Ateşkes 5 gün daha uzatıldı

Dünya Haberleri —

Sudan ordusu askerleri

Sudan ordusu askerleri

  • Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan ve bir buçuk ayı bulan çatışmaların durdurulması için imzaladıkları ateşkes anlaşması 5 gün daha uzatıldı. 

Büyük umutlarla Suudi Arabistan ve ABD’nin arabulucu olduğu 7 günlük ateşkesin bitişine bir kaç saat kala başlayan çatışmalar ateşkesin uzatılması kararı ile yeniden azaldı. Çok sayıda insanın öldüğü ve yaralandığı çatışmalarda birçok kişi de komşu ülkelere sığındı. Çatışmaların başından bu yana 709 kişinin öldüğünü, 5 bin 424 kişinin yaralandığını Sudan'da Sudan Ordu güçleri ve Hızlı Destek Güçleri (HDK( arasındaki ateşkes anlaşması 5 gün daha uzatıldı

1 milyon Sudanlı için hayati
ABD'nin Hartum Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan ve ABD, Sudan ordu güçleri ve HDK'nin ateşkes anlaşmasını 5 gün daha uzatmasını memnuniyetle karşılıyor" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, tam olarak uygulanmasa da 20 Mayıs'ta imzalanan ateşkesin, ihtiyaç sahibi yaklaşık 1 milyon Sudanlıya insani yardım ulaştırılmasını sağladığı ifade edilerek daha fazla insani çaba sarf edileceği kaydedildi.
Önceki ateşkeste taraflar, ABD ve Suudi Arabistan aracılığında 20 Mayıs'ta, 22 Mayıs Pazartesi 21.45’ten itibaren geçerli olmak üzere bir haftalık ateşkes ilan ettiklerini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes yürürlüğe girdikten bir gün sonra Sudanlı generallerin son ateşkese uymamaları halinde yaptırımlarla yüzleşecekleri uyarısında bulunmuştu.
Bu gece sona eren ateşkes süresince çatışmalar sürmüştü. İki taraf da birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

HDK: Sivil hükümet sonrası dedi
Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini istemiş, HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz düellosu ve tırmanan gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin de çevre ülkelere kaçtığını açıkladı. Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmaların başından bu yana 709 kişinin öldüğünü, 5 bin 424 kişinin yaralandığını duyurdu. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.