Avrupa’da binler Deniz için yürüdü

Yurt Dışı Haberleri —

Deniz Poyraz için Frankfurt'ta eylem/foto: ŞAHİN BOZLAR

Deniz Poyraz için Frankfurt'ta eylem/foto: ŞAHİN BOZLAR

  • Devlet teşvikiyle Onur Gencer adlı Türk ırkçısı tarafından HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıda HDP çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi Avrupa kıtasında yaşayan Kürdistanlılar ve dostları tarafından lanetlendi, “boyun eğmeyeceğiz” mesajı verildi.

 

HDP İzmir İl Binası’na yapılan saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesi Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle lanetlendi. Eylemlerde “HDP bu tür katliamlarla boyun eğen bir parti olmadı” denilerek partiyi sahiplenme çağrısı yapıldı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde geniş katılımlı bir eylem ile HDP yönelik saldırılar ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi kınandı. Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) çağrısı ile eyleme NRW eyaletine bağlı onlarca farklı kentten insanlar katıldı. Yürüyüş kortejinin önünde Deniz Poyraz'ın fotoğrafının olduğu bir pankart taşındı.

Yapılan konuşmalarda “Sarayın haberi olmadan bu tür katliamların yapılması mümkün değildir. O nedenle hesap verecekler" denildi. Eylemde ayrıca Türk devletinin işgal saldırıları da protesto edilerek gerilla mücadelesinin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’deki eylemde saldırılara ilişkin çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı. Eylemde ”HDP bu tür saldırı ve katliamlarla boyun eğen bir parti olmadığını geçmişe bakarak görebilirler. HDP geçmişte direndi bugün de direnecek“ denildi.

BIELEFELD

HDP bayrakları ile Deniz Poyraz’ın resimlerini taşıyan Kürdistanlılar katliamın sorumlusu olarak AKP-MHP faşist ittifakını işaret etti. Yapılan konuşmalar ardından yürüyüşe geçen halk şehir merkezinde bir basın bildirisi okuyarak saldırılara ilişkin bilgilendirme yaptı.

HAMBURG

foto: M.ZAHİT EKİNCİ

Türk devletinin işgal saldırıları ve HDP’li Deniz Poyraz’ı anmak için bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg DGB’nin organize ettiği yürüyüşte sık sık, “Bijî berxwedana gerila”,  “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda saldırıların amacına dikkat çekildi.

FRANKFURT

foto: OSMAN OĞUZ

Frankfurt, Giessen, Mannheim ve Mainz’dan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarını Frankfurt’ta düzenledikleri ortak eylem ile protesto etti. Eylemde konuşan Ozan Emekçi, faşizme karşı direnmenin tek yolunun demokrasi güçlerinin birlikte mücadele etmesinden geçtiğini söyledi. Eylemde sık sık “Katil Erdoğan”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atıldı.

HILDESHEIM

foto: ŞABAN KAZAN

Hildesheim DKTM’nin organize ettiği yürüyüş Ottoplatz’da başladı.Halk daha sonra ise kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.Almanca bildirilerin okunduğu eylemde HDP bayrakları ve Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı.

BERLİN

Başkent Berlinde gençlik hareketi öncülüğünde düzenlenen yürüyüşte soykırım saldırıları ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi. Yürüyüşte Linksjugend Solid adına yapılan konuşmada Almanya ve NATO’nun Erdoğan’ın katliamlarının sponsoru olduğu belirtildi. DGB ve Defend Kurdistan adına yapılan açıklamalarda Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekildi.

BREMEN

Eyalet parlamentosu önünde düzenlenen bir miting ile Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi, fotoğrafları taşındı. Çok sayıda örgütün katıldığı eylemde HDP ile dayanışma çağrısı yapıldı.

HANNOVER

Almanya’da Kürt halkına yönelik yasaklamalar, Türkiye’de ise soykırım saldırıları ve son olarak Deniz Poyraz’ın katledilmesi kentte düzenlenen eylemle kınandı. Poyraz’ın fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık “Yaşasın halkların dayanışması”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

foto: ENVER BELLI/Mannheim

KIEL

Düzenlenen çadır eylemiyle Kürt halkına yönelik soykırım saldırıları protesto edildi. Öcalan'a dönük tecridin kınandığı ve zindan direnişinin de selamlandığı eyleme, Almanlar ve Alevi Derneği üyeleri de katıldı. Eylemde yüzlerce bildiri dağıtıldı.

