Almanya’da gıda fiyatları fırladı

Dünya Haberleri —

Almanya'da hayat pahalılığı

Almanya'da hayat pahalılığı

  • Ukrayna’daki hegemonya savaşı Avrupa Birliği ekonomisinin lokomotifi olarak kabul edilen Almanya'yı da olumsuz etkilemeye başladı.

Ülkede yıllık enflasyon yüzde 7,1’ye yükseldi. Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntı hem fiyatların artmasına hem de bazı ürünlerin tükenmesine yol açıyor.

Enflasyon 7,1’e yükseldi
Almanya’da yıllık enflasyon Mart ayında 1981'den beri en yüksek seviyesini görerek yüzde 7,1 olarak açıklandı.
Savaş dolayısıyla Ukrayna ve Rusya'dan temel gıda madde ithalatının durma noktasına gelmesi, Covid-19 salgını nedeniyle yükselen fiyatları daha da körükledi. Tedarik sorunuyla birlikte panik alışveriş dalgası nedeniyle ayçiçek, süt ürünleri ve yumurta gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu raflar daha hızlı boşalıyor. Bu ürünlerde fiyatlar da artıyor. 

Ayçiçek yağı 5 euro
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce Almanya, ayçiçek yağının büyük bir kısmını bu iki ülkeden satın alıyordu. Ancak savaşın başlamasından bu yana arz durma noktasına geldi ve dünya pazarındaki fiyat iki katına çıktı. Marketlerde 1 litre ayçiçek yağının fiyatı 5 euroyu buluyor. Bazı alıcıların panik halinde raflara koşması ise süpermarketlerde ayçiçek yağının hızla tükenmesi ile sonuçlandı.
Bazı restoranlar patates kızartmasını menülerinden çıkarırken diğerleri ise alternatif yağları kullanmaya başladı. Ancak alternatif yağlar da bir çözüm olmayabilir. Zira, Rusya Ağustos ayı sonuna kadar ayçiçeği tohumu ve kolza ihracatını yasakladı. Bu karar, yakın gelecekte diğer yağların da fiyatlarında artışlar yaşanacağı anlamına geliyor.

Ekmeğe zam gelecek
Alman Federal İstatistik Ofisi'nin tüketici fiyat endeksine göre, Şubat ayında ekmek üretim maliyeti geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 5 yükselmişti. Mart ayında da devam etmesi beklenen bu artışın ana nedeni, enerji maliyetlerindeki zamlar ve satıcıların şu anda almakta olduğu daha yüksek asgari ücretlere bağlanıyor. Bununla birlikte, tarım ekonomistlerine göre, buğday fiyatı ekmek maliyetinin yüzde 10’undan daha azını oluşturuyor.

Et fiyatları yükselecek
Yüksek elektrik fiyatlarının yanı sıra yem ve hayvan taşımacılığında artan yakıt maliyetleri, son birkaç aydır Alman et endüstrisini de şekilde vurdu. Mart başında Almanya'nın en büyük et üreticisi Tönnies, sözleşmeleri iptal edebileceğini açıklarken, en büyük rakibi Vion, kilo başına 5,2 sentlik ek ücret talep etti. Geçen hafta ülkenin indirimli ürün satan süpermarketleri Aldi ve Lidl da et ürünlerinin fiyatlarını artıracaklarını açıkladı. Aldi, son üç haftada yaklaşık 180 ürünün fiyatını yükseltmişti.

Yumurta yüzde 20 zamlı 
Almanya'da Şubat ayında yumurtalar bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 20 zamlanmış durumda. Marketlerde yumurta ortalama olarak 4 eurodan satılıyor. Bunun ilk nedeni, Ukrayna'dan şu anda çok az tedarik edilebilen mısır veya buğdayın tavuk yeminde bulunması ve bunun da işletme maliyetlerini artırması. Enerjinin yanı sıra tarımda gübre fiyatları da son zamanlarda yükselmiş halde. İşletme maliyetlerindeki artışın bir başka nedeni de Almanya'da ocak ayından bu yana yürürlükte olan erkek civcivlerin öldürülmesinin yasaklanması. Bu da erkek civcivlerin de dişilerle birlikte yetiştirilmesini zorunlu kılıyor.

Sütün litresi 1 euroyu geçecek
Süt endüstrisi, bir süredir maliyetleri yükselişte olan süt, tereyağı ve peynir gibi süt ürünlerinin maliyetinin artışını sürdüreceği konusunda uyarıyor. 
Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Eckhard Heuser geçen hafta Mitteldeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda, sütün litresinin 1 euronun üzerine çıkmasını beklediğini ve fiyatların "hayatında hiç görmediği kadar" yükseldiğini belirtti. Tarım Piyasası Bilgilendirme Kurumu'na göre, 250 gramlık paket tereyağ şu anda bir yıl öncesine göre yüzde yüzde 44 zamlanmış durumda. 

Bira daha pahalı olacak
Almanya'nın en çok tüketilen içeceği bira da zamlanan ürünlerin başında geliyor. Bunda biranın hammaddesi olan buğday ve arpanın savaş nedeniyle Ukrayna’dan tedarik edilememesi ile enerji maliyetlerindeki yükseliş etkili oldu. Alman Bira Üreticileri Birliği'nin yöneticisi Holger Eichele, “dramatik" olarak nitelendirdiği bu durumun bira üreticilerinin fiyatlarını yükseltmeye zorladığını söyledi. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.