Amonyak ve esir takası görüşülüyor

Dünya Haberleri —

Rusya ve Ukrayna bayrağı

Rusya ve Ukrayna bayrağı

  • Esir değişimi ve Rusya’dan yapılacak amonyak ihracatının önünün açılması için Ukrayna ve Rusya heyetleri gizli görüşmeler yürütüyor. Reuters’in geçtiği haberde Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’de 17 Kasım’da esir değişimi ve Rus amonyak ihracatını görüşmek üzere bir araya geldiğini iddia etti.

Ajansı üç kaynağa dayandırdığı haberinde, iki tarafın Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir araya gelerek, Ukrayna boru hattı üzerinden Asya ve Afrika'ya giden ve gübre yapımında kullanılan amonyak ihracatının yeniden başlatılmasıyla bağlantılı bir savaş esiri takası olasılığını görüştüklerini aktardı.

Kaynaklar görüşmelerin Körfez ülkesinin arabuluculuğunda yapıldığını ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki üç limanından tarım ürünleri ihracatı için devam eden girişimin müzakere edilmesindeki merkezi rolüne rağmen Birleşmiş Milletler'i (BM) kapsamadığını söyledi. Görüşmelerde ilerleme kaydedilip kaydedilmediği ise belirtilmedi. 

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasyl Bodnar konu hakkındaki bir soru üzerine BAE'de bir görüşmeden haberi olmadığını söyleyerek "Bununla birlikte savaş esirlerinin serbest bırakılması Rusya'nın amonyak ihracatının başlaması ile ilgili müzakerelerin bir parçası" dedi. 

Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus yetkililerin Avrupa limanlarında bekleyen Rus gübrelerinin blokajını kaldırmak ve amonyak ihracatını yeniden başlatmak için çalışacaklarını söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.