Amed’de 4’üncü pik endişesi

  • Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan: Vakalarda yaşanan artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde 4’ncü piki yaşayabiliriz.

 

JİNNEWS / AMED

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde 10-16 Temmuz arası illere göre 100 bin kişide görülen Koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarını açıklamıştı. Siirt, Bingöl, Diyarbakır, Iğdır ve Van gibi Kürdistan kentlerinin de içinde olduğu birçok ilin vaka sayısında yaşanan artışlar dikkat çekmişti. 

Ancak açıklanan verilerin çok daha üstünde vakaların olduğu tahmin edilirken, uzmanlar yurttaşların kendi tedbirlerini almaları konusunda uyarılarılar yapmaya devam ediyor. 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır’ın vakaları artan ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi. Pandeminin ekonomik kaygılar üzerinden yürütülemeyeceğini ve bunun yanı sıra bilim ile hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Turan, ”Biz şunu gördük; tatil sezonunun başlamasıyla beraber yasaklar kaldırıldı. Ancak yasakların kaldırılması ile halkta bir rahatlama ve pandeminin bittiği algısı oluştu. Daha önceki yaz aylarında Diyarbakır’da hastaları yatırabileceğimiz yataklar kalmamıştı. Şuan durum bu değil. Ancak vakalarda yaşanan artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde 4’ncü piki yaşayabiliriz. Bundan kaynaklı da diyoruz ki bilim ile hareket edilmeli, yoksa pandemi böyle yürümez” ifadelerde bulundu. 

 Delta varyantı tehlikesi

Jinnews’ten Derya Ren’in haberine göre kentte, pandeminin 1’nci dalgasının piklerinin yaşandığını söyleyen Turan, hastanelerde günlük 400-500 kişinin testinin pozitif çıktığını ve 160 kişiye yakın kişinin hastanede yattığını belirtti. Kentte şuan Delta varyantının da görüldüğüne dikkat çeken Turan, ‘’Hastanelerde yatan pozitif vakalardan neredeyse yüzde 70-75’i hiç aşı olmayan kişiler. Aşı olan kişilerin koronavirüsü daha kolay atlattıklarını görebiliyoruz” dedi. 

Mutlaka aşı olun 

Pandemi sürecinin bilinçli bir şekilde yürütülemediğinin ve halkın bilgilendirilmediğinin altını çizen Turan, pandemide yapılan eksikliğin aşı sürecinde tekrarlanmaması gerektiğini ve halkın aşı ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Turan, Tabipler Odası olarak herkesin aşı olması gerektiği çağrısında bulunduklarını söyleyerek, ”Bizler bilimsel olarak etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış her aşının yanındayız. Türkiye’de şuan uygulanmakta olan aşı salgına karşı etkilidir. Pandemiyi daha rahat atlatabilmek adına mutlaka ama mutlaka aşınızı olun” diye konuştu.

 

Çınar’da 6 mahalle karantinada

Koronavirüs (Kovid-19) salgını vakalarının hızla arttığı Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 2 mahalle daha karantinaya alındı. Kentte karantinaya alınan mahalle sayısı böylelikle 6'ya yükseldi. Söz konusu mahallelerde Delta varyantının görüldüğü belirtildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.