AP’de rüşvete karşı adımlar

Dünya Haberleri —

Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu

  • Avrupa’da lobi faaliyeti yapan eski AP parlamenterlerinin faaliyetlerine kısıtlama getiriliyor. Rüşvet skandalı ardından yapılmak istenen düzenlemeler için AP Başkanı Metsola; “güveni güçlendirmeye yönelik adımlar” dedi. 

Avrupa Parlamentosu, Katar ve Fas kaynaklı rüşvet skandalının ardından yolsuzlukla mücadele konusunda daha sıkı önlemler almaya hazırlanıyor. Yeni düzenleme ile parlamenterlik görevi sona erenlerin lobicilik faaliyetlerinde bulunmasına kısıtlama getirilecek. Parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin grup başkanları, yolsuzlukla mücadele planı konusunda anlaşmaya vardı.

14 maddelik plan

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın önerdiği 14 maddelik plan, “Avrupa'nın karar verme sürecine olan güveni güçlendirmeye yönelik ilk adım" olarak değerlendiriliyor. Yeni düzenleme, milletvekilliği süresi dolan kişilere lobicilik konusunda “bir yıllık soğuma süreci” getiriliyor.

Plana göre, milletvekillerinin görevden ayrıldıktan hemen sonra işletmeler veya hükümetler adına lobi yapmalarına izin verilmeyecek. Eski milletvekillerine görevden ayrıldıktan sonra artık parlamentoya kalıcı erişimi izni verilmeyecek. Eski üyeler, parlamentoya girebilmek için, normal ziyaretçiler gibi günlük giriş kartı alacaklar. Yeni düzenleme ile Avrupa Parlamentosu’na yeni bir erişim sistemi getirilmesi öngörülüyor.

Bu kapsamda parlamentoya girmek isteyen herkes artık ne yapacağını, kaç saat kaldığını bildirmek zorunda kalacak. Meclis binasında misafirlere ziyaret ettikleri kişinin refakat etmesi zorunlu hale getirilecek. BRUKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.