Tayland’da çalışma yürüten “Thai Labour Campaign” (TLC) Taylandlı mevsimlik işçiler açısından en kötü ülkenin İsveç olduğunu ve her on işçiden altısının borçlu olarak döndüğünü, bunlardan bazılarının borçlarını yaşamları boyunca ödemek zorunda kaldıklarını açıkladı.
TLC, İsveç’te mevsimlik işçiler için bu yıl alınan önlemleri olumlu bulmakla birlikte, aracı şirketlerin işçilerin gidiş-dönüş biletleri, barınma ve yiyecek masraflarını ücretlerinden düştüğünü, bu nedenle de her işçinin binlerce Kron gelir kaybına uğradığını söylüyor ve İsveç sendikalarının bu sorunu çözmek amacıyla devreye girmesini istiyor.
Sömürünün sınırı yok
Doğu Avrupa ve Balkanlar’dan, özellikle de Bulgaristan’dan gelen işçiler vahşi kapitalizm koşullarında yaşıyor ve çalışıyor. Avrupa Birliği’nin serbest dolaşım hakkını kullanarak kendi olanak ve inisiyatifleriyle İsveç’e gelen işçiler aracı firmalar tarafından yoğun bir emek sömürüsüne tabi tutuluyor.
Bulgaristan’da ekonomik kriz ve yoksulluğun artması nedeniyle onbinlerce kişi Avrupa’nın diğer ülkelerinde iş aramaya başladı. Bu yıl aralarında mühendis ve öğretmenlerin de bulunduğu binlerce Bulgar ormanlarda meyve toplayıp para kazanmak umuduyla İsveç’e geldi.
Ormanlarda kurdukları çadırlarda güç koşullarda yaşayan Bulgaristan’dan gelen mevsimlik işçiler orman sahiplerinin direnişiyle karşılaşıyor. Polise başvurarak arazilerinin işgal edildiğini ve boşaltılmasını istiyor. Ancak polisin mevsimlik işçileri ormanlardan sürmesi hiç de kolay değil. İsveç’te herkesin çevreye zarar vermemek kaydıyla doğada yerleşme, böğürten ve mantar toplama hakkı var. Bu hakkın bilincinde olan mevsimlik işçiler polisin tüm ikazlarına rağmen ormanda kalmayı sürdürüyor.
ANF/STOCKHOLM