DRESDEN/LEIPZIG

İşgal saldırıları ve HDP’ye yönelik katliam girişimleri her iki kentte düzenlenen bir yürüyüş ile kınandı, mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

ZURIH

İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'a yaptığı saldırılar ile İzmir'de HDP'li Deniz Poyraz'ın katledilmesi İsviçre'nin Zürih kentinde binlerce kişi tarafından protesto edildi. Eyleme,  Güney Kürdistan'a giden barış heyeti üyeleri, İsviçreli siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Yapılan konuşmalarda soykırım saldırılarına karşı gerilla direnişinin sahiplenilmesi ve enternasyonal direnişin yükseltilmesinin önemine değinildi.

Güney Kürdistan’a gidip dönen Barış Heyeti'nden Dr. Maja Hess ise burada yaşanılan sürece ilişkin konuştu. Hess, “Tüm engellemelere rağmen barış talebimizde ısrarcı olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Sosyalist Parti'nden (SP) İsviçre Ulusal Konsey Milletvekili Fabian Molina da ”Güney Kürdistan'a yönelen işgale karşı Kürt halkıyla olan dayanışmamız devam edecektir" dedi. 

VIYANA/INNSBRUCK/GRAZ

foto: OSMAN YILDIRIM

Avusturya’nın Viyana, Innsbruck ve Graz kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar, Deniz Poyraz’ın katledilmesini düzenledikleri eylemlerle protesto etti. HDP bayrakları ve Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının taşındığı eylemlerde “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. Eylemlerde saldırılara ilişkin çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

KOPENHAG

Danimarka'nın başkentinde Kürdistanlılar, HDP'li Deniz Poyraz'ın katledilmesine karşı sokağa çıktı. Sêvê Kadın Meclisi ve PKAN adına yapılan konuşmalarda, Poyraz'ın devletin organizesiyle katledildiği belirtildi. Eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ve HDP bayrakları taşınırken, sık sık "HDP halktır, halk burada", "Hepimiz Deniziz" sloganları atıldı.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo’da düzenlenen eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ve HDP bayrakları taşınırken, sık sık "Şehîd namirin”, “Jin Jiyan Azadî”, “HDP halktır halk burada" sloganları atıldı ve halka bilgi verildi. Yapılan konuşmada Norveç yetkililerine seslenildi ve "Artık bu katliamlara kimse seyirci kalmamalıdır” denildi.

ROMA

İtalya’nın başkenti Roma'da da Deniz Poyraz anıldı. Ararat Kürt Kültür Merkezi’ndeki basın açıklamasına Kürdistanlılar ve İtalyanlar katıldı. Poyraz'ın katilinin faşist Erdoğan ve Soylu olduğu belirtilerek "Hesabını soracağız" mesajı verildi. "Biz bu katilleri Rojava'da, Güney Kürdistan'da, Kuzey Kürdistan'da çok iyi tanıyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada “Bunların hesabını her yerde soracağız" denildi.

Fransa’da Kürtler Deniz için eylemde

foto: FEYYAZ BRUSK/Marsilya

Fransa'nın Evry, Marsilya, Toulouse ve Rennes kentlerinde de hem HDP’ye yönelik saldırılar hem de Türk devletinin Güney Kürdistan’ı işgal girişimi protesto edildi. Eylemlerde HDP’li Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı, sık sık “Katil Erdoğan”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda  “Kürt halkına karşı tam bir soykırım savaşı yürütüldüğüne” işaret edilerek, İzmir’deki saldırının da bu temelde geliştiği ve devlet eli ile yapıldığı kaydedildi. Eylemlerde ayrıca Avrupa devletlerinin bu saldırılar karşısında suskun kalmasına da tepki gösterildi.

Deniz yaşayacak, faşizm yıkılacak

foto: DİCLE ERDEN

Londra’da Kürtler, sosyalistler, devrimciler ve Alevi kurumlarının öncülüğünde binlerce kişi HDP binasına saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto ederek, “Deniz’i katleden bu sistem bu faşizmi yıkacağız” dedi.

Londra Manor House bölgesinde bir araya gelen halk Deniz Poyraz’ın fotoğrafları ile HDP bayrakları taşıyarak Turnpike Lane bölgesine doğru yürüdü. Kitlenin öfke ve tepkisini dile getirdiği yürüyüşe çevreden alkışlarla gösterilen yoğun ilgi dikkat çekti.

Halk, Harringey bölgesinde AKP-MHP faşizmine karşı oturma eylemi gerçekleştirerek, Britanya devletinin faşizme karşı tutum alması istendi. DGB adına yapılan ortak açıklamada  “HDP’nin anlayışını yıkamayacaksınız. Deniz’in şahsında faşizmi yeneceğiz HDP’nin yanında duracağız. Bu faşizme ve iktidara son darbeyi Deniz Poyraz ruhu vuracaktır. HDP bu ülkede barışın umududur. HDP birlik ve beraberlik bir arada yaşamanın umududur. Bu umut faşizmi yenecek” denildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.