Şam yönetimi, muhalif gösterilerin yoğun olduğu kentlere baskın düzenleyerek onlarca kişiyi katlettikten sonra bölgeye gazetecileri götürme alışkanlığını Deir Zour’da da devam ettirdi. Günlerdir onlarca tank ve binlerce askerle ablukaya aldığı Deir Zour kenti dün itibariyle sessizliğe gömüldü. 10 gün içerisinde onlarca muhalifin katlediği Deir Zour’da dün ellerinde Suriye bayrakları ve Beşar Esad fotoğraflarını taşıyan askerler, “Allah, Suriye ve Beşar; hepsi bu kadar” şeklinde sloganlar attı. Şehir çıkışında Esad yanlısı bir grup ordu lehine slogan attı.
Bölgedeki gazetecilere bilgi veren bir ordu yetkilisi, silahlı grupların halka yönelik tehdit ve baskılara son vererek şehirde sükuneti sağladıklarını söyledi. Şehir içerisinde tankların ateş açtığı iddialarını reddeden yetkili, operasyonun otomatik ve hafif silahlarla düzenlendiğini söyledi.
Bu arada BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Suriye’deki devlet güçlerinin ateş açtığı Lazkiye kentindeki mülteci kampı içinde ve çevresinde, ateş açması sonucu 10 bin dolayındaki Filistinli mültecinin yarısından fazlasının kampı terkettiğine ilişkin çok çeşitli kaynaklardan duyumlar aldıklarını bildirdi.

Öte yandan Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye yönetiminden sivilleri hedef alan operasyonları ‘derhal’ ve ‘koşulsuz’ olarak durdurmasını talep etti. Davutoğlu, “Bizim nihai sözümüz budur” dedi. Beklenmedik bir basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, “operasyonlar durmazsa bundan sonra atılacak adımlar konusunda konuşulacak bir şey kalmayacağı” uyarısında bulundu.

ŞAM