Ateşkes 1 dakika sürdü
Dünya Haberleri —
- Sivil tahliyesinin tamamlanması ve insani yardımın ulaştırılması için Sudan’da Ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında varılan 7 günlük ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor. Gece yarısı başlayan ateşkes ilk dakikasında başkent Hartum’da ihlal edildi.
Ateşkesin resmi olarak yürürlüğe girmesine rağmen, Hartum'un kuzeydoğu banliyösü ve başkentin güneyinde hava saldırıları devam etti. Norveç Mülteci Konseyi'nden (NRC) Karl Schembri Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Resmi açıklamalar dışında Sudan hala bombalanıyor ve milyonlarca sivil tehlikede” diyerek bir ayı aşkın süredir devam eden sahte vaatlerin yanı sıra 12. ateşkesin ilk dakikalardan itibaren başarısız olduğunu söyledi.15 Nisan’dan bu yana Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki HDK arasında devam eden çatışmalar sebebiyle bin kişi ölürken, bir milyonu aşkın kişi yerinden edildi.
Söz vermişlerdi, tutmadılar
5 milyon Hartum sakini, olayların otuz yedinci gününde de yoğun çatışmalara tanık oldu. Birçok vatandaş su, elektrik ve iletişimden mahrum kaldı. Birleşmiş Milletler (BM), ateşkes yürürlüğe girmeden önce iki taraftan da meseleyi askeri olarak istismar etmeme sözü almıştı. ABD ve Suudi Arabistan, iki haftalık müzakerelerin ardından hizmetlere yeniden başlamak, hastaneleri işletmek ve insani ihtiyaç stoklarını güvence altına almak için bir haftalık ateşkese varıldığını duyurdu.
Hastane çapraz ateşte kaldı
Sudan Doktorlar Sendikası ön komitesi bugün erken saatlerde Hartum'un büyük banliyösünde yeni bir hastanenin kapatıldığını duyurdu. Sendika çalışanları özellikle çapraz ateş altında oldukları için çalışmayı bırakmak zorunda kaldı. Açıklamada, geçtiğimiz günlerde birkaç kez HDK mensuplarının hastaneye girmesinin kendilerini şaşırttığı belirtilerek, hastalara, refakatçilere ve sağlık personeline saldırı olduğu aktarıldı. Ayrıca, “kişisel tehditler” alan hastanede çalışan sağlık personeli ve gönüllülere karşı üst düzey subaylar tarafından başlatılan “yalan ve kötü niyetli söylentiler kampanyasına” da atıfta bulunuldu.
45 milyon Sudanlıdan 25 milyonunun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklayan BM, ülkede bankalar kapanırken ve çoğu tarım-gıda fabrikası yok edilirken veya yağmalanırken gıda kıtlığının artışına dikkat çekiyor. Hartum’da ikamet eden bir vatandaş ise, “Hepimiz açız, çocuklar ve yaşlılar dahil herkes acı çekiyor. Suyumuz yok” dedi. Çatışma devam ederse, ilave bir milyon Sudanlı şiddetin yaygınlaşmasından korkarak komşu ülkelere kaçabilir. HARTUM