Avrupa'daki Kürt kurumları yenileniyor

Yurt Dışı Haberleri —

Yüksel Koç/KON-MED

Yüksel Koç/KON-MED

  • Bünyesinde 5 federasyon ve buna bağlı 300’e yakın kurumu barındıran KON-MED, yenilenme ve güçlenme iddiasıyla 6 Haziran’da kongreye gidiyor.

 

ERKAN GÜLBAHÇE/SAARBRÜCKEN

Pandemi koşullarına rağmen çalışmalarını sürdüren Avrupa’daki Kürt kurumları bir yandan da yeni dönem kongrelerini gerçekleştiriyor. Almanya’da alttan üste kongre süreçlerinin önemli bir kısmı tamamlanırken, bünyesinde 5 federasyon ve buna bağlı 300’e yakın kurumu barındıran KON-MED 6 Haziran’da kongresini yapacak. Diğer ülkelerde de konfederasyon, federasyon ve kurumlar kongrelerini yapıyor. KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ve KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer ile pandemi sürecindeki faaliyetleri ve kongre süreçlerini konuştuk.

Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), 26 Avrupa ülkesindeki konfederasyon, federasyon, meclis, inanç kurumu, Rojava, Rojhilat ve Başur örgütlenmeleri ile yüzlerce kurumu temsil ediyor.  KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, pandeminin ilk dönemlerine ilişkin "Herkes gibi biz de hazırlıksızdık, ama akabinde yereldeki bileşenlerimizle birlikte örgütlü olduğumuz bütün ülkelerde yerellerde çalışmalarımızı sürdürdük" dedi. Koç, kriz masaları kurarak ülkedeki sağlık bakanlıklarına mektup yazdıklarını, koronayla ilgili bilgilendirmeden maske tedarikine, yardım kampanyalarına kadar birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. Ekonomik olarak zorlanma yaşayanlarla dayanışma için Heyva Sor gibi kurumlarla birlikte Kardeş Aile Kampanyası başlattıklarını da hatırlatan Koç, "Avrupa ve dünyadaki insanlarımız, dört parça Kürdistan’da ihtiyacı olanlar ile kardeş aile oldu. Halkımız bir nebze de olsa rahatladı" dedi.

Bu süreçte de Türk devletinin işgal saldırılarının yoğun olarak devam ettiğini vurgulayan Koç, "2019 Mayıs ayından itibaren kurallara uyarak tekrar alanlara çıkarak sömürgecileri, katliamcıları protesto etmek için eylem ve etkinlikler gerçekleştirdik. 2020 Eylül’ünde ‘Dem Dema Azadî ye’ adlı geniş bir kampanya ile Önderliğin özgürlüğünü talep ettik” diyerek, mevcut koşulları zorlayarak Kürt halkının tepki ve taleplerini yüksek sesle dile getirdiklerini aktardı.

Eksikler masaya yatırılıyor

Avrupa genelinde bir süredir yerellerden merkeze doğru kongre süreçlerinin devam ettiğini kaydeden Koç, “6 Haziran’a kadar bütün ülke konfederasyonları kongrelerini yapacak. Ardından ise biz KCDK-E olarak kongremizi gerçekleştireceğiz" dedi. Koç, şimdiye kadar yapılan kongrelerde yürütülen tartışmalar ve sonuçlarına ilişkin ise şunları aktardı: "Kongrelerimizde, sistem inşasında yetersiz, eksik kalan yanlarımızı tespit ediyor ve bu yetersizlikleri giderme noktasında nasıl bir yol izleyeceğimizi belirliyoruz. Konfedaral sistemin özü olan yerellerin daha fazla güçlenmesi için neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Meclislerin, toplum merkezlerinin karar alan, toplumsallaşan ve özgür toplum iradesini açığa çıkaran, çekim merkezi haline gelen yerler olabilmesi için yoğun tartışmalar yaşanıyor. Yereller bundan sonra yürütülecek çalışmalarda daha belirleyici olacak. Örneğin; nerede toplum merkezi, dini inanç kurumları açılacak? Bu ve buna benzer çalışmalar için kendileri karar verecek, ihtiyaçlarına göre hareket edecekler."

