Atıcı'ının önceliği göçmenlerin seçim hakkı

Dünya Haberleri —

Mustafa Atıcı

Mustafa Atıcı

  • İsviçre Federal Parlamento Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Mustafa Atıcı, İsviçre’de göçmenlerin oturumlarına bakılmaksızın seçme ve seçilme hakkının güvence altına alınması için çalışıyor.

 

FEYZULLAH TUNÇ/BASEL

Milletvekili Mustafa Atıcı ile İsviçre’nin pandemiyle sınavından  göçmenlerin nasıl etkilendiği, kamplardaki durumlar, göçmenlerin hakları ve bu alanda yürüttükleri çalışmalar üzerine konuştuk. Federal Parlamento Eğitim-Bilim ve Kültür Komisyonu üyesi olan Atıcı, Sosyal Demokrat Parti Göçmenlik Komisyonu eşbaşkanlığı görevini de yürütüyor. Aynı zamanda Partisinin Dış ilişkiler Komisyonu yönetim kurulu üyesi de olan Atıcı, göçmenler, eğitim ve dış ilişkiler politikalarında aktif rol alıyor. "Alınan tüm önlemlere rağmen pandemi hayatlarımızı olumsuz yönde etkiledi ve etkilemeye devam ediyor" diyen Atıcı, İsviçre hükümetinin de -diğer ülkeler gibi- pandeminin hayatı bu kadar etkileyeceğini hesaplayamadığını belirtti. Atıcı, "Buna rağmen, hükümet aktüel sayılara göre önlemler aldı ve sağlıkla ilgili bütün imkanları seferber etti. Çalışamayan insanlara ve kapatılan işletmelere ekonomik yardım önlemleri sundu. Bu yardımlar konusunda fazla bürokratik davranmış olsada, işyerlerinin belli gider kalemlerini karşılamaları için yeni ekonomik kaynaklar yaratıldı" dedi.

Eğitimde eşitsizlik oluştu

Pandemiden uzun vadede çok fazla olumsuz etkilenen alanın eğitim olduğunu kaydeden Atıcı, "Başlangıçta yaşanan belirsizlikten dolayı İsviçre’de eğitime altı hafta ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. Uzaktan eğitim için, teknik araç gereç ve dersler için destek alabilecek imkanları olmayan gençler olumsuz etkilendiler. Bu programı takip edemeyen öğrencilerde ciddi açıklar oluştu. Her ne kadar sınav yapılmadan bir üst sınıfa geçme imkanları sağlandıysa da öğrencilerin meslek sınavları veya gidecekleri bir üst okuldaki ders içerikleri eğitimlerinin devamında problemlere yol açacak" diye belirtti.

Gençlere iş alanı açılmalı

Geçen yıl mezun olan, özellikle gastronomi, otelcilik ve kültür kurumlarında istihdam edilecek gençlerin işsiz olduğuna dikkat çeken Atıcı, SP olarak "Gençlik Geleceğin Garantisi" adlı bir proje hazırladıklarını ve bu konuda parlamentoya önerge verdiklerini belirtti. Gençlerin gelecek kaygısını ortadan kaldırmak için çalışmalar yürütülmesinin önemine vurgu yapan Atıcı şöyle konuştu: "Özellikle devlete ait olan veya devletin ortak olduğu kurum ve kuruluşlarda daha fazla mesleki eğitim alanlarının açılması için imkanlar oluşturulmalı. Bu kurumların mesleki eğitim için alanlar açması sağlanmalı. Ayrıca okullarını bitiren gençlerin işsiz kaldıkları dönem için burs alma imkanları oluşturulmalı. İsviçre bütün bu giderleri karşılayabilecek ekonomik kaynaklara sahip."

Göçmenlere pandemi güvencesi

Pandeminin göçmenler üzerindeki etkilerini tespit ederek bu alanda da çalışmalar yaptıklarını kaydeden Atıcı şunları aktardı: "Hazırladığımız 20 maddeden oluşan bir çözüm planını Sosyal Demokrat Parti Göçmenler Komisyonu olarak Federal Parlamentodaki yetkili komisyonlara sunduk. Bunun yanı sıra pandemiden önce gittikleri ülkeden geri dönemeyenlerin kimliklerinin uzatılması, temizlik işçisi olarak günde üç farklı işte çalışmak zorunda kalan göçmenlerin pandemi işsizlik sigortasından yararlanması ve pandemi önlemlerinin birçok farklı dilde yayınlanmasına kadar geniş bir alanı kapsayacak önergeler verdik."

