- İsrail’e dönük Hamas’ın 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırıların üzerinden tam 3 yıl geçti. Ortada büyük bir yıkım var ve bedelini sivillerin ödediği korkunç bir bilanço var.
Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e yönelik saldırısıyla fitili ateşlenen Gazze’deki büyük yıkımın üzerinden tam 3 yıl geçti. Üçüncü yıldönümünde taraflar bilançoları açıklıyor.
7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İsrail'in, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 74 bini, yaralı sayısı ise 175 bini aştı. Filistinli yetkililere ve Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre halen enkaz altında 8 ila 10 bin kişinin cenazesi bulunuyor. BM uydu analizlerine göre Gazze'deki yapıların yüzde 82'si saldırılarda hasar görmüş durumda. Verilere göre, 370 binden fazla konut yıkıldı ya da hasar gördü. Nüfusun yüzde 60’ından fazlası evlerini kaybetti. Yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi yerinden edildi. Okul ve hastanelerin çok büyük bölümü hasarlı durumda. Hastanelerin bölümü işlevsiz.
Açıklanan rakamlara göre Gazze’de 3 yılda 21 bin 745 çocuk saldırılardan dolayı yaşamını yitirdi. 46 bin çocuğun yaralandığı bölgede 11 bini yaralanmalar nedeniyle uzuvlarını kaybetti. 293 yenidoğan, yetersiz beslenme, oksijen sıkıntısı, soğuktan donarak ölme gibi nedenlerle bir trajedinin ortasında hayatını kaybetti.
İsrail ordusunun açıklaması
Öte yandan İsrail ordusu da, 7 Ekim 2023 saldırılarının üçüncü yıldönümünde Gazze, Lübnan, Suriye, İran ve Yemen cephelerinde yürüttüğü saldırılara ilişkin bilançosunu açıkladı. Ordu, üç yıl içinde yaklaşık 100 bin ‘hedefin’ vurulduğunu, 970 askerinin öldüğünü duyurdu.
İsrail ordusunun açıkladığı verilere göre, Ekim 2023'ten bu yana beş farklı cephede yaklaşık 100 bin hedef vuruldu. Operasyonların büyük bölümü Gazze Şeridi'ne yönelik olurken, burada yaklaşık 65 bin hedefin vurulduğu belirtildi.
Ordu, Lübnan ve Suriye'de toplam 28 bin, İran'da yaklaşık 4 bin 500, Yemen'de ise yaklaşık 80 hedefin vurulduğunu açıkladı. İsrail ordusunun bilançosuna göre aynı dönemde ülkeye farklı cephelerden yaklaşık 31 bin 500 füze, roket ve insansız hava aracı gönderildi.
Bunların yaklaşık 20 bini Lübnan'dan, 10 bin 200'ü Gazze'den, bin 200'ü İran'dan, 90'ı Yemen'den ve 50'si Suriye'den geldi.
Ordu, üç yıl içerisinde farklı cephelerde 970 askerinin öldüğünü, yaklaşık 30 bin askerinin yaralandığını açıkladı. Yaralanan askerlerin yüzde 70'inden fazlasının yeniden göreve döndüğü belirtildi. Ordu verilerine göre Ekim 2023'ten bu yana 45 bin kişi gözaltına alındı veya sorgulandı, 3 bin 800'den fazla silah ele geçirildi.
Açıklanan rakamlar, İsrail ordusunun kendi operasyonlarına ve kayıplarına ilişkin verilerden oluşurken, savaşın Gazze ve diğer bölgelerdeki sivil kayıplarına ilişkin bağımsız bir bilanço içermiyor.
HABER MERKEZİ