Avrupa Parlementosu (AP) Genel Kurulu'nda önceki gün tartışılan Türkiye İlerleme Raporu dün oylamaya sunuldu. Türkiye Raportörü Ria Omen Ruijten'in hazırladığı rapor, 105 ret oyuna karşı 451 evet oyu ile kabul edildi. Rapora verilen 27 değişiklik önergesi ise ezici çoğunlukla reddedildi. Değişiklik önergeleri arasında bulunan PKK'nin 'terör örgütü' olduğuna dair ifadelerin rapordan çıkartılmasını içeren maddeler reddedildi. Raporun 53. maddesinde yer alan "AB, terör örgütleri listesinde yer alan PKK ve diğer tüm terör örgütlerinin devam eden terörist şiddeti en güçlü ifadelerle kınadığını yineler" cümlesindeki "devam eden" ibaresi, çözüm süreci dikkate alınarak çıkarıldı.

Raporda Türk Hükümeti ile Öcalan arasında başlayan doğrudan siyasi diyalogu desteklenirken, kalıcı bir barışın sağlanması gerektiğine vurgu yapılıyor. "AP, Abdullah Öcalan ile Hükümet arasındaki müzakerelerin Kürt meselesine çözüm yolunda tarihi bir sözleşmeye yol açmalı çağrısını yapar" denilen raporda, "Barışın amacına ulaşması için bütün siyasi partilerin, medyanın sivil toplumun yapıcı rol oynaması ve inisiyatif alanlara yardımcı olması gerektiğinin altını önemle çiziyoruz" şeklinde sorumluluk çağrısı yapılıyor.

Çoğulcu bir anayasa

Yeni anayasaya ilişkin, "Temel hak ve talepleri karşılayacak, çoğulculuğu  yansıtacak  bir anayasanın Türkiye’de yapılması yolunda gerçek bir açılımın sağlanması ve buna uygun politik bir platformun oluşturulması için" çağrı yapan rapor, "Bütün siyasi güçleri Kürt meselesini olumlu bir şekilde tartışmaya" davet ediyor. Raporda, yeni anayasanın güçler ayrılığı, din, devlet ve toplum işlerinin ayrılması, vatandaşların temel haklarını güvence altına alan kapsayıcı bir yönetim modeli ve kapsayıcı bir vatandaşlık tanımı ilkelerine uygun hazırlanmasının önemi belirtilirken, Kürt dilinin eğitimde kullanılması amacıyla, yeni yasalarda anadilin kullanımı denemelerine yol açma imkanı sunabilecek pozitif tartışmalar kutlanıyor.

Meclis'e çağrı

Raporda belirtilen konularda sorumluluk alması için Meclis’e şu çağrı yapılıyor: “Bu vesileyle, başta ve özellikle TBMM olmak üzere, demokratik kurumlarda Kürt meselesinin tartışılması ve geliştirilmesi gerektiğini önemle altını çizmek istiyoruz. TBMM’deki yeni anayasa oluşum komisyonun yavaş çalışmasından duyduğumuz endişeyi belirtmek istiyoruz.”
'KCK davası' tutuklularına da yer verilen raporda, "Kürt meselesinde gerçek siyasi bir çözümün ancak gerçek demokratik bir ortam ve tartışma ile olacağından hareketle, KCK davalarında tutuklu olan çok büyük sayılardan dolayı endişe duyduğumuzu belirtmek istiyoruz” denildi.
Hükümetin Alevi haklarını genişletme konusunda çok yavaş hareket ettiği eleştirisi yapılan raporda, dini inançların ibadet yerlerinin ibadethane olarak kabul görmesi, nüfus cüzdanları üzerinde zorunlu din ibaresinin kaldırılması istendi.
Roboskî Katliamı'yla ilgili de raporda şu çağrı yapıldı: “Türk makamlarına Uludere / Şırnak katliamının gerçekleşme koşullarının tamamen ve aleni olarak açığa çıkarılması ve sorumlu olanların adalete teslim edilmelerinin sağlaması için çağrı yapıyoruz.”



HÜSEYİN ELMALI / ANF/STRASBOURG