
İsviçre, Yunanistan, Fransa ve Almanya’da eş zamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ATİK’li aktivistlerin 10’u, 15 Nisan 2015’ten bu yana tutuklu. Anti Terör Yasası’nın 129a, b maddesince hakim karşısına çıkacak olan ATİK’li aktivistlerden Müslüm Elma, Deniz Pektaş, Sami Solmaz, Banu Büyükavcı, Haydar Bern ve Mehmet Yeşilçalı Münih cezaevinde; Erhan Aktürk ve Musa Demir Landshut cezaevinde; Sinan Aydın, Seyit Ali Uğur ise Augsburg cezaevinde bulunuyor.
HDP’den destek
Bir yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan ATİK’li tutsakların davası 17 Haziran’da Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başlayacak. Duruşmayı avukat heyeti ile beraber HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, HDP Parti Meclisi üyesi Pınar Aydınlar, Yunanistan ATİK Dayanışma Komitesi Temsilcisi, CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Almanya Sol Parti Milletvekili Nicole Gohlke ile demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de izleyecek.
Duruşmalara, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayında devam edilecek.
Kavak’ın duruşması
Öte yandan Hamburg’ta mayıs ayında mahkemesi başlayan Kürt siyasetçi Bedrettin Kavak’ın 14 Haziran’daki duruşmasına da Türkiye’den bir avukat heyeti katılacak. Heyette Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan Özlem Gümüştaş, Açılım Hukuk Bürosu’ndan Kemal Toraman, Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden Şule Recepoğlu, Ethem Sarısülük davasının avukatı Kazım Bayraktar, Şebnem Korur Fincancı ve Ercan Kanar da yer alıyor.
Heyet 15 Haziran’da tutsakları cezaevinde ziyaret edecek ve aynı gün bir basın toplantısı gerçekleştirilecek. 16 Haziran’da da Kürt siyasetçi Ahmet Çelik ziyaret edilecek.
Çelik’in duruşması ertelendi
Bu arada Düsseldorf’ta dün hakim karşısına çıkması beklenen Ahmet Çelik’in duruşması 27 Haziran’a ertelendi.
Çelik’in avukatı Bertold Fresenius gazetemize yaptığı açıklamada, duruşma hakimesinin rahatsızlığından dolayı davanın ertelendiğini söyledi.
Almanya’da Türkiye ve Kürdistanlı 20 devrimci, Türk devleti kaynaklı terör iddialarıyla tutsak. Cezalandırmalara kaynaklık eden 129a-b maddeleri ise, büyük hukuksuzluklara ve politik kararlara kapı aralıyor. Tuksaklardan 8’i PKK, 10’u TKP/ML ve 2’si ise DHKP-C üyeliği iddiasıyla yargılanıyor. Tutsaklar, ağır tecrit koşulları altında bulunuyor.
HABER MERKEZİ