Sidekan’a bağlı Arê boğazından ilerlemeye çalışan Türk güçlerini vuran gerillalar, 6 askeri öldürdü, 5 askeri de yaraladı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, eylem ve operasyonlarla ilgili şu bilgiler verildi:

  • Şehit Pîroz ve Şehit Agirî Devrimci Hamlesi kapsamında 27 Eylül günü Sidekan’a bağlı Lêlikan tepesinden Şapanê köyüne doğru hareket eden işgalci askerlere yönelik Şehit Şervan tepesi yakınlarında sabotaj eylemi düzenlendi; 3 Türk askeri öldürüldü.
  • Gerillalar, 28 Eylül günü saat 15.20 ile 17.20 arasında Sidekan’a bağlı Arê boğazından Şehit Rozerin tepesine doğru ilerlemeye çalışan işgalci TC ordusunun operasyon birliklerine yönelik bir dizi sabotaj eylemi gerçekleştirdi; 6 asker öldürüldü, 5 asker ise yaralandı. Türk ordusu, ölü ve yaralı askerleri Skorsky tipi helikopterlerle alandan uzaklaştırdı.
  • Şehit Delal Amed ve Besta Şehitleri Devrimci Hamlesi kapsamında 28 Eylül günü sabah saatlerinde Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Bilika köyü yakınlarında Ezman tepesinde konumlanan kontralara yönelik bir sabotaj eylemi yapıldı; 2 kontra öldürüldü, 2’si ağır olmak üzere 4 kontra da yaralandı.
  • Türk ordusu 26 Eylül günü sabah saatlerinde Amed’in Lice ilçesine bağlı Apê Musa alanında İHA’lar ve gizli birliklerin desteğiyle bir operasyon başlattı. Operasyon dün de devam ediyordu.
  • Türk ordusu, 23 Eylül günü sabah saatlerinde Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Qela Yunus alanında operasyon yapmıştı. Bombardımanda şehit düşen gerillaları kimlikleri netleşti: Bahoz Argeş (Yunus Atik / Amed / Fatma - Mehmet), Rojda Rojhılat (Reyhan Abdullahzade / Selmas / Anari - Farıs) ve Tekoşin Avaşin (Kadriye Kılıç / Hatay / Meryem - Abdulkadir)
  • Türk savaş uçakları, 27 Eylül günü saat 23.30 sıralarında Zap bölgesine bağlı Çemço alanı ile Metina bölgesine bağlı Stuna tepesini bombaladı. Ertesi günü de Metina bölgesine bağlı Zendura tepesini, Avaşin bölgesine bağlı Mervanıs alanını bombaladı.
 

KBDH eylemi: 5 asker öldürüldü

Bu arada Kadın Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) Ortak Komutanlığı, 28 Eylül günü Hakkari’nin Çukurca ilçesinde düzenlenen eylemin sonuçlarını açıkladı: “Çukurca ilçesine bağlı Şehit Zeki tepesinde konumlanan işgalci Türk ordusuna yönelik bir eylem gerçekleştirildi. Tepede bulunan bir barınağın isabetli bir şekilde vurulduğu bu eylemde 5 asker öldürüldü.”

 

ANF/BEHDİNAN

 
 

Meclis savaş tezkeresiyle başlıyor

 

Meclis’in kapıları, yeni yasama dönemi için açılıyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında açılış resepsiyonu düzenlenmeyecek olan Meclis gündeminde savaş tezkeresi, af tasarısı ve muhalefetin sesini kısacak düzenlemelerin yer aldığı iç tüzük değişikliği var.

Meclis’te 27. Dönem 2. Yasama Yılı bugün gerçekleştirilecek oturumla başlıyor. Geçmiş yıllardan farklı olarak, yaşanan ekonomik krizden kaynaklı kamuda başlatılan tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl açılış resepsiyonunu yapılmayacak. 1 Ekim Pazartesi günü Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın yöneteceği özel oturumla başlayacak olan yeni yasama yılının açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan da milletvekillerine hitap edecek.

Meclis çalışmaları, 2 Ekim’den itibaren partilerin grup toplantılarıyla başlayacak. Görüşülecek gündemlerin başında ise Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin görüşülmesi geliyor. Ardından sistem değişikliği nedeniyle gündeme gelen iç tüzük değişikliği, bütçe ve af tasarısına dair gündemler görüşülecek.

İlk iş tüzük değişikliği

 Meclis’in ilk yasama faaliyeti sistem değişikliğiyle birlikte gündeme gelen Meclis iç çalışmasını düzenleyen iç tüzük olacak. Muhalefetin sesini kısmaya yönelik kapsamlı bir içtüzük değişikliği üzerinde çalışan AKP’nin, Meclis açılır açılmaz bunu gündeme getirmesi bekleniyor. Ancak kapsamlı iç tüzük değişikliği öncesinde yeni sistemin gerektirdiği 20-25 maddelik acil uyum düzenlemesi, ilk haftada gündeme gelecek. Hafta başında siyasi partilerin grup başkanvekilleri ve Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda uyum düzenlemelerinin teknik olarak yerine getirilmesi konusunda uzlaşıldı. Değişiklik, her partinin temsilcisinin katılımıyla kurulacak olan uzlaşma komisyonunda ele alınacak.

Savaş tezkeresi uzatılacak

 Sınır ötesi operasyon yetkisi tanıyan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, 20 Eylül’de Meclis’e sunuldu. Bu tezkere kapsamında 17 Temmuz 2017’de verilen yetkinin 31 Ekim 2018’den itibaren bir yıl süreyle uzatılması ön görülüyor. Önceki dönemlerde söz konusu tezkere CHP, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilirken, HDP “hayır” oyu kullanmıştı. Meclis’e gelecek olan tezkerenin kabul edilmesi durumunda hükümete bir kez daha sınır ötesi operasyon yetkisi tanınmış olacak.

MHP’nin tasarısı görüşülecek 

Yasama çalışmalarının başlamasıyla birlikte görüşülecek gündemlerden bir diğeri MHP’nin “şartlı tahliye” olarak gündeme getirdiği af tasarısı olacak. AKP’nin ilk günden itibaren “af gündemimizde yok” dediği ancak MHP’nin de “şartlı tahliye” adıyla Meclis’e sunduğu tasarıyla birlikte 9 Mayıs 2018’e kadarki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim getirilecek. Ancak söz konusu tasarıda devlete karşı işlenen suçlar, cinayet, cinsel, kadın-çocuklara yönelik suçlar kapsam dışı bırakıldı. Tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda siyasi tutukluların dışındaki yaklaşık 162 bin kişinin cezalarında indirime gidilecek. 

 

ANKARA

 
 

49 DAİŞ’li öldürüldü

   

Cizîr Fırtınası Hamlesi yoğun çatışmalarla devam ediyor. Çatışmalarda 49 DAİŞ’li öldürüldü.

QSD Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

  •   Baxoz çevresinde bomba yüklü bir araç hedefine ulaşamadan imha edildi, çok sayıda çete elemanı öldürüldü. Yaklaşık 1 km ilerleme sağlandı.
  • Hecin çevresinde 600 metre ilerle sağlanıp alanda birçok noktada konuşlanıldı. DAİŞ’lilerin hareket etmek için kullandıkları bir araç ile birkaç motosiklet de imha edildi.
  • Son çatışmalarda toplam 49 DAİŞ’li öldürüldü. 4 araç, 3 motosiklet, 7 üs, 2 cephanelik imha edildi. 6 adet cephane deposu ve bir adet 23’lük doçka savaşçıların eline geçti. 

ANHA/DÊRAZOR