Artemêt’in hedefi farkı katlamak

DEM Parti Artemêt Eşbaşkan adayları

DEM Parti Artemêt Eşbaşkan adayları

  • AKP iktidarının, 7 bin oy farkıyla kaybettiği Artemêt Belediyesi’ni KHK bahanesiyle gasp edip ikinci olan adayına vermesiyle kayyumdan daha beter bir dönem yaşandı.
  • 5 yıl boyunca Kürtlük adına ne varsa saldıran, kaynaklarını hortumlayan AKP elemanına karşı yeniden Kürtlüğün gereğine ve hizmete hazırlanan DEM Parti adayları, şunun altını çizdi:
  • “Bu kez yapmamız gereken şey geçen seçim 7 bin olan farkı 15 binin üzerine çıkarmaktır. Bu ahlaki çürümeye ve onun içinde çürüyenlere cevap vereceğiz. Bu güç ve irademiz vardır.”

Mavi ve yeşilin buluştuğu Artemêt ilçesi, kayyum ve AKP’li yönetim eliyle yaratılan tahribatlar nedeniyle 8 yılda grileşti. Bu duruma son vermeye hazırlanan DEM Parti Eşbaşkan Adayları, iktidara gereken cevabı vereceklerini söyledi.  

Kıyısında yer aldığı Wan Gölü’nü tamamlayan göz kamaştırıcı doğal bir zenginliği barındıran Wan’ın Artemêt (Edremit) ilçesi, her mevsim ayrı bir güzellikte. Özellikle mavi ve yeşilin buluştuğu yaz aylarında ilçe adeta kartpostaldan fırlamış bir manzara gibi. Artemêt’in 130 bin olan nüfusu, hafta sonları 500 bine kadar çıkabiliyor. Kent halkı ile dışarıdan gelen turistlerin sıcak yaz günlerinde adeta akın ettiği ilçe, son yıllarda kişiye özel imar izinleriyle ranta kurban edilerek sahip olduğu özellikleri günbegün kaybediyor. Büyük bir bölümü kamu kurumları ve askeriyenin denetiminde olan ilçe sahilinin geri kalan kısmı ise özel işletmelerin işgali altındı. Arıtma tesislerinin kapasite düşüklüğü nedeniyle deniz ve kıyıdaki kirliliğin giderek artması, altyapı ve trafik sorunu ile kültür ve sanatsal etkinliklerin eksikliği ilçeyi gözde bir yer olmaktan uzaklaştırıyor. Kıyıdan içeriye doğru gittikçe halkın gelir seviyesi düşüyor. Şabaniye, Süphan, Eminpaşa ve Şehit Fırat mahalleleri ekonomik açıdan kentin en yoksul mahalleleri. İlçenin daha önce 30 bin dolayında olan nüfusu 2011’de yaşanan deprem ve kentin büyükşehir statüsüne alınmasıyla bir anda dört katına çıktı. 

AKP iktidarı, 2014 yerel seçimlerini kazanmak için adeta mühendisliğe girişerek sınırlarını çizdiği ve kendisi için bir laboratuvara dönüştürmek istediği ilçede sonuç alamadı. Hatta AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile partili milletvekilleri ortaya çıkan seçim sonuçlarının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Seçimlerden iki yıl sonra ise HDP’li eşbaşkanlar görevlerinden alınıp belediyeye kayyum atandı. 

AKP belediyeyi gasp etti

2019 yılı yerel seçimlerinde de sonuç değişmedi. HDP yüzde 53, AKP ise yüzde 41 oy aldı. Sandığı yansıyan halk iradesini tanımayan AKP, HDP adayının KHK’li olmasını gerekçe göstererek mazbatayı seçimde ikinci olan kendi adayı İsmail Say’a verdi. Bu kararın ardından belediye meclisinde çoğunluk oluşturan HDP’li meclis üyelerinin birçoğunun üyelikleri düşürüldü, belediye yönetimi tümden ele geçirildi. Darbe sonucu koltuğa oturan AKP’li Say’ın adı daha çok imar rantları, usulsüzlükler, sahil şeridinde izin verdiği imarsız yapılar, akrabalarını işe alması ve yolsuzluklarla anıldı. 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin bir kez daha aday gösterdiği Say’ın, daha önceki seçimleri kazanmışçasına “Yeniden İsmail Say” sloganını kullanması ise ayrı bir ironi. 

