Ateşkes yürürlükte sırada müzakareler var

Dünya Haberleri —

  • Kolombiya’da Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile ordu güçleri arasındaki ateşkes yürürlüğe girdi. Perşembe günkü ateşkesin ardından şimdi gözler müzakere sürecine çevrildi. 

 

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında Perşembe günü yürürlüğe giren ateşkes, 60 yıldan bu yana devam eden ve 450 bin kişinin ölümüne neden olan iç savaşın artık nihai olarak sona erdirilmesi için büyük bir umut doğurdu. 

Ateşkes anlaşma, geçen yıl ülkedeki tüm silahlı gruplarla "tam barış" sözü vererek göreve gelen Devlet Başkanı Gustavo Petro için en önemli önceliklerden biriydi. 

ELN’nin birleşik bir komutadan yoksun olması geçmişte müzakere edilmesini zorlaştırdı ancak görüşmeciler grubun tüm fraksiyonlarını ikna etmeyi başardı. 

2019’daki süreç başarısızlıkla sonuçlandı

ELN. ile hükümet arasındaki önceki görüşmeler birkaç kez başarısızlıkla sonuçlanmıştı. En son görüşmeler, grubun başkent Bogota'da bir polis akademisini bombalaması sonucunda 22 polis öğrencisinin ölmesinin ardından 2019 yılında askıya alınmıştı.

Kolombiya ordusu ve hükümetinden yetkililer, Birleşmiş Milletler ve dini gruplardan oluşan yeni oluşturulan bir oluşum, yeni anlaşmanın uygulanmasını izleyecek.

Sıra müzakerelerde

ELN.'nin en üst düzey komutanı, Antonio García takma adıyla bilinen Eliécer Herlinto Chamorro, yayınladığı bir videoda savaşçıları ateşkese uymaya çağırdı ve "Kolombiya'yı daha adil, daha demokratik ve kapsayıcı bir ülke haline getirmek için" "toplumun katılımıyla" daha fazla tartışmanın ilerleyeceğini söyledi.

Altı ay sürecek olan ateşkes boyunca ELN ile hükümet arasındaki müzakerelerde nihai bir barış anlaşması konusunda görüşmeler yürütülecek.   BOGATA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.