Avrupa eylemlerinin ‘Rengi’ artık yok

Kadın Haberleri —

XALTÎKA SORÊ

XALTÎKA SORÊ

  • Avrupa’daki eylemlerinin rengi ve daimi üyesi Xaltîka Sorê geçtiğimiz ay kansere yenik düşürek yaşamını yitirdi.  Vasiyeti üzerine tabutunun üzerine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resmi konuldu.

M.ZAHİT EKİNCİ / AZİZ ÇİFTÇİ

Bremen’de yaşayan Kürdistanlılar arasında Xaltîka Sorê olarak bilinen Seri Görmez kanser hastalığına yenik düşerek yaşamını yitirdi.

Riha (Urfa) Wêranşar (Viranşehir) nüfusuna kayıtlı olan 78 yaşındaki Seri Görmez 8 çocuk annesiydi. Avrupa’da yapılan tüm eylemlerde yer alan Xaltîka Sorê eylemlerin renkli siması olarak biliniyordu. İlerlemiş yaşına rağmen her eyleme katılan ve Kürdistan devrimine olan bağlılığı ile bilinen Xaltîka Sorê yaklaşık bir buçuk senedir kanser hastalığı ile mücadele ediyordu. 20 Ağustos’ta yaşamını yiteren  Xaltîka Sorê  Bremen’de son yolculuğuna uğurlandı. 

Vasiyeti yerine getirildi
Törene katılan Münever Sliva, Xaltîka Sorê’nin mücadeleci bir kadın olduğunu belirterek, “Yapılan tüm eylemlerde ulusal elbiselerini giyerek katılım sağlıyordu. Önderliğe çok bağlıydı.  Nitekim vasiyetinde Önderliğin fotografını tabutuma sarın demiş. Vasiyetini yerine getirdik. O hep kadın ve devrim mücadelesinde yaşayacak” dedi. 

Sorê ananın iradesini kimse kıramadı
Ülkedeki katı gelenekçi ve feodal anlayışlardan kaçarak Almanya’nın Bremen kentine gelen Seri Görmez Wêranşarlı Êzîdî bir kadın. Ülkedeyken ‘talebeler’ diye tanıdığı birçok insanla yolu Avrupa’da kesişmiş. Xaltîka Sorê, Avrupa’ya geldikten sonra katı gelenekçi zihniyeti ayaklar altına alarak tüm eylemselliklerde yer almaya başlamış. Bu davranışlarından dolayı ilk zamanlar mensup olduğu Êzîdî toplumunun bazı bireyleri tarafından dışlanmış ve ayıplanmış. Öyle ki annesini bir eylemde gören büyük oğlunun dahi tepkisini çekmiş. Kınamalar, ayıplar Sorê annenin iradesini kırmadığı gibi daha da bilemiş. Yol bilmez, dil bilmez Sorê ana gün gelmiş yolunu kaybetmiş eylemlerin yapıldığı sokaklarda. Saatler sonra yorgun argın bir şekilde evine dönen Xaltîka Sorê bunları kendisine hiç dert etmemiş.

'Talebeler ne söyleseler yapıyorlardı'

Daha önce gazetemize verdiği bir röportajda, özgürlük mücadelesi ile tanışmasını anlatan Xaltîka Sorê şunları artarmıştı: “Talebeleri tanıdıktan sonra bir daha da peşlerini bırakmadım. Peki diyecesin ki neden bırakmadın? Gözlerinde inanç, kalplerinde sadakat, sözlerinde doğruluk vardı, ondan bırakmadım onları. Ne söyleseler yapıyorlardı. Bir Serxwebûn için bisikletle 40 km yol giden insanlardı onlar. İlk başlarda az ama öz insandılar. Şimdiki birçok yurtsevere bakıyorum bir dergi almaktan, bir aidat vermekten acizler. Eskiden sevgi, hoşgörü ve yoldaşlık ilişkileri bambaşkaydı. Şimdi sanki daha başka herşey. Derneğe gidiyorsun. İnsanlar birbirlerine el uzatmaktan aciz sanki. Bizler birbirimizi sevmezsek ve birbirimize sahip çıkmazsak bu yaban ellerde kim bizi sevecek? Hepimiz köklerini aynı topraktan alan bir ağacın dalları gibiyiz. Hepimizin kaderi birbirine bağlı. Batacaksak hep beraber batacağız, kurtulacaksa hep beraber kurtulacağız.”

Direnişçi bir kadın

Katıldığı her eylemde moral kaynağı olduğunu söyleyen eniştesi Adil Teyyar, “Sorê ana yaşadığı baskılardan kaynaklı Avrupa’ya çıkmak zorunda kaldı. Burada Kürtleri daha iyi tanıyan Sorê ana, nerede eylem olsa oradaydı. Eylemde Kürt kelimesinin geçmesi onu için yeterliydi. Çok azimli ve iradeli bir duruşu vardı. Katıldığı eylemde güler yüzü ile herkesin moral kaynağıydı. Kendisine Berîvanların, Berîtanların, Zîlanların duruşunu esas alıyordu” dedi.

Sembollerine hep sahip çıktı

Xaltîka Sorê, Almanya'nın Köln kentinde 12 Kasım 2016’da düzenlenen Erdoğan rejimini protesto eyleminde giydiği sarı, kırmızı, yeşil renkli elbise ve üzerindeki Kürt semboller gerekçe gösterilerek Alman polisinin saldırı ve hakaretlerine maruz kalmıştı. Gözaltına alınan Xaltîka Sorê’ye dava açılmış ve mahkeme tarafından 300 Euro para cezasına mahkum edilmişti. "Polisler elbisemi yırtarak çıkardılar, iç çamaşırlarımla orta yerde kaldım" diyen Xaltîka Sorê’nin anlatımlarını Köln polis yetkilileri de 'yırtmak yasaldır' diyerek üstü örtülü kabul etmişti. Buna rağmen Xaltîka Sorê, "Bedeli ne olursa olsun o elbiselerimi giymeye ve sembollerime sahip çıkmaya devam edeceğim. Alman polisi ulusal değerime sahip çıkmamı engelleyemez, yırtarak üzerimden çıkarmaya da hakkı yok" diyen Xaltîka Sorê, "Ben Êzîdîyim, tüm dinlerin de sembollerinin takılı olduğu kıyafetimi Erdoğan diktatörlüğünü protesto etmek için giydim" diye belirtmişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.