten Yoleri, bu verilerin mevcut durumda 18.693 kişinin kapasitenin üzerinde hapishanelerde kaldığını gösterdiğini söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.