Almanya’dan Şii operasyonu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Hamburg İslam Merkezi (HİM) odaklı 7 eyalette 54 kurumsal ve eve dönük polis operasyonunda kapatma için kanıt aranıyor. İçişleri Bakanı Nancy Faeser "Gözümüz İslamcı kesimin üzerinde" dedi. 

Alman polisi Şii İslam inancının merkezi kabul edilen ve Hamburg İslam Merkezi’ne (HİM) baskın düzenledi. 1960'larda inşa edilen, turist rehberlerinde "Hamburg'un kalbinde Doğu'nun küçük bir parçası" olarak tanıtılan merkezde yapılan aramalarda kapatma gerekçesi aranıyor. Alman medyasına göre operasyonun gerisinde, Federal İçişleri Bakanlığı'nın 'İran rejiminin Almanya'daki ileri karakolu' olduğu iddiasıyla HİM ve bağlantılı kuruluşlara yasak getirmek için kanıt bulma çabası yatıyor.

İran’ın ileri karakolu!

Der Spiegel, Almanya Anayasayı Koruma Dairesi'nin Mavi Cami ve onun sponsoru HİM'i uzun yıllardır takip ettiğini ve burayı "Tahran rejiminin ileri karakolu" ve "İran'ın Avrupa'daki önemli bir propaganda merkezi" olarak gördüğünü yazdı. HİM ve bölgedeki diğer 5 kuruluşa yönelik operasyon düzenleyen polisler, HİM'in de bağlı olduğu Almanya'daki Şii Cemaatlerin İslami Topluluğu isimli çatı örgütün üyelerinin kapılarına dayandı. 7 eyalette 54 binada arama yapıldı. Federal İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Hamburg'daki İslami merkezin anayasal düzene aykırı hareket ettiği ve Lübnan'daki Şii örgüt Hizbullah'ı desteklediği şüphesi altında olduğunu söyledi.

Nasıl yapsakta kapatsak

Sosyal Demokrat Partili (SPD) İçişleri Bakanı Nancy Faeser'in henüz HİM'e yasak uygulayacak durumda olmadığını belirten Der Spiegel, "Ülke çapındaki aramalar, dernekler kanunu kapsamındaki soruşturmaların bir parçası. Yetkililerin umudu, İran'a sadık İslamcı merkezi tamamen kapatmak için yeterli kanıt bulmak" diye yazdı. Operasyonun pek de şaşırtıcı olmadığını kaydeden Der Spiegel, son zamanlarda siyasette HİM'in yasaklanması yönünde çağrıların arttığını, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz, Hür Demokrat Parti (FDP) meclis grup lideri Christian Dürr, SPD'den Hamburg'un Birinci Belediye Başkanı Peter Tschentscher'in yasak lehinde konuştuğunu aktardı. Yeşiller Partisi lideri Omid Nouripour'un HİM'i "İran rejiminin Almanya'daki en önemli casusluk merkezi" olarak niteleyip sürgündeki İranlı muhaliflere yönelik casusluk yapmakla suçladığını hatırlattı. HAMBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.