Ardahan'da kadın vekil zamanı

Kadın Haberleri —

Dicle Aktürk

Dicle Aktürk

  • Şimdiye kadar hiç kadın milletvekili çıkarmayan Erdexan’da (Ardahan) Yeşil Sol Parti’nin genç adaylarından Dicle Aktürk, umutlu olduklarını söyledi.

Hiç kadın vekil çıkarmayan Erdexan’da Yeşil Sol Parti bu durumu değiştirerek seçimlerde Meclis’e kadın vekil göndermeyi hedefliyor. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) en çok kadın milletvekili adayı gösteren parti olarak alanlarda da halkın dikkatini çekiyor. Partinin benimsediği fermuar sistemi doğrultusunda 270 kadın aday gösterildi. Bu sayı yüzde 45’lik orana tekabül ediyor. Yeşil Sol Parti 35 ilde kadın adaylara ilk sırada yer vererek en az 55 kadın adayla Meclis'e girmeyi hedefliyor. Yeşil Sol Parti, pek çok genç adaya da yer vermesi bakımından diğer partilere göre farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Yeşil Sol Parti’nin genç adaylarından biri de Erdexan (Ardahan) adayı Dicle Aktürk. Şimdiye hiç kadın vekil çıkarmayan Erdexan’da Yeşil Sol Parti bu durumu değiştirerek seçimlerde Meclis’e kadın vekil göndermeyi hedefliyor. 

En çok göç veren kentlerden

Dicle Aktürk, tarım ve hayvancılık açısından önemli bir yer olan ancak iktidarların ekonomi politikalarından kaynaklı en çok göç veren kentlerden olan Erdexanlı. Ancak ailesi ekonomik koşullardan dolayı İstanbul’a göç ettiği için Dicle de İstanbul’da doğup büyüdü. Sosyoloji okuyan Aktürk'ün ailesi de yıllardır aktif mücadele içerisinde. Jinnews'e konuşan Aktürk, “Ailem yıllardır partili. Ben de bunun içinde büyüdüm. Yeşil Sol Parti'nin tek başına kadın beyannamesi bile içinde yer almak için yeterli. Yeşil Sol Parti aynı zamanda bir kadın partisidir" dedi.

Kadınlar görünür olmalı

Erdexan’da kadınların çok görünür olmadığını ifade eden Aktürk, kentte kadınların sosyalleşebileceği alanlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Aktürk, “Örneğin İstanbul’da Göleli Kadınlar Derneği kurulmuş ve orada kadınlar çeşitli yemekler, örgüler, Damal bebekleri yapıyor. Ardahan’a özgü ürünler yapılıyor. Biz de Ardahan’a böyle platformlar kurabiliriz. Göle’ye, Hoçvan’a, Damala’a, Posof’a, Çıldır’a kadınların sosyalleşebileceği alanları birlikte kurabiliriz” şeklinde konuştu.

Neden kadın vekil çıkmasın!

Erdexan’da kadın milletvekili adayı çıkmadığını hatırlatan Aktürk, “Kadınların daha ön planda olduğu bir partide neden vekil olarak çıkmayalım? Burada benim yerimde başka kadınlar, başka umutlar da olabilirdi. Biz kadınlar çok umutluyuz" dedi. ARDAHAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.