Askerler kiliseden geçti

  • Beytüşşebap’ta Ocak 2020’den bu yana kendisinden haber alınamayan Hurmüz Diril’in köyü Kovankaya’daki kiliseye saldırı yapıldı. Saldırının askeri bir birliğin bölgede görülmesinden sonra olması dikkat çekti.  

 

AHMET KANBAL - MA/MARDİN

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya (Meeri) köyünde bulunan Marta Şimoni Kilisesi’ne kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından saldırı gerçekleştirildi. Kilisede bulunan heykeller yere atılırken, tespihler dışarı atılı halde bulundu. Yine hastaların şifa bulması dileğiyle asılan kumaşlar kiliseden çıkarılarak bir yamaçtan atılırken, kilisenin haçı da araziye atılmış bir şekilde bulundu. 

Olay, Kovankaya köyünde 8 Ocak 2020’de kaybolan Hurmüz ve Şimoni Diril çiftçinin çocuklarının henüz bulunamayan Hürmüz Diril’e dair bir iz bulma umuduyla köye dönmelerinin ardından yaşandı. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı aile fertlerinden Gülcan Diril Üzümcü, yaklaşık üç hafta önce aileyle köye gittiklerini belirtti. Annesi Şimoni Diril’in cenazesini 20 Mart 2020 günü kendi imkanlarıyla bulduklarını hatırlatan Diril, benzer bir akıbetin yaşanmış olma düşüncesiyle babalarını aramaya devam ettiklerini söyledi. 

Tekrar aramak, bir iz bulmak ve anne babalarının bağ ve bahçelerine sahip çıkmak amacıyla köye döndüklerini dile getiren Diril, şunları söyledi: “9 Mayıs 2021 günü öğle saatlerinde içlerinde asker olup olmadığını bilmiyoruz ama 8 kişilik bir güvenlik personelini gördük. İçlerinde asker var mıydı bilmiyorum ama yanımıza gelirler diye tahmin ettik. Karakolu aradık, böyle bir birim olduğunu söyledik. Karakolun bilgisi varmış.”

Başka kimse yoktu

 Söz konusu kişilerin ne zaman ayrıldıklarını bilmediğini, ancak 11 Mayıs günü tesadüfen kilisede hastaların şifa bulması amacıyla asılan kumaşların bir yamaçtan atılmış halde olduğunu gördüklerini söyleyen Diril, “Daha sonra gittiğimizde kilisedeki dua tespihleri dışarı atılmış, heykeller dere kenarına atılmış, haç yakılmış olarak gördük. Güvenlik personeli geldikten sonra oldu, onlardan başka kimse gelmemişti o zamana kadar” diye konuştu.  

Devlet güçlerini işaret etti

 Diril, şunları paylaştı: ”Kilisemizin içi boşaltılmış altüst edilmişti. Bunu yapan kişilerin olaydan iki gün önce köyde gördüğünüz güvenlik personeli olduğundan şüphe ediyoruz. Babamız Hurmüz Diril’den günlerdir, aylardır haber alamıyoruz. Henüz tamamlanmamış bir soruşturma, aydınlanmamış bir cinayet varken, böylesi bir saldırıyı neresinden tutsanız elinizde kalır. İçinde saygısızlık, içinde empatisizlik, içinde hoşgörüsüzlük, en önemlisi içinde sevgisizlik barındıran bir hareket bu. Bunu temsil ettikleri devlet adına mı yaptılar? Her defasında hoşgörü dini İslamiyet adına mı yaptılar? Milliyetçilik duygularını mı ödüllendiriyorlar? Her defasında semavi din olarak kabul ettikleri Hristiyanlık inancı değerlerini onların değerlendirmesine bırakıp, bizler için neyin kutsal olup olmayacağını onlara mı sormak durumundayız?”

 

Silvan’da 6 gözaltı

Silvan’da önceki akşam polis noktasına yapılan EYP’li eylem sonrası 6 kişi gözaltına alındı. 

Amed’in Silvan ilçesi Mescit Mahallesi’nde bulunan Polis Özel Harekat (PÖH) noktasında önceki akşam saatlerinde patlama meydana geldi. İlçe genelinde duyulan patlamanın ardından olay yerine çok sayıda zırhlı polis aracı sevk edildi. Saldırının, el yapımı patlayıcı (EYP) ile yapıldığı belirtildi.  

Patlamaya ilişkin sabah saatlerinde Silvan merkezde eş zamanlı ev baskınları düzenlendi. Yapılan baskınlarında 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

n AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.