Amed Büyükşehir Belediyesi, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda kendi geliştirdiği güneş enerjisi santralinin açılışını yaptı. “Sümerparkı Güneş Parkına Dönüştürme Projesi” kapsamında Sümerpark’a 2 bin güneş paneli kurulurken, yılda 800 MW elektrik üretilecek. Üretilen elektrik, iç tüketimde kullanılırken, şu ana kadar artan 113 MW enerji DEDAŞ’a satıldı.

Türkiye’de elektrik üretimi için her yıl milyonlarca liralık ödenek barajlara, HES’lere ve termik santrallere yatırılıp doğa tahrip edilirken, Amed Büyükşehir Belediyesi örnek bir proje olan bölgenin ilk Güneş Enerji Santrali’ni hizmete açtı. Açılışta konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları, kentin yüzde 100 yenilebilir enerji kenti haline getirmeye davet etti.

Büyükşehir Belediyesinin Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’na kurduğu güneş enerjisi santralini verilen resepsiyonla açıldı. Sümerpark’ta düzenlenen açılış resepsiyonuna, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, DBP İl Eşbaşkanları Ali Şimşek, Hafize İpek, Büyükşehir Belediyesine bağlı birim başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanı Samet Uçaman, proje kapsamında 2 bin adet güneş paneli kurulduğu ve yılda 800 MW enerji üretimi gerçekleştireceklerini ifade etti. 

Yenilenebilen enerji kaynakları olan GES ve RES’lerin daha sağlıklı ve ucuz olmasına rağmen Türkiye’de kullanımının düşük olduğunu vurgulayan Uçaman, bu algıyı yıkmak için yenilenebilen enerji kullanımını esas alan bu projeyi geliştirdiklerini vurguladı. Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan proje hakkında bilgiler veren Uçaman, “2 bin adet güneş paneli ile yılda 800 MW enerji üreteceğiz. Bununda yılda 300 bin TL’ye denk geliyor” dedi.


‘Artık hayal değil’

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, “Bazı projeler bazı kesimlerin lehine bazı kesimlerin aleyhinedir, çıkarlarına terstir. Bugün böyle bir projenin startını, müjdesini veriyoruz ve halkımızla paylaşıyoruz. Herkes, her kesim bu projeden fayda görecek. Ben buradan bizi bu projeyi yapmaya teşvik eden DEDAŞ’a teşekkür etmek istiyorum. Eğer onların yaptıkları olmasaydı biz de projeyi bu kadar hızlandırmayacaktık. Kendi enerjimizi kendi kaynaklarımızla üretmek artık bizim için bir hayal değil gerçektir” ifadelerini kullandı.


‘DEDAŞ’a elektrik satıyoruz’

Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise kentte ilk defa artık DEDAŞ’a elektrik sattıklarını söyledi. Şu ana kadar 113 MW enerji sattıklarını ifade eden Kışanak, “Sattığımız enerjiyi harcadıklarımızdan düşeceğiz” dedi.

“Artık enerji kaynaklarını tüketmeden enerji ihtiyacını karşılayabileceğiz” diyen Kışanak, “Enerji kaynaklarını tüketmeden, doğayı kirletmeden enerji üretilebileceğini bugün burada küçük bir santralden görebileceğiz. İnsanlar doğayı tüketmeden de yenilebilir enerji kaynaklarıyla bunu sağlayabilir. Bugün burada bunu ispat ediyoruz” şeklinde konuştu.


Sırada rüzgar enerjisi var

Güneş ve rüzgarın tükenmeyen, doğayı kirletmeyen enerji kaynakları olduğunun altını çizen Kışanak, “Bunları kullanacağız. Burada bunun açılışını yapıyoruz. İki projemiz daha var. En kısa zamanda bunları da hayata geçireceğiz. Dünyada 40 kent yüzde yüz yenilenebilir enerji ile ihtiyaçlarını karşılayabilir hale gelmiştir. Neden Amed olmasın? El ele verirsek Amed’i yüzde yüz yenilenebilir enerji kenti haline getirebiliriz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunu hayata geçirelim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Anlı ve Kışanak, resepsiyona katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle beraber açılış kurdelesini kesti. Burada santral ve eğitim merkezi hakkında bilgiler alan Anlı ve Kışanak, kurulan güneş panellerini inceledi. 


Otogarda da uygulanacak

Güneş panellerinin yakında Hayvan Pazarı ve Otogar’da faaliyete geçeceğinin bilgisini veren Kışanak, kentin rüzgar enerjisi potansiyeliyle ilgili olarak da çalışmalarının bulunduğunu, bu projeleri en kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi.

Kışanak, şöyle konuştu: “Dünyada 40 kent yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle kentsel yaşamını sürdürüyor. Neden Diyarbakır’ın böyle bir iddiası olmasın. Biz bu iddiayı bugün sizlerle paylaşıyoruz. Tüm kurumlarımıza ve sivil toplum örgütlerine birlikte çalışma çağrısı yapıyoruz. Gelin Amed’i yüzde 100 yenilenebilir enerji kenti haline getirelim. Lütfen herkes bu iddianın bir tarafından tutsun ve omuz versin. El birliğiyle bunu bir programa dönüştürelim. Önümüze bir zaman dilimi koyalım 10 yılda bu planı hayata geçirmeye çalışalım. Çünkü dünyada yenilebilir enerji kaynakları bakımından en zengin coğrafyada yaşıyoruz. O zaman bu zenginliğimizi kullanmakta bizim görev ve sorumluluğumuzdur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, güneş panelleri hizmete açıldı. Tesisi gezen konuklar, proje müdürü Fatoş Nujen Ayhan’dan bilgi aldılar. 


 DİHA/AMED