Ana dilde eğitim haktır

  • Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Kürtçe eğitimin müfredatta olmasına rağmen uygulamaya geçirilmemesine tepki göstererek, “Ana dilde eğitim haktır ve hakkımızı alacağız” dedi.

 

İzmir’de Özgür Öğrenci İnisiyatifi, ortaöğretimde Kürtçe seçmeli ders olmasına rağmen sınıfların açılmaması ve öğretmenlerin atanmamasına karşı Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Öğrenciler adına açıklama metninin Kürtçesini Mehdi Atabay, Türkçesini ise Helin Sayın okudu. Kürt halkının açtığı Kürtçe dil kurslarının kapatıldığını hatırlatan Sayın, “Sözde alternatif olarak Eylül 2012’de yayımlanan yönetmelikle Türkiye’de yaşayan dil ve lehçeler adı altında, Kürtçe Seçmeli Dersi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına girdi. Müfredat ortaokul öğrencilerinin yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada iki saat Kürtçe dersi alabileceği yönündeydi. Seçmeli Kürtçe dersi müfredatta olmasına rağmen okullarda yok” dedi.

 

77 bin öğrenci için 59 öğretmen

Kürtçe seçmeli dersi seçen 77 bin öğrenci için sadece 59 öğretmen atandığı bilgisini veren Sayın, AKP-MHP iktidarının Kürtçeyi kirli politika aracı haline getirdiğine vurgu yaptı. Ana dilde eğitim hakkı için mücadele edeceklerini belirten Sayın, şunları ifade etti: “AKP-MHP faşist siyasi ittifakı kendisinden önceki örneklere bakarsa bu politikalarının hiçbir sonuç almayacağını ve kendilerinin sonunu getireceğini netçe görecek. Biz Kürt halkı ve gençleri, ana dilde bilimsel ve akademik eğitimin savunucuları olarak ana dilde eğitimin bir hak olduğunu ve bu hakkın göstermelik uygulamalarla geçiştirilmemesi gerektiğini biliyoruz. Ana dilde eğitim haktır ve hakkımızı alacağız.”

Açıklama sloganlarla sona erdi.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.