Ankara’da günlük bine yaklaştı

  • Ankara Tabip Odası (ATO), saha araştırması raporunu yayınladı.

Raporda, “Ankara’da günlük pozitif Kovid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” denildi. Kentteki pandemi hastanelerde bulunan yoğun bakım ünitelerinin dolduğu belirtilen raporda, şöyle devam edildi: “Pandemi hastaneleri dışındaki kamu sağlık kuruluşlarının yoğun bakımlarında da ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Yoğun bakım üniteleri Kovid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir. Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömotik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir. Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderilmektedir” diye belirtildi.

16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlandığı kaydedilen raporda, 1 Haziran’dan itibaren 7 sağlık çalışanının daha hayatını kaybettiği bilgisi de paylaşıldı. ATO, kentte koronavirüs tanısı alan sağlık çalışanı sayısının ise 488’e yükseldiğini belirtti.

 

Mardin’de 6 bine ulaştı

Koronavirüsün hızla yayıldığı kentlerden biri olan Mardin’de vaka sayısı 6 bine ulaştı. Şimdiye kadar 300 sağlık çalışanı virüse yakalandı.

Aralarında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Mardin Tabip Odası’nın bulunduğu Mardin Sağlık Platformu’ndan alınan bilgilere göre; Haziran’dan bu yana vaka sayısında ciddi bir artış yaşanan kentte yüzlerce bina karantina altında tutuluyor. Vaka sayısının 6 bine ulaştığı kentte, virüs köylere de yayıldı.

Kentte enfekte olmuş sağlık çalışanı sayısı 300’e ulaştı. Yurtta ve hastanelerde hastalar için yer kalmadığı öğrenilirken, Sağlık Platformu tarafından şu değerlendirme yapıldı: “Rakamlar verilenlerin çok üstünde genel toplam 6 bini geçti.  Hastanelerde yer bulamayan yurttaşlar yatak yok diye sağlık çalışanları ile tartışmaya başlıyor. İl genelinde bir kriz masası henüz yok ama İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan toplantılara çağrılmıyoruz.”

 

Biri vefat ederse diğeri alınıyor

TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Halis Yerlikaya, bölgede salgın sürecinin ciddi sıkıntılarla devam ettiğini ifade ederek gerçek vaka sayısının Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilerin çok üzerinde olduğunu söyledi.

Yerlikaya, Evrensel’e yaptığı açıklamada, “Açıklanan rakamların çok üzerinde vaka sayılarıyla karşı karşıyayız. Bakanlığın rakamları gerçeği ifade etmiyor. Malatya Valiliği vaka sayısının 100 olarak açıkladığı gün bakanlık 45 olarak belirtti. Diyarbakır’da 8 kişinin yaşamını yitirdiği gün Türkiye genelinde 17 kişi diye açıklandı. Gerçek neyse onun üzerinden ifade edilmeli. Halk da gerçek duruma göre tedbir alır, bunun çağrısını defalarca yaptık. Mardin, Urfa, Diyarbakır’da hastanelerde yer kalmadı. Bazı yerlerde bir hasta iyileşir ya da vefat ederse yerini başka bir hastayı alınabiliyor. Karşımızda çok vahim bir tablo var. Bedeli toplum açısından ağır olacak” dedi.

 

Hastane bulamadan hayatını kaybetti

Kovid-19 hastalığına yakalanan Şeref Yıldız (58) hastanelerde yer bulamadığı için hayatını kaybetti. 

Duruma dair Evrensel’e konuşan Şeref Yıldız’ın kızı Rubahar Yıldız, babasının hastanelerde yer bulamama sürecini anlattı. Rubahar Yıldız, babası Şeref Yıldız’ın testinin pozitif çıkmasının ardından yatıracak hastane bulamadıklarını belirterek “Babamın durumu kötüleşince özel hastaneye götürmek istedik, çünkü Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesinde Kovid-19 hastalarının yer olmadığı için tekerlekli sandalyelerde kaldıklarını gördüm. Hiçbir hastanede yer yoktu. Sonunda bir özel hastanede yer bulduk” dedi.

5 ilde de boş yok

Özel hastane ile görüşmesini de anlatan Rubahar Yıldız, “Özel hastane Kovid-19 hastaları için bir yoğun bakım servislerinin olmadıklarını söylediler. Bunun üzerine hastane aramaya başladık, 5 ilde bir tek boş hastane yok. 112’yi aradım, ‘sizin yatak talep etme hakkınız yok, doktorunuz talep etmeli’ dedi. Fakat doktor ‘siz de yer bakın demişti’ bana. Bu durum üzerine babamı geçici olarak entübe ettiler normal yoğun bakımda. Zamanında müdahale edilmiş olsaydı babam kurtulabilirdi. Babamı defnettiğimiz gün, 2 cenaze daha geldi. Öyle her şey anlatıldığı gibi güllük gülistanlık değil” dedi.

 

İki doktor daha korona kurbanı

Diyarbakır Tabip Odası, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Dr. Halil Yücel Kutun’un Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Önceki gün de Hatay’da 35 yaşındaki Dr. Mustafa Özlü hayatını kaybetti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.