Hükümetin devlet okulları yerine, özel okullarda anadilde eğitime yer verilmesi yönündeki planı değerlendiren Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Toğrul ve Eğitim Sen Amed Şube Başkanı Kasım Birtek, anadilde eğitimin özel okullarda okutulmasının, talepleri karşılamadığını belirtti.


Toğrul: Engellenmek isteniyor

Toğrul, anadilde eğitimin yaşamsal bir hak olduğunu vurgulayarak, anadilde eğitimin hiçbir şekilde pazarlık ve tartışma konusu yapılamayacağını belirtti. Hükümetin bu düzenlemeyle anadilde eğitim talebini engellemeyi planladığını belirten Toğrul, üniversite öğrencilerinin anadilde eğitim istediği için üniversitelerden atıldığını hatırlatarak, "Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açtılar ama sırf biz Kürtlere anadilde eğitim veriyoruz dememek için 'Yaşayan Diller Enstitüsü' gibi ucube bir isimle açtılar. Devlet aslında bu adımlarla, anadilde eğitimi yapabildiği oranda engellemeye çalışıyor" diye konuştu.
Birtek: Kabul edilmez yaklaşım
Eğitim Sen Şube Başkanı Kasım Birtek, Kürt halkının hükümetin bu yaklaşımını kabul etmeyeceğini belirtti. "Kürtler bu oyuna gelmezler" diyen Birtek, "Özel okullarda anadil eğitimi verilmesine ilişkin düzenleme Kürtlerle dalga geçmektir" şeklinde konuştu. Hükümetin Kürt sorununun çözümüne ilişkin yaklaşımlarının değişmediğini ve paketin içinin boş olduğunu ifade eden Birtek, "AKP hükümeti her zaman, bir şey yapıyormuş gibi yapıyor ama aslında hiçbir şey yapmıyor. Her zaman halkta büyük umutlar yaratma çabasına giriyor ve halkın böylece nabzını tutarak kendi politikalarını gündeme getiriyor" dedi.
Kürt halkının içinde bulunduğu ekonomik koşulların gözardı edildiğini ifade eden Birtek, "Ekmek parası bulamayan halk çocuğunu nasıl özel okula göndersin?" diye sordu. Birtek, düzenlemenin talepleri karşılamadığını, anadilin kamu alanlarında kullanılmaması durumunda hiçbir öneminin kalmayacağını vurgulayarak, şöyle dile getirdi: "Kürtçe eğitim olmaz ve Kürtçe kamu dili haline gelmezse, zengin kesimden çocuklarını bu özel okullara gönderip anadilde eğitim almalarını istemezler. Kamuda bir işe yaramayacaksa resmi bir dil olarak kullanılmazsa okunup-yazılmayacaksa dil işlevini yitiriyor ve bu uygulama çok çekici de gelmiyor."