Amacı ilk trenle son duraktı

  • Türk devletinin Qamişlo’daki SİHA saldırısında iki torunuyla birlikte katledilen 85 yaşındaki Yusif Gulo ”İlk trene binip son durağa kadar gideceğim” diyordu.

NAZIM DAŞTAN/MA/QAMIŞLO 

Qamişlo’nun Hilêliyê Mahallesi’nde Türk Silahlı İnsansız Hava Aracı’yla (SİHA) bir araca yapılan saldırı sonucu Qamişlo’nun köklü ailelerinden Gulo Ailesi’nden 85 yaşındaki Yusif Gulo ile torunları Mazlum ve Mihemed Gulo şehadete ulaştı. Gulo ve torunları, Qamişlo’da bulunan Delil Saruxan Şehitliğinde toprağa verildi. On binlerce kişinin katıldığı törende uğurlanan Gulo için yas ilan edildi, tüm Qamişlo kepenk kapattı. Qamişlo’nun her sokak, cadde ve mahallesinde yaşayanların tanıdığı Mala Gulo, kentin en yurtsever ailelerinden biri. Bir ailede mücadele geleneğinin temsiline örnek verilen Gulo Ailesi’nin hikayesi uzun yıllara dayanıyor.

 Şêx Said direnişinden sonra

 Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Çalê köyünden olan aile, Şêx Said direnişinden sonra sürgün edilenlerden. Suriye’ye geçince önce sınırın sıfır noktasındaki köylere, daha sonra ise Qamişlo’ya yerleşen Mala Gulo, yurtsever kimliğinden hiç taviz vermedi. O dönem Rojava’da mücadele eden Osman Sebrî ve arkadaşlarına da kapılarını açtı, birlikte mücadele etti. Yusif Gulo, 1980’li yıllarda PKK ile tanıştı. Yusif Gulo, bu yıllarda hem Suriye’de hem de Lübnan’da birçok kez Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştü. 

 Gerilla saflarında 5 şehit

 Gulo Ailesi’nin PKK’ye katılan 5 üyesi farklı tarihlerde şehit düştüi. Yusif Gulo’nun oğlu Mistefa Gulo, Sebrî Gulo ile yeğenleri Serbend Gulo, Sebrîyê Piçuk (Dara) ve Baran Gulo PKK saflarında şehadete ulaşanlardan.

 Devrimin ön saflarında

 Rojava Devrimi sürecinde de en ön saflarda yer alan Mala Gulo’nun 8 çocuğu da şehadete ulaştı. Yusuf Gulo’nun şehit düşen torunlarının isimleri şöyle: Nureddin, Sebrîyê Piçuk (İsa), Eli, Nureddin (Davut), Gulan, Baran, Mazlum ve Mihemed.  

Osman Sebrîlerin ilk kongresi Gulo’nun evinde yapıldı

Yusif Gulo’nun kardeşi Ehmed Gulo, aile olarak Kürt partilerinin Rojava’da örgütlenmesine ağabeyi Yusif Gulo’nun da öncülük ettiğini; birçok parti ve oluşuma destek verdiklerini hatırlattı. Gulo, şunları paylaştı: “Osman Sebrî ve arkadaşlarının 1965’te yaptıkları ilk kongre Yusif Gulo’nun evinde yapıldı. Genç yaşında mücadele içinde yer aldı. Kürt devrimcileri nerede düşmana karşı silah kaldırdıysa Yusif Gulo, kardeşleri ve oğulları ile birlikte onların yanında yer aldı. 82’de Türkiye’de yapılan darbeden sonra da birçok Kuzeyli devrimci buraya geldi. Yusif Gulo onlarla birlikte de en ön saflarda yer aldı. Serok Apo’ya yönelik gerçekleştirilen uluslararası komploya kadar bu böyleydi. Serok Apo’yu esir düşürüp Türklere teslim ettiler. Sonrasında birçok şey yaşandı ve mücadele sürdü.”

Yusif Gulo

Hep Kürdistani biriydi

 Rojava’da hayat bulan devrime öncülük ettiğini dile getiren Gulo, devrimden önce kurulan PYD’nin de kuruluşunda aktif olarak yer aldığını söyledi. Gulo’nun çocukları ve torunlarının bir bir özgürlük saflarına katıldığını; aynı zamanda büyük bedeller de verildiğini dile getirerek, ”Aile tamamıyla devrim içinde yer aldı. Yusif Gulo eskiden de tanınıyordu. Kürdistani bir kişilik olarak bilinirdi” şeklinde konuştu.

 Saldırı sonrası gittğimde

 Yusif Gulo ve iki torununun o gün bir taziyeden gelirken SİHA’lar tarafından takip edilerek vurulduğunu belirten Gulo, ”Patlama sesi geldiğinde tüm Qamişlo vuruldukları yere akın etti. Bir serhildana gider gibi onlara koştular. Değerlerine sahip çıktılar. Onların üzerine gittiğimde tanıyamadım. Yusuf’u kolundaki saatten, Mihemed’in ucunda Serok Apo’nun görselinin bulunduğu zincirinden, Mazlum’u ise kemerinden tanıdım. Hala bendeler. O şekilde tanıdım onları” dedi.

Türk devletinin bu tür saldırılarının da yenilginin işaretleri olduğunu; Kürt halkının tüm haklarını kazanmaya yaklaştığını belirten Gulo, şunları ekledi: ”Ağır bedeller veriyoruz. Onlardan biri de Yusif Gulo’ydu. Büyük bir emeği vardı. Halkına söz vermişti. ‘İlk trene binip son durağa kadar gideceğim’ diyordu. Yaşı 85’ti, ancak hiçbir serhildandan uzak durmadı. Amed’deki zindanda mücadele eden öncümüz Mazlum Doğan’ın dediği gibi direnişten başka yol yok. Onun için ‘berxwedan jiyane’ diyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.