Alt mühimmatla 1172 sivil öldürüldü

Dünya Haberleri —

  • Uluslararası sivil toplum kuruluşu Handicap International, 2022 yılında üretimi yasak alt mühimmat saldırıları sonucu bin 172 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

 

Handicap International, uluslararası anlaşmalara göre kullanımı, üretimi, transferi ve depolanması yasak olan alt mühimmatlara ilişkin “2023 Alt Mühimmat Gözlem Raporu”nu açıkladı. Rapora göre; 2022 yılında alt mühimmat saldırıları sonucu bin 172 kişi hayatını kaybetti. Bu rakam, 2010 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam. Bu artışın ana nedeni olarak ise bu tür patlayıcıların Ukrayna'da tekrar tekrar kullanılması gösterildi. 

Rusya ve Ukrayna kullandı

 Raporda, "2022'de Rus güçlerinin yasaklanmış alt mühimmat silahlarıyla gerçekleştirdiği yoğun saldırılar, Ukrayna'da yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Bu saldırılar, sağlık kuruluşlarına, fabrikalara ve konutlara zarar verdi. Ukrayna güçleri de bu yıkıcı silahları kullandı” denildi. 

Suriye’de 84 sivil

 Rapora göre 2022'de Suriye'de gerçekleşen alt mühimmat saldırıları sonucu ise 84 kişi hayatını kaybetti. Yemen'de ise 95 kişi bu nedenle hayatını kaybetti.

 Alt mühimmat bombaları, birçok mini bomba içeren silahlardır. Geniş alanlara dağıtılmak üzere tasarlanmış, bu nedenle evlere düşmeleri kaçınılmaz. En ufak bir temasla patlıyor, çatışmalar sırasında ve sonrasında insanları öldürüp sakatlayabiliyor.   CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.