Almanya'dan temel taleplerimiz

Dünya Haberleri —

.

.

  • “Kürt sorununa karşı Türk sorunu: Barış için gerçekler, rotasyonlar ve yollar” başlığıyla düzenlenen konferansta konuşan IPPNW Sözcüsü Dr. Med. Gisela Penteker, “Almanya’dan temel talebimiz PKK yasağının kaldırılması ve Kürtlerin kriminalizasyonuna son verilmesi" dedi.

 

MUHAMMED KAYA

Kurd-Akad ve Civaka Azad, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle “Kürt sorununa karşı Türk sorunu: Barış için gerçekler, rotasyonlar ve yollar” başlığıyla online konferans gerçekleştirdi. Konferansa, gazeteci Erk Acarer, Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Doktorlar (IPPNW) Sözcüsü Dr. Med Gisela Penteker ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Grup Başkanvekili Doç. Dr. Ahmet Yıldırım konuşmacı katıldı.

.

Kurd-Akad Eşbaşkanı Fatma Yıldırım’ın açılış konuşmasının ardından söz alan gazeteci Erk Acarer, Türkiye’de hiçbir dönem medyanın tam olarak bağımsız ve özgür olmadığından söz etti. Saray rejiminin medyayı işlediği suçlarına ortak etmeye çalıştığını kaydeden Acarer, 15 Temmuz sonrası toplumun tüm katmanlarında olduğu gibi medya ve gazeteciler yönelik baskıların arttığına dikkati çekti.

Berlin’de kendisine yönelik saldırıya işaret eden Acarer, "Berlin saldırısı ne sürpriz ne de sıradan oldu. Berlin olması şaşırtıcı. Dünyadaki tüm faşist iktidarlar bu yöntemlere başvuruyor. Bu saldırının arkasında Erdoğan, AKP-MHP iktidarı var” diye konuştu. Acarer, sürgünde bulunan muhalif ve Kürtlerin Erdoğan tarafından hedef alındığını belirtti.

Alman silahlarını kullanıyor

IPPNW Sözcüsü Dr. Med. Gisela Penteker ise konuşmasında Almanya’nın Türk devletine yönelik satışına dikkat çekti. “Silah satımı bilinen bir şey. Almanya’da bunu eleştirmek zor. Çünkü Türkiye NATO üyesi. Ancak bu silahların nerede kullanıldığına bakmak gerekir" dedi. Efrîn’de Alman panzerlerinin kullanıldığını hatırlatan Penteker, "Kürdistan’da Alman silahları kullanılıyor. Özellikle Efrîn’de Batı değerlerinin çiğnendiğini gördük” diye konuştu.

.

 

Biri tutuklanınca 3 kişi yerini dolduruyor

Yıllardır Kürdistan’a giderek yaşananları yerinde gözlemlediğini belirten Penteker, baskı, tutuklamalar ve ekonomik sorunların artışından söz etti. Baskılara rağmen Kürtlerin direndiğini ifade eden Penteker, “Bu yıl Roza Kadın Derneği ile görüştük. Yapılan baskın ile gözaltına alındılar. Ama insanlarda inanç var. Biri tutuklanınca üç kişi onun yerini alıyor” dedi.

PKK yasağı kalkmalı

Almanya-Türkiye ilişkileri bağlamında PKK yasağına ve Kürtlerin Almanya’da kriminalize edilmesi konusuna değinen Penteker, “Almanya’dan temel talebimiz PKK yasağının kaldırılması ve Kürtlerin kriminalizasyonuna son verilmesi olmalı” diye belirtti.

Konuşmasının sonunda Penteker, göçmenlerle çalışan biri olarak AB-Türkiye Mülteci Anlaşması’nın durdurulması gerektiğini, NATO üyesi olsa da Türkiye’ye silah ticaretinin sonlandırılması gerektiğini vurguladı.

Ahmet Yıldırım

‘Çözümde net olmaması AKP’ye kaybettirdi’

HDP eski Grup Başkanvekili Doç. Dr. Ahmet Yıldırım ise 2013-2015 arası 'çözüm süreci’ni değerlendirdi. Bu dönemin cumhuriyet tarihinde ezber bozan bir süreç olduğuna işaret eden Yıldırım, süreç ile birlikte ilk defa Kürt siyasetinin Türkiye’de farklı coğrafyalara gidip kendi ifade etme şansı bulduğunu ve bunun Türk devlet geleneğini korkuttuğunu belirtti.

Kürt meselesinin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını belirten Yıldırım, "Değişim sadece iktidar değişimi ile olmaz. Değişim devletin yüzyıllık tarihini, özsel ve kabuk değişimi ile olabilir. Ona inanmak ve her aşamasında barışçıl politikaları benimseyen kesimlerin bir araya gelmesi gerekir” dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.