
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CNN Türk’te katıldığı bir programda değerlendirmelerde bulundu. Atalay, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanmasının önemli bir olay olduğunu, bu soruşturmanın teknik bir konuda yürüdüğünü ve yargılama devam ederken bir şey söylemenin yanlış olduğunu söyledi. Adaletin adaletli ve çabuk olması için çalıştıklarını iddia eden Atalay, „Başbuğ’u biz atadık. Bizim dönemimizin Genelkurmay Başkanı’dır. Milli Güvenlik Kurulu’nda uzun yıllar birlikte çalıştık“ dedi.
7 kişilik ailenin yok edilmesi hataymış
Türkiye’de büyük bir normalleşme olduğunu iddia eden Atalay, Genelkurmay Başkanlığı’nın Roboski katliamından sonra „Soruşturacağız“ demesinin bunun kanıtı olduğunu söyleyerek, „Gizlilik kararı“nın şeffaflık için verildiğini savundu. Roboski katliamı ile ilgili açıklanabileceklerin açıklandığını iddia eden Atalay, bu sürecin şeffaf bir süreç olduğunu savundu. Ağustos ayından beri yapılan operasyonlarda az hatanın olduğunu bunlardan birinin aralarında Solin bebeğin de olduğu 5’i çocuk 7 kişilik Hasan ailesinin hava bombardımanın da öldürülmesi ile sonuçlanan olay olduğunu isim vermeden „Irak’ta bir hata oldu“ diye değerlendiren Atalay, diğer durumun da Uludere’de yaşandığını kaydetti. İstihbaratı Genelkurmay Başkanlığı’na kimin verdiği ile ilgili soruları ısrarla yanıtsız bırakan Atalay’ın, „Sürekli her tarafından çekiştirilen bir süreç doğru işlemez“ diyerek gizlilik kararını savunması dikkat çekti.
‘’PKK ile mücadelede eskiye dönüş mü var?“ şeklindeki soruyu yanıtlayan Atalay, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını iddia ederek BDP’ye yüklendi. BDP’nin şiddetten arındırılmış bir siyasi temsil sağlamadığını, onların savunduğu bir çok hak hukuku zaten yaptıklarını iddia eden Atalay, AKP’nin baskıları arttırdığı yönündeki eleştiriye de „Reformlara ara verildi. Bir durağanlık var. Bu da yeni anayasa çalışmalarıyla bağlantılı. Baskı yok. Reformlara devam“ şeklinde açıkladı. Uludere’ye bir kez daha gideceğini ifade eden Atalay, ana düşüncelerinde hiçbir değişikliğin olmadığını askeri ve siyasi operasyonların devam edeceğinin mesajını verdi.
ANKARA