Avrupa’da yaşayan Kürtler, Demokratik Özerklik ilanına destek eylemlerini sürdürüyor. Bu amaçla haftasonu Belçika ve Almanya kentlerinde eylemler düzenlendi.
Demorkatik Özerklik ilanına destek amacıyla Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan mitingi, Avrupa Kürt Kadın Hareketi organize etti. Eyleme, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzlerce kişi katıldı. Demokratik Özerklik’i destekleyen, İran ve Türki devletlerini kınayan sloganların yazıldığı pankart ve dövizler taşındı. Ayrıca sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı.
Mitingde yapılan basın açıklamasında, Demokratik Özerklik ilanı desteklenerek, halkların kardeşliğine vurgu yapıldı. Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON) Sosyalist Kadınlar Birliği de, hazırladığı bildiriyi okuyarak, Demokratik Özerklik ile Almanya’da başlayan ‘Kürt Kimliği Tanınsın’ kampanyasını desteklediklerini açıkladı.
Konuya ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylem, çekilen halaylarla son buldu.

‘Özerkliği  tanıyın’ çağrısı
Bir diğer Demokratik Özerklik ilanına destek eylemi de Almanya’nın Bremen kentindeydi. Kentte yaşayan Kürtler, Brati Derneği ve Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla istasyon meydanında bir araya geldi. Eylemciler, „Yaşasın Demokratik Özerklik, Ya Özgürlük Ya Özgürlük“ yazılı pankartlar açtı.
Burada konuşan Bremen Kürt Halk Meclisi Başkanı Sait Bilgin, 14 Temmuz Direniş gününün Demokratik Özerklik’le hayat bulduğunu söyledi. İlanı Kürtlerin özgür yaşam ilanı olarak niteleyen Bilgin, başta Türkiye olmak üzere tüm devletleri Demokratik Özerklik’i tanımaya çağırdı.
Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu’nun (YEK-KOM) tarafından bildiriler dağıtılırken, eylem çekilen halaylarla son buldu.   

Hamburg’ta toplantı
Hamburg kentinde ise, „Demokratik Özerklik’i Selamlıyoruz“ adıyla halk toplantısı yapıldı. Hamburg Kürt Halk Meclisi tarafından organize edilen toplantıya, çok sayıda Kürdistanlı katıldı.
Önceki gün saat 14:00’te Hamburg Kürt-Alman Kültür Derneği’nde yapılan toplantı saygı duruşu ile başladı. Toplantıda konuşan Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) Başkanı İsmet Kem, Demokratik Özerklik’i anlattı. Özerklik ilanının tüm Kürtleri heyecanlandırdığını belirten Kem, şunları söyledi: „Tarihi günlerin yaşandığı böyle bir süreçte hayata geçirilen Demokratik Özerklik ilanı, sadece Kürtleri kapsamıyor. Bu proje, tüm ezilen uluslar ve Ortadoğu halkları içinde bir kurtuluş reçetesidir. Kürtler, tarihte ilk kez kendi kendilerini yönetecek bir süreci yakaladılar. Hepimiz bu sürecin ruhuna ve karakterine göre hareket etmeliyiz. Kürt gerçeği, her gün daha fazla kabul görüyor. Başımız dik ve onurumuzla kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Özgürlük, elimizi uzatırsak yaklayabileceğimiz kadar yakın.“
Toplantının bir diğer konuşmacısı ise YEK-KOM Başkanı Yüksel Koç’tu. Kimlik kampanyası hakkında bilgilendirme yapan Koç, Almanya’da yaşayan bir milyon Kürt’ün statü kazanması için kampanyayı başlatıklarını söyledi. Koç, tüm Kürtlerin kampanyaya seferberlik ruhu ile katılmasını isteyerek, „Herkes gibi kendi kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Türk, Arap ve Fars olarak tanınmak istemiyoruz“ dedi. .
Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

BİRGÜL ROAVA/BRÜKSEL - İLYAS ERSÖZ/BREMEN - M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG





İnkar yerinden özerkliğe selam!



Kürdistan’ı dört parçaya bölen 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması, 88. yıldönümünde İsviçre’deki Kürtler tarafından protesto edildi.
Önceki gün yaklaşık bin Kürt, Lozan’da Antlaşma’nın imzalandığı Rumine Sarayı önünde bir araya geldi.  İran ve Türk devletlerinin protesto edildiği eylemi, İsviçre Kürt Halk Meclisleri organize etti. Eyleme, vicdani retçiler de katıldı.

Eylemciler, Rippone Meydanı’ndan yürüyüşe başladı. Kürtler, Lozan Antlaşmasını kınayan sloganların yazıldığı dövizler, vatansızlığa dikkat çeken pankartlar taşıdı.  Port Meydanı’na kadar yürüyen eylemciler, burada miting düzenledi. Miting, Demokratik Özerklik ilanı kutlamasına dönüştü. Ayrıca, İran ordusunun Güney Kürdistan topraklarında yürüttüğü saldırı ve katliamlara son vermesi istendi.

BENGÜL YAÐIBASAN/ LOZAN