Asistan hekimler tepkili

  • Ek ödeme yönetmeliğine karşı bir araya gelen asistan hekimler, yönetmeliğin adaletsizliğe neden olduğunu söyledi.

Asistan hekimler, 2 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği”nin, üniversite bünyesindeki asistan hekimleri kapsamamasına ilişkin Ankara ve İstanbul’da açıklama yaptı. Asistan hekimler, yönetmeliğin adaletsizliğe neden olduğunu söyledi. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi asistan hekimleri, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi. Asistan hekim Volkan Tümer, özlük haklarına ilişkin verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten Tümer, şunları söyledi: “Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır. Bununla birlikte 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır, ancak üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır. Aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür. Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen iki kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur.” 

Sorunun kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih sürecinin düşeceğini, hekimlerin istifa edeceğini kaydeden Tümer,  “Getirilen yönetmelik, geleceğin sağlıkçılarını ve bilim insanlarını yetiştiren, tıp fakültesi eğitiminde önemli yeri olan temel tıp bilimleri alanlarında görev yapan öğretim üyeleri ve asistan hekimleri taban katsayısı üzerinden klinik branş hekimlerinden ayırıp 'gelir getirmeyen hekimler' olarak dışlayarak, onur kırıcı ve kabul edilemez bir durum oluşturmuştur. Performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan yönetmelik gerek taban katsayı ayrımlarıyla gerekse belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da derinleştirmiştir. Bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğiz” dedi.

İstanbul Tabip Odası da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde eş zamanlı yaptıkları basın açıklamasıyla yönetmeliği protesto etti. Açıklamaya çok sayıda asistan hekim katıldı. Açıklamada, “Eşit işe eşit ücret, asistan hekimler köle değildir” pankartı açıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.