Avras, 6 yıldır cenazesini bekliyor

Mehmet Sabri Avras

Mehmet Sabri Avras

  • Cenazesi Xerzan Mezarlığından çıkarılarak Kilyos'ta kaldırıma gömülen Mehmet Sabri Avras’ın kardeşi Hüseyin Avras, 6 yıldır cenazeyi almak için mücadele ediyor. 

Bedlîs merkeze bağlı Oleka Jor köyünde bulunan Xerzan Mezarlığı, 8-17 Aralık 2017 tarihleri arasında iş makineleriyle yıkılarak 300’ün üzerinde cenaze çıkarıldı. Ailelerden habersiz çıkarılan cenazelerin nereye götürüldüğü bilinmezken, 2 Ocak 2018’de Bitlis Valiliğinin yaptığı açıklamayla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldüğü anlaşıldı. Belli bir süre ATK’de bekletilen cenazelerin daha sonrasında plastik kutular içerisinde Kilyos Mezarlığındaki kaldırımlara gömüldüğü öğrenildi. Bunun üzerine harekete geçen aileler, cenazelerini teslim alabilmek için birçok kurum ve kuruluşa başvurdu. Ailelerin girişimleri sonucunda şu ana kadar 23 cenaze alındı. Diğer ailelerin ısrarlı bekleyişi ise sürüyor. Bunların arasında 1995'te şehit düşen Mehmet Sabri Avras da var. 

Arvas’ın kardeşi Hüseyin Avras, ağabeyinin 1994'te devletin köylerine ve ailelerine yönelik baskıların ardından PKK’ye katıldığını, bir yıl sonra 1995’te çıkan bir çatışmada şehit düştüğünü söyledi. Tüm hukuki girişimlere rağmen mezarının nerede olduğunu öğrenemediklerini ifade eden kardeş Avras, 2013- 2015 yılları arasında “diyalog süreci” döneminde toplu mezarlarda bulunan gerilla cenazelerinin Xerzan Mezarlığına taşındığını öğrendikten sonra umutlandıklarını belirtti. Kardeş Avras, “Yani doğrusu her aile gibi biz de bir ümitle ağabeyimin cenazesinin orada olduğu ümidiyle bir nebze olsun umutlandık. Orada olduğunu öğrendikten sonra da ağabeyimin de bir mezarı olduğu için sevindik” dedi. 

Tekrar hayal kırıklığı

Avras, 2017’de ise mezarlığın yıkılmasıyla tekrar hayal kırıklığı yaşadıklarını aktardı. O sürece ilişkin konuşan Avras, “Dozer ve kepçelerle bu mezarlar yıkıldı. Mezarlığın içindeki cenazelerin tamamının rastgele torbalara konulup İstanbul ATK’ye geldiğini duyduk. Orada ruhsat izni verilmesine rağmen cenazeler korsanvari bir şekilde çıkarıldı. Biz aile olarak çöküntü içerisine girdik. Bu hiçbir hukuk yönüyle izah edilemez. Onun için biz de Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuru da bulunduk” diye konuştu.  

Bir mezar değildi

Cenazelerin Kilyos Mezarlığına götürüldüğünü basından öğrendiklerini hatırlatan Avras, cenazelerini almaya giden ailelerin başvuruları sonrası cenazelerini aldıkları ortamın insanlık dışı bir ortam olduğuna dikkat çekti. Avras, şunları söyledi: “Kilyos’ta cenazeler, kaldırım altında nemli ortamda, hatta logar hatlarının geçtiği bir yerde bekletiliyor. Yani cenazelerin orada bir mezara dahi alınmadığını biz gördük. Bu bize korkunç bir eziyet ve işkence gibi geliyor. Empati yaptığımızda eğer orada tek bir asker cenazesi olsaydı haklı olarak kıyameti koparırlardı. Bizim gayemiz insani olarak cenazelerimize kavuşmak. Bölgede bu şekilde kimin çocukları ve yakınları yaşamını yitirmişse bunun peşini bırakmayıp İHD’ye başvursunlar.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.