Avrupa'da halk Deniz için alanlardaydı

Yurt Dışı Haberleri —

  • Avrupa’nın birçok kentinde Kürdistanlılar ve dostları bir Türk ırkçı tarafından HDP İzmir il binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz için alanlara çıktı.

 

Bir Türk ırkçısı tarafından HDP İzmir il binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz için Kürdistanlılar ve dostları Avrupa’nın birçok kentinde alanlara çıkarak faşist saldırıya tepki gösterdi.

KÖLN

Köln’deki eylem Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı ile Weinerplatz’da yapıldı. ADGB ve Women Defend Rojava temsilcileri birer konuşma yaparak saldırıyı kınadı. KON-MED’in bildirisinin de okunduğu eylemde sık sık, “Faşizme karşı omuz omuza”, “HDP halktır halk burada”, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Alexanderplatz'da bir araya gelen Kürdistanlılar, Türkiyeliler ve dostları HDP'ye yapılan saldırıları kınarken, katledilen Dilek Poyraz'ın ailesi ve HDP ile dayanışma içerisinde olduklarını, faşist saldırılara karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Yapılan açıklamalarda AKP-MHP faşist diktatörlüğün HDP'yi hedef göstermesi, bu nedenle saldırıların gerçekleştiğini ve bu saldırılar sadece HDP ile sınırlı olmadığı bütün Kürt halklarına yönelik gerçekleştiği dile geldi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Deniz Poyraz’ın katledilmesi düzenlenen eylemle protesto edildi. Yapılan konuşmalarda “Faşist TC devletini kınıyoruz, bu saldırıyı sıradan ele almıyoruz. Deniz arkadaşımızı katleden zihniyet devlet zihniyetidir,  bu zihniyet dün de bizi katletmişti, failini biliyoruz” denildi. Bildirilerin de okunduğu eylemde sık sık, “Şehîd namirin”, “Bijî berxwedana HDP”,“Kahrolsun TC faşizmi” sloganları atıldı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde Stachusplatz’da yapılan eylemde  faşist katillerin adresinin AKP-MHP iktidarı olduğuna dikkat çekilerek, hiçbir saldırı ve katliamın kendilerini yıldıramayacağı belirtildi. Eylemde “Sesimizi ve mücadeleyi yükseltmeye, herkesi HDP'yi sahiplenmeye çağırıyoruz” mesajı verildi.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde DGB’nin organize ettiği eylem Sternschanze’de düzenlendi. Birçok kurum ve bileşenlerinin katıldığı mitingde HDP bayrakları taşındı. Yapılan konuşmalarda saldırının planlı ve organizeli bir şekilde yapıldığına çekildi, HDP ile dayanışma mesajı verildi. Eylemde sık sık, “HDP halktır, halk burada”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atıldı.

FRANKFURT 

Frankfurt’taki protesto eylemine NCK, AGİF, ADHK, Women Defend Rojava (WDR) Atik, AKD, Haziran Kültür Evi ve çok sayıda kişi katıldı. 

Eylemde sık sık ““Kirli ellerinizi HDP’den çekin” ve “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganları atılarak, HDP’yi her yerde ve her koşulda sahiplenme vurgusu yapıldı. 

MAINZ

Almanya’nın Mainz kentinde de faşist saldırı kınandı. FCDK-KAWA adına yapılan açıklamada, "AKP iktidarının küçük ortağı olan MHP, uzun süreden beri HDP'yi hedef göstererek bu tür saldırıların önünü açtı. Bu saldırılar halkların özgürlüğüne vurulan bir darbedir. HDP şahsında halklar sindirilmeye çalışılmaktadır“ denildi.

BREMEN

Bremen Eyaleti Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar, "Failler belli, Soylu, Erdoğan, Bahçeli, Şer odağıdır” pankartını taşıdı. Eylemde kamuoyuna katliama karşı tepkisiz ve duyarsız kalmama çağrısı yapıldı. Ayrıca Alman devletinden AKP/MHP şer ortaklığına verdiği desteği sonlandırılması istendi. 

Açıklamalar ardından kitleye faşist bir grup saldırdı. İki eylemci aldığı darbeler sonu yaralanırken, polisin müdahalesi sonucu saldırı durduruldu. 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Europagalerie’nin önünde bir araya gelen Kürdistanlılar yıllardır süren baskı ve katliam politikalarına boyun eğmeyeceklerinin mesajını verdi. Eylem “Terörist Türkiye”, “Diktatör Erdoğan” sloganları ile sona erdi.

LONDRA

Deniz Poyraz’ın katledilmesi Londra’da da “Kahrolsun faşizm”, “Terörist devlet”, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları ile protesto edildi. Deniz Poyraz’ın fotoğraflarını ve HDP bayrakları taşıyan kitle, “Kahrolsun TC mafya devleti” pankartı açtı. Kitleye dönük bir ülkücünün provokatif yaklaşımına ise gençler çok sert tepki ve karşılık verdi.

DGB adına yapılan açıklamada “Gün, faşizmin saldırganlığına, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini kanla bastırma siyasetine karşı HDP’yi sahiplenme ve sokaklara çıkma günüdür” denildi. Kadın örgütleri adına yapılan açıklamada, “Deniz Poyraz’ı katleden bu faşist zihniyet yenilecektir. Bu katliamın sorumlusu faşist Erdoğan iktidarı ve onun İçişleri Bakanlığı’dır. Faşizme karşı herkesi HDP’yi sahiplenmeye çağırıyoruz”  diye belirtildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde düzenlenen eylemde saldırının örgütlü ve planlı yapıldığına dikkat çekilerek “Saldırının arka planında başta Erdoğan olmak üzere devlet var” vurgusu yapıldı.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de de faşist saldırı lanetlendi. Eyleme birçok örgüt ve platform katıldı. Yapılan konuşmalarda  “Tek dertleri ve politikaları 6 milyon halkın iradesi olan barış ve demokrasi mücadelesinden ödün vermeyen HDP saldırarak varlığını idame ettirmek olan AKP/MHP faşizmi katliamcı yüzünü bir kez daha göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

İsviçre’nin Basel, Zürih, Cenevre, Wintherhur ile Bellinzona kentlerinde aynı amaçla her kesimden halklar alanlara çıkarak Deniz Poyraz'ın Türk devlet faşizminin bizzat talimatıyla katledilmesine tepki gösterdi.

PARİS

Deniz Poyraz’ın için Fransa’nın başkenti Paris’te de bir eylem düzenlendi. Sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganlarının atıldığı eylemde  “Bu cinayet faşist Türk devletinin Kürt düşmanı yüzünü bir kez daha göstermiştir. Bizleri öldürerek bitiremezler, bir gider bin geliriz” diye belirtildi.

Kentin Drancy ve Evry banliyölerinde de aynı amaçla eylemler düzenlendi.

MANTES-LA-JOLIE 

Fransa’nın Mantes la Jolie kentinde düzenlenen protesto eyleminde “Bedeli ne olursa olsun sesimiz hep gür çıkacaktır. HDP dün boyun eğmediği gibi bugün de boyun eğmeyecek" mesajı verildi. Eylem "Jin, Jiyan, Azadî", " HDP halktır", "Katil Erdoğan, işbirlikçi AB” sloganlarıyla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde gençlik hareketi öncülüğünde düzenlenen eylemde “Terörist Erdoğan” sloganları atılarak “MHP ve Erdoğan’ın adamları HDP’li bir kadını katletti” yazılı pankart taşındı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.