Amed’de kayyumları defetme hazırlığı

DEM Parti, Amed açıklama

DEM Parti, Amed açıklama

  • DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık, “Seçimlerde halkın üzerine kabus gibi çöken süreci sonlandıracağız” diyerek, 14 Ocak’taki halk oylamasına çağrı yaptı. 
  • DBP Amed İl Eşbaşkanı M.Şirin Gürbüz ise “Amed’i ve 17 ilçemizi kayyuma bırakmayalım. Sistem partilerini tabela partisi haline getirip Kurdistan’dan gönderelim” dedi.

YILMAZ KAYA / AMED

DEM Parti Amed İl Örgütü seçim startını verdi. Hazırlıklar hakkında bilgi veren DBP Amed İl Eşbaşkanı M.Şirin Gürbüz ise “Amed’i ve 17 ilçemizi kayyuma bırakmayalım. Sistem partilerini tabela partisi haline getirip Kurdistan’dan gönderelim” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Örgütü, 31 Mart yerel seçimlerine dair Koşuyolu Park’ında açıklama yaptı. DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, iktidarın Kurdistan kentlerinde seçmen taşımalarıyla seçimlere müdahale etmek istediğine işaret etti. Sakık, “İrade gaspı ve demokrasi hırsızlığı olan kayyumcu zihniyeti tekrardan toplumun gündemine koyarak, halkımızın sandığa gitmesinin önüne geçip şark kurnazlığıyla irade gaspını devam etmeye çalışıyor. 2016’dan itibaren uygulamaya konan kayyum zihniyetinin uyguladığı politikalar, yüz yıldır uygulanan politikalardan bağımsız değildir. Halkın iradesini yok saymak,  artık tahammül edilemeyecek seviyeye gelmiştir” diye konuştu. 

14 Ocak’ta halk oylaması

“Halkımız artık kararını vermiştir. Kendi iradesini kayyumcu zihniyete teslim etmeyecek ve kayyum zihniyetine geçit vermeyecektir” diyen Tekin, şunları söyledi: “Yüzlerce aday adayımız demokrasi şöleni olan ön seçime hazırlanıyor. Her aday adayımız, sadece aday olmak için değil, faşist zihniyete bir karşı duruş sergilemek için başvuruda bulunmuştur. Yerel seçimlerde gaspçı zihniyete en büyük cevabı verip, karanlık zihniyetin halkın üzerine kabus gibi çöktüğü süreci sonlandıracağız.” 

Delegeler belirlendi

Tekin, 14 Ocak Pazar günü kentte yapılacak halk oylaması için de çağrıda bulundu. Adayları seçecek delegeleri belirleyen DEM Parti, hafta sonu ilçe binaları ile tutulacak salonlarda sandıklar kuracak. Delegelerin oy verme işlemi sonrasında belirlenecek aday isimleri, parti genel merkezine gönderilecek ve bu ay içerisinde isimleri kesinleşen adaylar, düzenlenen törenle halka tanıtılacak.

 

 

Eşit temsiliyet olacak

Amed İl Seçim Komisyonu üyesi ve DBP Amed İl Eşbaşkanı M.Şirin Gürbüz ise "Kent Uzlaşısı" dedikleri, yereli kapsayacak STK, odalar, dernekler, parti üyeleri ve parti çalışanları ile ortak çalışma yürüttüklerini söyledi. Amed için toplam 918 aday adayının başvuru yaptığını belirten Gürbüz, "Bunun yaklaşık 280'i belediye eşbaşkan aday adayı, diğeri de belediye meclis üyeleri” dedi. “Sayısal bakmamak gerekir. Eşit temsiliyet olacak. Bir kadın, bir erkek olacak” diyen Gürbüz, şöyle devam etti: “Belediye Meclisi’nde de fermuar sistemi olacak. Aday adaylarının eşit temsiliyetinin sağlanabilmesi için bir erkek bir kadın çizgisi uygulanacak. Biz kota demiyoruz. Eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık kesinlikle kırmızı çizgimiz.”

Parti çizgisi aşılırsa

Aday adaylarının ilçe binalarına asılacak delege listelerine bakarak, parti çizgisini aşmadan kendi propagandasını yapabileceğini kaydeden Gürbüz, delegelerin parti binalarında veya sayı fazla ise tutulacak salonlarda kurulacak sandıklarda oy kullanacaklarını belirtti. Belediye eşbaşkanları seçiminde delegeler bir kadın ve bir erkek tercih edecek. İlçelerde ise hem belediye meclis üyesi hem ilçe eş başkanı hem de büyükşehir eşbaşkanı için ayrı ayrı sandıklar kurulacak. Gürbüz, mülakatlarda eleme yaptıklarını, ancak olası parti çizgisini aşacak bir durum yaşanması halinde, adaylığın kesinleşmesinden sonra bile olsa belediye eşbaşkanı adayını geri çekme tasarruflarının olduğunu vurguladı.

Bir pazarlık konusu değil

DBP İl Eşbaşkanı Gürbüz, yerel seçimlere DEM Parti adı ile girileceğini belirterek, Kurdistani ittifak konusunda ise şunları söyledi: "Burada Kurdistani ittifaklar geçmişte yapılmış. Bu süreçte belediye eşbaşkanlık düzeyinde bir ittifak görüşmesi olmadığını, ihtiyaç duyulursa kamuoyu ile paylaşılacağını duyurmak isterim. Delegelerin seçeceği eşbaşkan adayları orada adayımız olarak çıkacak. Biz, ittifakları Kurdistani kazançlar üzerinden yapmak istiyoruz. Belediye eşbaşkanlığı, meclis üyeliği ya da vekillik üzerinden değil. Birlikte mücadele etmeyi ön plana alıyoruz. Geçenlerde hepimiz gördük, Şeyh Said’e yapılan bir saygısızlık bütün Kürtleri derinden üzmüştür. Bir yerde Kürt olduğun sana hatırlatılıyor. Biz ittifakı, beraber mücadeleyle yapıyoruz. Bir pazarlık konusu değil.”

Geldikleri yere geri göndereceğiz

Seçilen hiçbir arkadaşlarının yerine yolsuzluktan kayyum atanmadığının altını çizen Gürbüz, "Halkçı belediyeciliği çok iyi biliyoruz. Kendimizi de, kentimizi de yönetebilecek gücümüz ve niteliğimiz var. Daha önce Gültan ve Fırat başkanlar, daha sonra Selçuk ve Hülya başkanlar, büyükşehir ve diğer belediyeler şahsında bütün yolsuzlukları deşifre ederek açıkladılar. Belediyenin kimin hizmetinde kullanıldığı da apaçık ortaya çıktı. Kirli kayyumu, hırsız kayyumu geldikleri yere geri göndereceğiz. Halkın iradesini tekrar belediyelerimizde tesis edeceğiz. Seçilecek adaylarla partimizin etrafında kenetlenelim. Amed’i ve 17 ilçemizi kayyuma bırakmayalım. Sistem partilerini tabela partisi haline getirip Kurdistan’dan gönderelim" şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.