Sadece 20 mülteci getirdi

Özellikle pandemide göçmenler, sınırlarda bekletilen insanlara ve kamplardaki yaşam koşullarınının sağlıklı olmadığını aktaran Atıcı, "Pandemi sürecinde kamplarda bekletilen ilticacılar hem İsviçre’de hem de İsviçre dışında birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Yine, Yunanistan’daki kamplarda göçmenlerin kötü yaşam koşulları ve yangınlarla ilgili insiyatif alması beklenen İsviçre insiyatif almayarak, AB’nin alacağı kararları bekledi. Gelişebilecek kamuoyu baskısını azaltmak için geçtiğimiz süreçte sadece 20 genç mülteciyi Yunanistan’dan İsviçre’ye getirtti. Özellikle pandeminin ilk dönemlerine İsviçre’deki kamplarda sağlık standartları sağlanamadı ve birçok insan tedirgin edildi. Ama şu anda en azından fiziki ortamın iyileştirildiği söyleyebilirim" diye konuştu.

 

Caydırıcılık yaratmak isteniyor

Kamplarda kadınlara yönelik gerçekleşen taciz olayları ve güvenlik görevlilerinin kamplarda kalanlara yönelik şiddet uygulamalarına da dikkat çeken Atıcı, "Kamplardaki fiziki ortamlar rahat yaşamaya elverişli olmayınca bu durumdan öncelikle kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Bu konularda birçok önerge verdik ve basında bu konuyu ayrıntılı işledik. Bu sorun biraz da İçişleri Bakan’ının gerici tutumundan kaynaklanıyor.  Bu tür sıkıntıları gidermeyip, yeni gelmek isteyen mültecilere İsviçre’yi sıkıntılı göstermek istiyorlar. Bu şekilde hem burada yaşayanlara hem de yeni gelmek isteyenler üzerinde caydırılık yaratmak istendiğini belirtti.

Seçme ve seçilme hakkı

Öte yandan İsviçre’de yaşayan göçmenlerin İsviçre siyasetinde etkin ve aktif olabilmesi için Sosyal Demokrat Parti olarak bir imza kampanyası başlattıkları bilgisine paylaşan Mustafa Atıcı, "İsviçre’de 5 yıldır yaşayan bütün göçmenlerin oturum durumlarına bakılmaksızın, bulundukları belediyelerde seçme ve seçilme hakkına sahip olmaları için başlattığımız kampanya için Mart ayında bir önerge vermeyi planlıyoruz" diye belirtti.

Oturum hakkı güvenceye alınsın

İsviçre’de yeni göçmenlik yasasıyla birlikte sosyal yardım alanların süresiz oturum (C) statüsü süreli oturuma (B) dönüştürülmek isteniyor. Aynı zamanda sosyal yardımdan geçinenlerin süreli oturumlarının uzatılmaması da gündemde. Buna karşı da parlamentoya önerge verdiklerini ve imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Atıcı, "Göçmenler açısından önemli olan bu iki maddeye ilişkin başlattığımız kampanyaya 'SP Migrantinnen' (https://www.sp-ps.ch/fr/adherer-au-ps-migrant-e-s) sayfasından destek olabilirsiniz" diye konuştu.

Mustafa Atıcı kimdir?

Maraş Elbistanlı Atıcı, 1992 yılında öğrenci olarak İsviçre’ye gelmiş. Evli ve iki çocuk babası. 2001 yılından beri İsviçre Sosyal Demokrat Partisi’nde aktif siyaset yapan Atıcı, 15 sene Basel Kanton Parlamenterliği yaptı. 2012 senesinden bu yana ise kurucusu olduğu partinin Göçmenler Komisyonu başkanlığı görevini sürdürüyor. İsviçre’de 2019 yılında gerçekleşen seçimlerde Basel kantondan Federal Parlamento Milletvekili seçildi. İsviçre genelinde sosyal ve göçmenlik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kurumlarında aktif olarak çalışıyor.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.