- JİTEM tarafından katledilen HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın mezarı başında anıldı; katliamlarla yüzleşme çağrısı yapıldı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Örgütleri, JİTEM tarafından katledilen Halkın Emek Partisi (HEP) Amed İl Başkanı Vedat Aydın’ı andı. Mardin Kapı Mezarlığındaki anmada konuşan eşi Şükran Aydın, şunları söyledi: “Bugün bir süreç başladı, Kürt halkı dürüsttür ve bir aşamaya ulaşmak istiyor. Bundan sonra ne Kürtlerin ne de Türklerin çocukları ölsün. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’na çağrımdır; ‘faili belli cinayetler’, bizim için bellidir, devletin bir projesiydi. Bu sürecin başarıya ulaşmasını istiyorlarsa 1990’lardan bu yana olan tüm dosyaları açsınlar ve ortaya çıkarsınlar. Yetkililer ortaya çıksın ‘doğru ya da yanlış devlet yaptı ve ailelerden özrünü dileyecek’ desinler. Bu Meclis arşivlerine girsin. Devletten tazminat ya da para istemiyoruz. Resmi olarak bunları kabul etmesini istiyoruz. Vedat, Ankara’dan geldiğinde ‘Kürtçe konuştuğum için gözaltına alındım’ dedi. Bunun anlamı ‘istediğimiz zaman seni ortadan kaldırırız’ demekti. Bu karar yukarıdan verildi. Mehmet Ağar ‘bir tuğla çekersek altında kalırız’ dedi. Bugüne kadar bizi altında bıraktılar bugünden sonra da onlar altında kalsın.”
Vedat Aydın’ı ve cenaze merasiminde saldırı sonucu yaşamını yitirenleri anan DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer ise Vedat Aydın’ın mücadelede bıraktığı etkiye dikkat çekti. Gülşen Özer, özgürlük ve eşitlik sağlanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.
Anma, mezara çiçeklerin bırakılmasının ardından son buldu. AMED
***
Engelli tutsağın durumu ağırlaşıyor
"Cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen tahliye edilmeyen yüzde 95 engelli hasta tutsak Burhan Adsız'ın ailesi, "Durumu gittikçe ağırlaşıyor, tedavi için tahliye edilmeli" dedi.
Adsız, 2015'te “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı. Adsız’a aynı yıl 17 Aralık’ta götürüldüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Sağlık Kurulu tarafından “cezaevinde kalamaz” raporu verildi. Raporun ardından tahliye edilen Adsız, cezasının onanması ardından 2023'te tekrar tutuklandı. Yüzde 95 engelli olan Adsız, 2023'ten beri Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor.
Adsız'ın durumuna ilişkin Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na başvuran DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, hastane raporunda Burhan Adsız’ın en az üç ayda bir doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğinin belirtilmesine rağmen dört aydır hastaneye sevk edilmediğini hatırlattı, acilen inceleme çağırsında bulundu.
MA'ya konuşan Adsız’ın kardeşi Reşat Adsız, abisinin artık cezaevinde kalamayacak durumda olduğunu belirterek, ATK’nin tüm evraklara rağmen 10 gün önce tekrar ret verdiğini kaydetti. Adsız, "Abimin durumu gerçekten iyi değil, tek istediğimiz bir an önce tahliye edilmesi ve dışarda tedavisini görmesi" dedi. WAN