Amerikan Yahudileri ‘ateşkes’ istedi

Dünya Haberleri —

Jewish Voice for Peace girişimi ABD Kongresi'nde eylemde Foto: AFP

Jewish Voice for Peace girişimi ABD Kongresi'nde eylemde Foto: AFP

  • İsrail-Hamas savaşına tepki gösteren Amerikan Yahudileri üzerinde "Ateşkes" ve "Gazze Yaşasın" yazan pankartlarla Kongre binasına girip oturma eylemi yaptı. Bir başka gurup da National Mall’da aynı taleplerle protesto gösterisi düzenledi. 
  • 5 binden fazla insanın canına mal olan savaşı protesto eden binlerce kişi dünyanın birçok ülkesinde meydanlara çıktı. Tutuklama ve gözaltılar arasında ‘ateşkes ve barış’ çağrıları yoğunlaşırken, Filistin yanlısı gösterilere öfke hakimdi. 

 

Gazze Şeridi’nde sivillerin hedef haline geldiği savaş geride 5 binin üzerinde kayıp ve onbinlerce yaralı bırakarak devam ediyor. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşı 13. gününde dünyanın birçok ülkesinde protesto gösterilerinin konusu haline geldi. ABD’de barış isteyen, ateşkes talebi ile Kongre binasına girerek gösteri yapan Amerikan Yahudileri tutuklandı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yapılan Filistin yanlısı gösteriler olaysız geçerken, Avrupa devletilerin aldığı yasaklama kararları gerilim ve tutuklamalara neden oldu. Gösterilerde İsrail'in saldırıları durdurması ve ateşkes talep edildi.      

ABD Kongresi Foto: AFP

Washington’da ateşkes eylemi
ABD’nin başkenti Washington'da yüzlerce Yahudi barış aktivisti Biden yönetimini ve ABD Kongresi'ni ateşkes için baskı yapmaya çağırdı. Jewish Voice for Peace (Barış İçin Yahudi Sesi) grubundan olan yaklaşık 200 gösterici, Kongre Binası yakınındaki Temsilciler Meclisi çalışma binalarından Cannon’ın girişini doldurarak "Dünya izliyor" sloganları attı. Üzerinde "Yahudiler şimdi ateşkes istiyor" yazılı siyah tişörtler giyen göstericiler, alkış ve şarkılar eşliğinde oturma eylemi yaptı; "Ateşkes" ve "Gazze Yaşasın" yazılı pankartlar taşıdı.

Siyonizm karşıtı Amerikalı Yahudiler ABD Kongresi'nde Foto: AFP


ABD Kongre Binası Polisinin ‘dağılın’ emrine direnen protestocular tutukladı. Kongre Binası polisi sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "Protestocuları gösteriyi durdurmaları için uyardık ve bu uyarıya uymayanları tutuklamaya başladık" dedi. Siyonizm karşıtı bir Yahudi örgütü olan Jewish Voice for Peace üyeleri, oturma eyleminden önce de Kongre Binası yakınındaki ulusal park alanı National Mall'da toplanarak Biden yönetimini ateşkes çağrısında bulunmaya davet etmişti. Yaklaşık 500 protestocu da bina dışındaki yolu kapattı.

Berlin'deki onlarca gözaltı
Yasaklama açıklamalarına rağmen Almanya'nın başkenti Berlin, Frankfurt ve Nürnberg kentlerinde Filistin'e destek gösterileri düzenlendi. Polis ile göstericiler arasındaki arbedede çok sayıda kişi yaralanırken 174 kişi gözaltına alındı. 
Berlin'in Neukölln semtinde Filistine destek için başlayan gösteri İsrail’i protestoya dönüştü. Sokaklardaki bazı araçların protestocularca ateşe verildiğini belirten Berlin polisi, göstericilerin emniyet güçlerine taş ve şişe fırlattığını bildirdi. Olaylarda 65 polis yaralandı. 
Protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kullanan polis, bazı göstericileri gözaltına aldı. Polis tarafından yapılan açıklamada, çok sayıda polisin de yaralandığı duyuruldu. Alman polisi, yaralananlar arasında "olay yerinden geçenlerin" ve emniyet güçlerine "direnen" kişilerin de bulunduğunu belirtti. Onlarca gözaltı var. 