Tüm parçalara özgün

Avrupa’da Kürdistan’ın dört parçasından insanların yaşadığını hatırlatan Koç, "Tüm parçalarımızdan insanlarımızın özgün sorunlarına el atılacak. Yaşadıkları şehirlerdeki sorunları, siyasal, ruhsal, toplumsal, göçmenlikte kaynaklı sorunları ve buna ilişkin nasıl çözümler bulunacağı konusunda çalışmalara da ağırlık vereceğiz” diye belirtti.

Kültürümüz öncelik

Kongrelerde özellikle kültürel, sosyal çalışmaların önemine vurgu yapıldığı ve buna ilişkin kararlar alındığının altını da çizen Koç, “Bazı bölgelerde çocuklara kreşlerde iki dilli eğitim verilecek. Hem anadillerini geliştirme hem de yaşadıkları ülkenin dillerini daha iyi öğrenmeleri için çalışmalar yapılacak. Toplum merkezlerimizde dil dersleri, müzik dersleri vb. çalışmalar yürütülecek" dedi.

Örgütsüz Kürt kalmamalı

DKTM’lerde “örgütlüğümüzü büyütmek için üye ol, üye yap” şiarı ile üye kampanyası başlattıklarını belirten Koç şu çağrıda bulundu: “Son dönemde Kürdistan’ın dört parçasından Avrupa’ya büyük bir göç yaşandı. Özellikle Rojava Kürdistan’ından. Bizim şiarımız da örgütlenmeyen Kürt kalmamalı. Eylemlerimize baktığımızda birçok insanı var ancak üye sayımız buna paralel değil. Bu anlamda her Kürdü DKTM ve meclislerinde üye yapmamız gerekiyor. Bizler bir arada olursak burada yaşadığımız birçok soruna çözüm gücü olabiliriz. Bu kampanyanın da buna hizmet etmesini bekliyoruz."

KON-MED kongresi 6 Haziran’da

Almanya’daki kongrelerin ise sonuna doğru gelindi. Almanya’daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED), 5 federasyondan oluşuyor. Bu federasyonlara bağlı 60 meclis, 15 komün, 66 DKTM derneği, 42 Cami, 12 Dergah, 9 Ezîdî evi, 90 Spor Klubü, Rojava dernekleri, kültür, kadın, gençlik vb. bünyesinde örgütlenen toplam 300’e yakın kurumu kapsayan büyük bir aile.

KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer, Mayıs ayında onlarca meclis, komün, DKTM’nin kongrelerini gerçekleştirdiğini belirterek, "FED-KURD (Doğu), FED-MED (NRW), FCK (BW-BAYERN) ve FCDK-KAWA Federasyonu’nun kongrelerini yaptığını söyledi. 30 Mayıs Pazar günü ise FED-DEM (Kuzey) kongresini yaptı.

Tüm kongreler tamamlandıktan sonra ise KON-MED kongresini yapacak. KON-MED 2. Olağan Kongresi 6 Haziran Pazar günü Almanya’nın Saal 2000 Schlodderdicher Weg 48, 51469 Bergisch Gladbach adresinde saat 09.00’da başlayacak.

"Birçok kentte dernek ve meclis kongreleri gerçekleştirilerek, yeni yönetimler belirleniyor, çalışmalar ve projeler değerlendiriliyor, örgütlüğümüzü büyütmek için birçok kararlar alındı" diyen Köçer, "Kürdistanlıların meclislerden beklentileri var. Çünkü Kürt halkına yönelik işgal ve faşizmin taarruzuna karşı bu süreçte örgütlülüğümüzü büyüterek yanıt olmalıyız" diyerek, herkesi sorumluluk almaya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.