
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından hazırlanan rapor, Avrupa kıtasındaki yoksulluk ve açlık sorununun oldukça yüksek bir düzeye geldiğini gösteriyor. Rapora göre, Avrupa son 60 yılın en ağır insani kriziyle karşı karşıya. Ekonomik gelişmişlik düzeyi, daha gerilerde olan Doğu ve Güney Avrupa’nın 22 ülkesinde yardım kuruluşlarından gıda yardımı alan insanların oranı 2009-2012 yılları arasında yüzde 75 oranında arttı. Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) verilerinden derlenen IHCR raporuna göre, kıta genelinde 120 milyon kişi yoksulluk ile karşı karşıya, 43 milyon Avrupalı ise, açlık sorunu yaşıyor.
Ekonomik krizin etkileri
Rapora göre, Fransa’da devletten sosyal yardım alan insanların dörtte üçü, aş evleri ve ya diğer gıda yardımları olmasa ev kirasını ödeyemeyecek durumda. Yoksulluk sorununun İtalya’da daha net bir şekilde görüldüğü belirtilen raporda, son üç yılda 150 bin kadar küçük mağaza ve firmanın kapatılmak zorunda kaldığı ifade edildi.
Öte yandan, 2008 yılında başlayan ekonomik krizin etkileri halen bir çok Avrupa ülkesinde net olarak görülüyor. Sadece Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler baz alındığında dahi, bu sorunlar daha bariz bir şekilde hissediliyor. AB genelinde 2004-2007 arasında yüzde 2-3 civarında olan ekonomik büyüme oranı 2012’de eksi yüzde 0,4 oldu. 2007 yılında yüzde 7 civarında olan işsizlik oranı ise yüzde 11’e ulaştı. 17 üyeli Euro Bölgesi’nde ise, bu oran yüzde 12’yi geçmiş durumda.
ANF/ROMA