Artık Riha'nın vakti gelmedi mi?

Gülşen Özer

Gülşen Özer

  • Bugüne kadar hep Türk-İslamcı iktidar partileri tarafından yönetilen Riha (Urfa), bu kez Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin halkçı belediyeciliğine kavuşmaya hazırlanıyor.

DEM Parti Adayı Gülşen Özer, "Rihalılar 50 yıldır hizmet yapılmadığını görüyor. Gelin hep beraber belediyeyi yönetelim” diye seslendi. Eşbaşkan Hatimoğulları da Büyükşehir Belediyesi'nin alacaklarını söyledi.

Kürt, Arap, Türkmen, Çerkes gibi farklı halk ve inançların bir arada yaşadığı Kurdistan’ın en kozmopolit kentlerinden olan Riha’da (Urfa) yerel seçime doğru giderken, 20 yıllık AKP iktidarının kentte yarattığı tahribatları görmek mümkün. Yerel seçime doğru ilerlerken 2 milyon 213 bin 964 nüfusa, 13 ilçe ve bin 438 mahalleye sahip Riha, kültürel ve tarihi dokusu itibarıyla büyük önem taşıyan kentlerin başında geliyor. Mezopotamya'nın en kadim kentlerinden olan Riha’da yer alan Göbeklitepe, dünyanın en eski tarihi yapısı olarak biliniyor. Her yeri ayrı bir tarih kokan Riha’nın temel geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık. Sanayinin gelişmesiyle birlikte enerji ve turizmin de arttığı Riha’da, kültürel etkileşimin yanı sıra kültürel asimilasyon da bir devlet politikası olarak karşımıza çıkıyor.

Muhafazakar ve feodal bir yapıya sahip olan Riha’da aşiretçiliğin etkisiyle kadın ikinci planda tutuluyor ve yaşamın birçok yerinde bulunmuyor. Devlet tekeline giren ve devletle iş birliği içinde olan aşiret sistemi, kentte işlenen birçok suçun kapanmasına da neden oluyor. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana son 20 yılını AKP’nin yönettiği Riha’yı daha önce CHP dışında, Fazilet Partisi (FP), Refah Partisi (RP), Adalet Partisi (AP) ve Demokrat Parti (DP) gibi sağ ve muhafazakar partiler yönetti. DEM Parti, Riha Büyükşehir Belediyesi için eşbaşkan adaylarıyla hazırlanıyor. Yurttaşlar, rant, yolsuzluk ve usulsüzlükle özdeşleşen AKP belediyeciliğine tepkili.

DEM Parti Riha Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer, 1965 doğumlu ve yaklaşık 12 yıl Riha’da çalışma yürüttü. Riha’daki ilk kadın derneği Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. 2015-2017 yılları arasında HDP’nin Amed İl Eşbaşkanlığını görevini üstlendi. Sonrasında ise Parti Meclisi (PM) Üyeliği yaptı. Son olarak Bismil Belediyesi Eşbaşkanlığı görevindeyken, kayyum atandı. Kayyumun ardından da Amed ve Bismil’de çalışmalarına devam etti.

Kenti yeniden inşa edeceğiz

Her yeri kadın rengi ve fikriyle yeniden inşa edeceklerini belirten Özer, “Çeşitli kadın kooperatifleri kuracağız. Burası tarım ve turizm bölgesi. Kadınların bunlara öncülük etmesini sağlayacak projeler yapacağız. Kadınların içinde yer almadığı, kadının kendini görmediği, fikrini hissetmediği hiçbir projeye imza atmayacağız. Rihalı kadınlarla hep birlikte kenti kuracağız. Biliyoruz ki belediyeyi aldıktan sonra Rihalı kadınların kendisi de inşada yer almak için gelecektir. Bugün Rihalılar 50 yıldır hizmet yapılmadığını görüyor. Biz de buradan ‘gelin hep beraber belediyeyi yönetelim’ diyoruz” dedi.

Büyükşehir'i alacağız

DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, dün Riha'nın Sêwereg (Siverek) ilçesine bağlı Şêxûlî (Eğriçay) kırsal mahallesinde düzenlenen halk buluşmasına katıldı. DEM Parti Riha Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Celaleddin Erkmen ile Gülşen Özer ile Sêwereg adayları Ali Dusak ve Yıldız Çetiner'in aralarında olduğu kalabalık bir kitle, Hatimoğulları ve beraberindekileri karşıladı. Yurttaşlar, partilileri zafer işaretleri ve zılgıtlarla karşıladı. Miting havasında geçen buluşmada konuşan Hatimoğulları, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki günkü Urfa mitingini, AKP İl başkanının yuhalanmasını hatırlattı. Hatimoğulları, "Urfa halkı, AKP'ye cevap vermiştir. Erdoğan, 'Eser ve hizmet siyaseti yapacağız' demiş. Sizlere soruyorum Urfa’ya hangi eseri, hangi hizmeti yaptılar? Var mı bir hizmet, siz gördünüz mü hizmeti? Bugün Urfa halkı açlık ve yoksullukla karşı karşıya. Urfalı gençlerimiz iş nedeniyle göç yolunu tutmuştur. Bakın Urfa bir tarım kenti. Bu iktidar tarımı bitirdi. Pamuğa, tütüne kota getirdi. Urfa kendi kendi geçimini en güçlü şekilde  tarımla sağlayabilecekken buna izin verilmiyor. Ne yapıyorlar? İşçiye, çiftçiye, üreticiye teşvik vermiyorlar. Bakın hayvan pazarı ruhsatı hala burada alınamamıştır. Hayvancılığı burada mağdur etmişlerdir. Hayvan yemlerinin ne kadar pahalı olduğunu siz değerli çiftçi kardeşlerim gayet iyi biliyorsunuz" dedi. 

Yol bilmez, yolsuzluk bilirler

Hatimoğulları, ekonomik krizi işaret ederek, "Halk ne yaşadığını biliyor. Evinde kaynamayan tenceresini biliyor. Alamadığı eti, sütü biliyor. Çocuğunu okula gönderirken nasıl zorlandığını biliyor. 50 milyon yurttaşımız açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalmıştır. Buranın köy yollarının bozuk olduğunu siz özellikle sürücü kardeşlerim gayet iyi biliyorsunuz. Çok telepler oldu bu yollarla ilgili ama yolları da yapmadılar. Bunlar yol yapmayı bilmez, yolsuzluk yapmayı bilir. Siverek Belediyesi'nde 2023’te 40 milyon TL’yi sadece araç kiralamaya ayırmışlar. 1 milyar 329 milyon TL’lik olan 2024 bütçesini yandaşa birkaç yıl içinde peşkeş çekmişler. Hizmetleri batsın bunların" şeklinde konuştu.

DEM Parti kazanacak

Riha Büyükşehir Belediyesi ve Sêwereg Belediyesi'ni DEM Parti'nin kazanacağını vurgulayan Hatimoğulları, şöyle devam etti: "DEM Parti’nin, o Anadolu ve Mezopotamya'ya hayat veren ağacına vuracağız mührümüzü. Urfa’yı da alacağız, Siverek’i de alacağız. Böylece Urfa’nın bütün halkları olarak hep beraber o ağacın meyvesini 31 Mart seçimleri akşamında toplayacak mıyız? Sözlerimi bu toprağın yetiştirdiği nadide sanatçılardan biri sevgili Şivan Perwer’in sözleriyle tamamlayacağım; 'Serhildan jiyan e, berxwedan jiyan e."

Buluşma, Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.