Yasak uzatıldı
Frankfurt ve Nürnberg gibi kentler de protestolara sahne oldu. Polis, Frankfurt'ta bir araya gelen 100 civarındaki göstericiye tazyikli suyla müdahale etti. Nürnberg'deki protestoda ise yaklaşık 500 katılımcı vardı. 
Hamburg'da ise polis Filistin gösterilerine yönelik yasağını bu hafta sonunu da kapsayacak şekilde uzattı. Yasak geçen Pazar günü uygulanmaya başlamıştı.

Den Haag’da acil durum ilan edildi
Hollanda’nın Den Haag kentinde Filistin’e destek amacıyla düzenlenen gösteri olaylı sona erdi. Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde bir araya gelen 500’den fazla göstericiye polis, 17.30 sıralarında müdahale etti.
Göstericiler polis kordonunda merkez tren istasyonu civarına ilerledi. Akşam saat 20.00 civarında buradaki ortam gerginleşti. Saat 20:00 dolaylarında polisle göstericiler arasında  yaşanan çatışmada göstericiler, polise hava fişek attı. Lahey Belediyesi, acil durum ilan ederek göstericilerin dağıtılması talimatı verdi. Atlı ve köpekli ekiplerin de desteklediği polis, bölgeden ayrılmamakta ısrar eden göstericileri dağıttı.

Londra'da gıyabi cenaze namazı
İngiltere'nin başkenti Londra'da yüzlerce kişi, Gazze'deki hastane saldırısını protesto etmek için bir araya geldi. Şiddetli yağmura rağmen Çarşamba akşamı Westminster'da toplanan protestocular, "katliamı durdurun" ve "Gazze'yi bombalamayı durdurun" yazılı pankartlar taşıdı. Hastane saldırısında hayatını kaybedenler için de namaz kılındı, dualar edildi.

Beyrut’ta yabancı elçilikler önünde
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin önünde toplanan protestocular molotof kokteylleri ve taşlarla güvenlik güçleriyle çatıştı ve yakınındaki bir binayı ateşe verdi.
Beyrut'taki Fransız büyükelçiliği önünde yüzlerce kişi toplanarak Hizbullah bayrakları açtı ve elçiliğin ana girişine yığılan taşları güvenlik güçlerine fırlattı. Hizbullah, 18 Ekim çarşamba gününü "düşmana karşı öfke günü" ilan etmişti. 

Amman’da 5 bin protestocu
Ürdün’ün başkenti Amman son günlerin en kitlesel protestosuna sahne oldu. 5 bin kişi olduğu tahmin edilen göstericiler geç saatlerde İsrail Büyükelçiliğini basmaya çalıştı. Hamas lehine sloganlar atan göstericiler hükümetten elçiliği kapatmasını ve İsrail'le barış anlaşmasını iptal etmesini talep etti. Göstericilere güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. İsrail ile barış anlaşması olan Ürdün, İsrail'in "bu ciddi olayın sorumluluğunu taşıdığını" söylüyor.

Kahire’de öğrenciler ayaklandı
Mısır’ın başkenti Kahire'deki gösterilerin adresi ABD Büyükelçiliği yakınlarıydı. Ayın 19’unda ise binlerce öğrenci Mısır üniversitelerinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamak üzere bir araya geldi. Öğrenciler Kahire, İskenderiye ve diğer şehirlerdeki protestolarında "İsrail'e ölüm" ve "Ruhumuzla, kanımızla sana feda olsun El Aksa" sloganları attı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.