Arjantin’de kürtaj yasallaştı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Arjantin’de kürtajın yasallaşmasına yönelik tasarı, Meclis'in ardından bugün Senato'dan da geçerek yasallaştı. 

Katolik kuralların baskın olduğu Güney Amerika ülkesi Arjantin’de uzun yıllardır devam eden kürtaj tartışması kadınların lehine sonuçlandı. Ülkede 1920 yılında yasaklanan kürtaj hakkı, kadınların mücadelesi sonucu yeniden yasallaştı. 
Alt Meclis’te tasarının kabul edilmesi ardından Senato'da görüşülen kürtaj tasarısı, ciddi tartışmaların ardından 38'e karşı 29 oyla kabul edildi. Yasaya göre kadınlar hamileliklerinin ilk 14 haftasında kürtaj yaptırabilecek.

Sevinç gösterileri

Senato'da oylamanın sonuçlanmasının ardından çoğunluğu kadınlardan oluşan binlerce gösterici Kongre binası önünde sevinç gösterileri düzenledi. 
Arjantin Başbakanı Alberto Fernandez, oylamanın arifesinde, “Tıpkı eşcinselliği reddetmek için olduğu gibi, kürtajı reddeden bu ikiyüzlü Arjantin var," diyerek kürtajı polis meselesi değil, "halk sağlığı sorunu" olarak nitelendirdi. Fernández, 1983'te demokrasinin geri dönmesinden bu yana, Arjantin'de güvenli olmayan, yeraltından yapılan kürtajlar sonucunda 3.000'den fazla kadının öldüğünü söyledi.

Üçüncü ülke

Dönüm noktası niteliğindeki karar, Arjantin'in 2012'de uygulamayı suç olmaktan çıkaran Uruguay ve 1995'ten beri yasal olduğu Guyana'nın yanı sıra, seçmeli kürtaja izin veren yalnızca üçüncü Güney Amerika ülkesi olacağı anlamına geliyor. 
Küba, uygulamayı 1965'te yasallaştırırken, Mexico City ve Meksika'nın Oaxaca eyaleti kürtaja izin verdi.
Brezilya gibi çoğu ülkede kürtajlara yalnızca tecavüz veya annenin hayatını riske atma gibi son derece sınırlı durumlarda izin verilirken, Dominik Cumhuriyeti ve El Salvador gibi bazı ülkelerde kürtaj tamamen yasak.
Kolombiyalı aktivistler geçtiğimiz günlerde anayasa mahkemesine kürtajın ülkenin ceza yasasından çıkarılmasını isteyen bir dava açarken, Şili'deki kampanyacılar yeni bir anayasanın genişletilmiş kadın haklarına kapı açacağını umuyor. Bölgenin en kalabalık ülkesi olan Brezilya'da aktivistler, yüksek mahkemenin hamileliğin ilk haftalarında kürtajı suç olmaktan çıkaracak 2018 yasal bir meydan okumaya karar vermesini bekliyorlar.
Arjantin’de kürtaja sadece tecavüz gibi cinsel saldırı durumunda veya annenin sağlığı hamilelik nedeniyle risk altındaysa izin veriliyordu. Diğer tüm durumlarda kürtaj olan kadınlar, 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyordu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre, 2016 yılında kürtaj yasağı nedeniyle yaklaşık 40 bin kadın hayatını tehlikeye atarak uygun olmayan koşullarda gizlice kürtaj operasyonu geçirdi. Gizlice kürtaj olan kadınlardan 6 bin tanesi 10 ila 19 yaş arasındaydı.

‘Kıta için güçlü bir umut’

Arjantinli bir feminist aktivist olan Giselle Carino, Papa Francis'in anavatanındaki başarının, güçlü Katolik ve Evanjelik kiliselerine ve dünyadaki en sert kürtaj yasalarından bazılarına ev sahipliği yapan bir bölgede yankılanacağına inandığını söyledi.
Uluslararası Af Örgütü'nün Arjantin'deki icra direktörü Mariela Belski şunları söyledi: “Hem bugün Arjantin kongresinden geçen yasa hem de kadın hareketinin bunu başarmaya yönelik muazzam çabası Amerika için bir ilham kaynağı.
"Arjantin, kıtamızın tamamına güçlü bir umut mesajı gönderdi: kürtajın suç sayılmasına ve milyonlarca insanın sağlığı ve yaşamı için ciddi riskler oluşturan gizli kürtajlara karşı rotamızı değiştirebiliriz."

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.