DEM Parti cevaba hazırlanıyor

Seçimleri yüksek bir oy farkıyla kazanmasına kesin gözüyle bakılan DEM Parti ise AKP’ye güçlü bir cevap vermek istiyor. DEM Parti’nin adayları yapılan halk oylamasında en fazla oyu alan Rabia Başak Koç ve Cemil Komi. Rabia Başak Koç, 2016’dan beri kadın çalışmaları, siyasi parti faaliyetleri ve HDP Artemêt Belediye Meclis Üyesi olarak görev aldı. Cemil Komi ise 19 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden mezun. 2012’den sonra aktif olarak siyasette başlayan Komi, 2016’da DBP İl yönetimi, 2017’de DBP PM üyeliği, 2019’da ise belediye meclis üyesi olarak seçilerek, Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığını yürüttü. Komi, halen Edremit Belediyesi DEM Parti Meclis Grubu Eşsözcülüğünü de sürdürüyor. Eşbaşkan Adayları, MA’dan Adnan Bilen’e konuştu.

 

 

İlçe sorunlar yumağında

Artemêt’in şu an en büyük sorununun kayyum olduğunu vurgulayan Koç, “Kayyum yönetimiyle birlikte daha önce belediyelerimizin açtıkları kadına ve gençliğe yönelik tüm kurumlar kapatıldı. Başladığımız projeler tamamlanmadı. İlçenin mahallelerinde yollar asfaltsız. Kış aylarında bile insanların kendi imkanlarıyla yollarını açtıklarına tanıklık ettik. İlçenin imar, alt ve üstyapı sorunları birikmiş durumda. Birçok mahallede halen çöp konteynerleri bile yok. Yazın mahalleler ve göl kıyısı kokudan geçilmiyor. Tüm bu sorunları tespit ederek, projelendirerek çözmek için çalışacağız” dedi. 

Kayyumlar sayesinde grileşti

Kadın yaşam merkezleri, çocuk merkezleri ve dezavantajlı gruplara yönelik merkezler açacaklarını ifade eden Koç, “Bu merkezlerin tümünde ana dilinde kurslar olacak. Kadınların evlerden çıkıp üretim süreçlerine katılması için elimizden geleni yapacağız. En önemli sorunlardan biri de Artemêt gibi hafta sonu yoğunluğun yaşandığı bir yerde çok az piknik alanları var. Halkımızın sahilden faydalanması için öncelikli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Sahilin tamamı şu an işgal altına alınmış, yeşil alanlar özel işletme ve otellerin tasarrufunda adeta. Bu rant düzeninin bitmesi gerekiyor. Kayyumlar döneminde yeşil olan ilçemiz tamamen grileşti. İlçemizdeki en büyük sorun maalesef mavinin ve yeşilin grileşmesidir” şeklinde konuştu. 

Özel savaş politikaları

Mahallelerde gençler için spor yapabilecekleri alanları da oluşturacaklarını belirten Koç, şöyle devam etti: “Gençlerin istihdamına dönük bazı projeler de geliştirmemiz gerekiyor. Mahallelerde gençler özel savaş politikalarıyla uyuşturucuya sevk ediliyor. Artık sadece gençler değil, çocuklar bile uyuşturucuya rahat bir şekilde ulaşabiliyor. Aileler bu konuda çok mağduriyet dile getiriyor. Buna çok acil bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bunun için eğitimler, ailelerle görüşmeler ve özel savaş politikalarını anlatarak bir çalışma yapacağız. Bu bilinçli politikayı tersyüz etmemiz bizim yapacağımız en önemli çalışma olur. Bu çalışma da ancak halkımızın topyekun katılımıyla yapılacak.”

