Ankara’daki yoğun bakımlar doldu

  • Ankara Tabip Odası’ndan Dr. Gülgün Kıran, kentteki pandemi hastanelerinde yoğun bakımların dolduğunu söyledi. Ekonomik kaygılar nedeniyle salgınla ilgili yeterli tedbirlerin alınmadığını hatırlatan hekimler, bunun bedelinin ağır olacağı uyarısında bulundu. 

 

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da son 24 saatte (önceki akşam itibarıyla) bin 178 kişiye koronavirüsü (Kovid-19) tanısı konulduğunu ve 19 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece resmi verilere göre, toplam hasta sayısı 236 bin 112, can kaybı 5 bin 784’e çıktı.  

Ankara’da uyuşmayan rakamlar

Ankara Tabip Odası (ATO), yayınladığı saha araştırmasıyla “normalleşme” süreci sonrası kentte günlük hasta sayısının bine yaklaştığını ve hastanelerdeki yoğun bakım servislerinin dolduğunu açıkladı. Sonrasında açıklama yapan Ankara Sağlık Müdürlüğü ise hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 50, yoğun bakım yatak doluluk oranının da yüzde 63 olduğunu ileri sürdü. MA’ya konuşan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülgün Kıran, “Ankara Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamaları yüzde 50-60 civarında ama biz pandemi hastanesi olarak görev yapan tüm hastanelerdeki yoğun bakım kapasitesinin dolduğunu biliyoruz. Sağlık Bakanlığı ve müdürlüğün açıklamalarının, Ankara’daki pandemi hastanesi olarak hizmet vermeyen özel hastaneler ile üniversiteler de dahil olmak üzere tüm hastaneleri kapsayan bir ortalama olduğunu düşünüyoruz” dedi.

on zamanlarda artık vaka sayılarının, hastanelerin kapasitelerinin karşılayamayacağı hale geldiğini söyleyen Dr. Kıran, ”Birçok hastanenin yoğun bakım servislerine ilave yataklar konuldu. Birçok hastanede bir odada iki kişi yatırılarak tedavi edilmeye başlandı. Bu durum pandemi ilk başladığında bile böyle değildi. Dolayısıyla şu an yoğun bakımlar pandemi ve kamu hastanelerinde dolmuş durumda” şeklinde konuştu.

Amed’de yer yok

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Garo Paylan, Amed’deki son durumu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle önerge veren Paylan, ”Diyarbakır’da yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığının farkında mısınız” diye sordu. Paylan, şunlarnı söyledi: ”Korona hastalarına, hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde yer bulunmuyor. Türkiye’de aktif hasta sayısının yüzde 10’u yoğun bakımda tedavi görürken, bu oran Diyarbakır’da ve diğer bölge illerinde yüzde 15’e ulaşmış durumdadır. Alarm noktasına gelinmiştir ve son derece ağır bir tablo gözlemleniyor. Gerekli önlemler bir an evvel alınmazsa, vaka ve ölüm oranlarının daha vahim noktalara ulaşmasından endişe ediyoruz” dedi.

Bedeli ağır olacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, vaka sayılarının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamların daha üstünde olduğunu söyledi. Ağır hasta sayısında ciddi anlamda artış olduğunu dile getiren Kılıçaslan, salgının ciddi anlamda devam ettiğini ve ne kadar süreceğinin belli olmadığını kaydetti. Kılıçaslan, “Türkiye şu anda ekonomik nedenlerle almadığı tedbirlerle uğrayacağını düşündüğü bazı zararlar var ama önümüzdeki süreçte toplum bundan çok daha büyük zarar görebilir”  diye konuştu.

Başarı imajının bedeli

 İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip de hem yoğun bakım sayılarında hem de hastane yatışlarında artış olduğunu hatırlatarak, testlerin yetersizliğinin de artışı etkilediğini söyledi. Salgının birinci dalgasının henüz bitmeden 1 Haziran’da tedbirlerin kaldırılmasını eleştiren Dr. Saip, şunları kaydetti: ”Başarı hikayesi yazma imajı vermek istiyorlar ama bir yandan da kontrolsüz, denetimsiz bir süreç başladı. İşte Ayasofya’nın açılışına insanların gelmesi teşvik edildi. Milyonlara varan öğrencilerin sınavı yapıldı. Asker uğurlama törenleri yapıldı. Turizm açılsın diye de bayram tatilinde bir açılım yapıldı. Tüm bunlar halkta bir rehavet oluşturuyor. Vatandaş da gereken önlemi almıyor. Durumun ciddiyetiyle ilgili topluma doğru bilgilerin yansıtılması lazım.”  ANKARA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.