Kürtler tarafından binlerce yıldır yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilen Serê Salê Amed’de düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Kürtler, binlerce yıldan beri Julien (Rumî) Takvimi’ne göre 13 Ocak tarihini yeni yılın başlangıcı yani “Serê salê” olarak kutluyor. Serê Salê kutlamaları Mezopotamya’nın kadim halklarından Sümerler ve Babillere kadar uzanıyor.
Amed’de edebiyat çalışmaları yürüten Amed Okuma Grubu (Koma Xwendinê ya Amedê) ve Amed Şiir Grubu (Koma Helbestê ya Amedê), Serê Salê’yi kutladı. Eğitim Sen 2 Nolu Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen etkinliğe yazar, şair ve çok sayıda yurttaş çocuklarıyla katıldı. Katılımcılara, çerez, tatlı ve meyveler ikram edildi.
Etkinliğin açılışına ilişkin olarak Okuma Grubu’ndan Sevgül Şaşmaz ve Şiir Grubundan Sait Arzu birer kısa konuşma yaptı. Yeni yıl etkinliği binlerce yıldan günümüze gelen bir gelenek olduğunu belirten Şaşmaz, günün Kürtler açısından önemine değinerek, “Biz şanslıydık bu geleneği gördük. Gelecek nesillerin bu geleneği görmesi ve yaşaması için bu geceyi düzenledik” dedi. Sait Arzu ise günün tarihsel geçmişine dair bir anlatı yaptı.
Kalik û pîrik dileklerde bulundu
Konuşmalardan sonra bir çocuk giydiği kose (kalik û pîrik) kıyafetiyle salona gelerek yeni yıl dileklerini söyledi. Bunun üzerine katılımcılar arasında bulunan bir kadın da masadaki çerezlerden çocuğun çantasına koydu.
Daha sonra Hüseyin Çalışcı, “Kürtler nasıl yaşamalı ve dilin önemi” adlı konulu doğaçlama skeç oynandı. Şölende Kürtçe bilmece, tekerleme ve deyimlere ilişkin bilgi yarışması düzenlendi. Soruları doğru cevaplayan kişilere Kürtçe kitaplar hediye edildi. Şölen erbane eşliğinde söylenen stranlar ve okunan şiirlerle son buldu.
Sur’da gözaltı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyelerinin Sur’da gerçekleştirdiği Serê Salê kutlamasında gözaltınlar yaşandı. Gözaltılar ifade işlemleri sırasında bir polisin “Ben de Kürdüm, Serê Salê kutlamasını ilk defa sizden duyuyorum” dediği, HDP’lilerin de “O zaman sen Kürt değilsin” dediği belirtildi.
Gözaltına alınan HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Sevim Coşkun, HDP Gençlik Meclisi üyeleri Canan Oğul, Havva Bilbik, Mustafa Suat Şenci, Şefika Yürük, Berxwedan Yeni, Murat Kılıç ve Mustafa Şimşek gözaltına alınarak, Sur ilçesinde bulunan Çarşı Karakolu’da ifadelerinin alınmasından sonra serbest bırakıldılar.
MA/AMED