Temel mesele kayyumdur

Artemêt’in Kurdistan’ın en gözde ilçelerinden biri ve aynı zamanda Wan’ın açılan kapısı olduğunu söyleyen Cemil Komi ise, şunları dile getirdi: “Wan’dan giden bir kişi ilk Edremit’ten kente giriş yapar. Bu açıdan ilçemiz aynı zamanda kentin görünün yüzüdür de. Artemêt, 93’te özellikle Kurdistan’da yaşanan göçle birlikte bir anda nüfus patlaması yaşadı. 2011 depremiyle birlikte Edremit TOKİ’leşmeye başladı ve büyükşehir yasasıyla birlikte nüfusu 12-13 binken bir anda 148 bine yükseldi. böylece kentleşme ve altyapı sorunu yaşanmaya başlandı. İlçenin geri kalmasının en önemli nedeni, sürdürülebilir bir yönetimin olmamasıdır. Her kazandığımızda buraya kayyum atandı. İl ve ilçelerde 5 yıllık stratejik planlamalar yapılır. Bu stratejik planlamalar çerçevesinde ona göre kendine yol haritası belirlersin, projelerini geliştirirsin fakat bu projelerin tamamı kayyum politikasıyla kesintiye uğradı.

İlçe kimliğinden uzaklaşıyor

İlçenin hafta sonu nüfusu 500 bine kadar çıkınca ulaşım sorunu ortaya çıkıyor. Sosyal donatı alanları, bu kadar potansiyeli kaldıramıyor. Önüne geçebilmemiz için önce kent kimliği olması lazım. Burada Edremit’i diğer ilçelerden ayıran kent kimliği. Sakin kent ve insan odaklı ilçe kimliği yok edildi. Bu sorunlar nedeniyle turizmi de sekteye uğradı. Akdeniz, Marmara bölgelerine baktığın zaman aynı Edremit konumunda olan yüzlerce ilçe, farklı bir potansiyel, farklı bir ekonomik refaha sahip. Ama ilçemizde öyle bir ivme yakalanmadı. Burada bir TOKİ var ve 60-70 bin insan orada yaşamını sürdürüyor. Bununla beraber oradaki insanların yaşam tarzları değiştirildi. Edremit’in kent kimliği onun yeşili, sahili, gölü, bahçeli evleridir. Edremit’i hem kültürel olarak hem de sanatsal olarak Wan’ın merkezi haline getirmemiz gerekiyor. Belediyecilik önemlidir evet ama biraz da bu insanların diline, kültürüne de dokunmamız gerekiyor. Edremit buna en müsait olan ilçelerimizden biridir. İlçenin tüm esnafı neredeyse küçük bir çarşıya sıkışmış durumda. Biraz da bu potansiyeli yaymamız gerekiyor.”

Oy farkını katlamamız gerekiyor

Büyük bir farkla 2019 seçimlerinde belediyeyi kazandıkları halde mazbatanın AKP’li adaya verilmesini hatırlatan Komi, şunları söyledi: “Bizim dört belediyemiz bizzat AKP’liler tarafından gasp edildi. Bir çocuk yerde oyuncak görse ‘kimindir’ diye sorar ama biz 7 bin oy fark attığımız halde belediyelerimiz gasp edildi. İnsan aynaya bakar utanır. Senin hakkın olmayan bir yeri yönetiyorsun. Bu kayyum ilçeyi parsel parsel sattı ve burada yaşanan tüm kötülüklere öncülük etti. Güya kendini inançlı olarak görüyor, Cuma’ya gidip, ellerini açıp dua ediyorlar ama bir yandan da insanların iradesini gasp ediyorlar. Bunu yaparken de hiç utanmadan yine de gelip aday oluyor ve 5 yıl daha istiyor. Halkımız bu kişiye fırsat vermeyecektir. Bunun adı aparat kayyumdur. Onu ve partisini büyük bir farkla yenip, tarihin kirli sayfalarına gömme noktasında büyük bir irademiz var. Bu kez yapmamız gereken şey geçen seçim 7 bin olan farkı 15 binin üzerine çıkarmaktır. Bu ahlaki çürümeye ve onun içinde çürüyenlere cevap vereceğiz. Bu güç ve irademiz vardır.” WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.