Avrupa’nın kayıtsızlığı teşhir edildi

Yurt Dışı Haberleri —

Kürtler, bir kez daha Strasbourg'da protesto eylemindeydi/foto: Jiyan Azad

Kürtler, bir kez daha Strasbourg'da protesto eylemindeydi/foto: Jiyan Azad

  • Avrupa’nın, Öcalan üzerinde tecrit uygulayan, gerillalara karşı kimyasal silah kullanan Türk devletinin suçlarına sessiz kalması, Strasbourg’da yapılan yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

 

JİYAN AZAD/STRASBOURG

KCDK-E öncülüğünde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki 23 yıllık fiziki esaret ve ağırlaşan tecrit koşullarının kaldırılması için Strasbourg’da yürüyüş ve miting yapıldı. KCDK-E Dış İlişkiler Sorumlusu Berivan Fırat, Avrupa kurumlarını teşhir ettiklerini söyledi.

Sabahın erken saatlerinde İsviçre, Belçika, Almanya ve Fransa’dan binlerce kişi, soğuk ve yağmura rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’na özgürlük talebi için Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi önüne akın etti. Cumhuriyet Meydanı’nda “Öcalan’a Özgürlük”, "Faşist İşgalci Türk Ordusu”, "Yaşasın Gerilla Direnişi” yazılı pankartlar açıldı ve metrelerce uzunluğundaki Öcalan flamaları dalgalandı.

Saygı duruşunun ardından konuşan KCDK-E Dış İlişkiler Sorumlusu Berivan Fırat, Türkiye’nin bütün dünyanın gözleri önünde faşist diktatör Erdoğan’ın talimatları ile Kürdistan’da savaş suçları işlendiğine dikkat çekti. Fırat, son dönemde çıkar ortakları Kimyasal Silahları Önleme Kurumu’nun (OPCW) suskunluğunu da hatırlatarak, “Gençlerimiz kimyasal silahlar ile katlediliyor, OPCW nerede?” diye sordu. Fırat, şöyle devam etti: “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tecrit altında tutularak çözümsüzlük derinleştiriliyor. Bugün burada bu kurumların sessizliğini teşhir ediyoruz. CPT’nin İmralı’da işkenceyi belgelemesine rağmen burada önünde bulunduğumuz kurumlar pinokyoculuk oynamayı sürdürüyor.”

foto: DENİZ BABİR

İmralı’nın kapıları açılmalı

Kitle, yürüyüşte Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinin iki yüzlülüğünü gösteren Pinokyo maskelerini taktı. Yürüyüş öncesi konuşan KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, çözüm için İmralı’yı işaret etti. Avrupa devletlerinin, Türkiye’nin sadece gardiyan rolünü oynadığı bu oyunda İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) raporlarına rağmen suskun kalmasını eleştiren Kartal, şunları söyledi: ”Başta Avrupa’daki halkımız, dört parça Kürdistan ve dostlarımız, Önder Apo’nun özgürlüğü ve Kürt sorunun çözümü için bütün toplumsal alanlarda mücadeleyi yükseltelim. Çünkü bugün Önder Apo’nun durumu nedir bilmiyoruz? CPT’nin gidip Önder Apo’nun yaşamı hakkında bulunduğu incelemelerde, orada işkence var demesine rağmen buradaki kurumlar ve üye devletler sessizliğini koruyor. Bütün yurtsever halkımıza verdiğimiz mesaj şudur; Önder Apo’nun özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için İmralı’nın kapıları açılmalı ve Öcalan’ın fiziki tutsaklığı sona erdirilmeli.”

Kartal’dan sonra söz alan Zozan Serhat de şunların altını çizdi: “Kürt sorununda demokratik çözümün yolu İmralı’dan geçer. Bu suça ortak olan bütün Avrupa devletlerini uyarıyor, üzerlerine düşeni yapmalarını istiyoruz.”

Mücadele sürecek

Yaklaşık 3 kilometre süren yürüyüş sonrası kitle, Avrupa Komisyonu binası önünde “Öcalan’a Özgürlük” sloganını haykırdı. Kitlenin coşkusuna halaylar ve zılgıtlar eklendi. Saatlerdir soğuk havaya rağmen süren görkemli miting, Hozan Şemdin’in stranları eşliğinde tutulan halaylarla son buldu.

Suçluyu silahlandırmayın

foto: VEYSİ IŞIK

Almanya’nın Düsseldorf ve Belçika’nın Anvers kentlerinde ‘Kürtler kimyasal silahlarla ölüyor‘ diyerek Türk devletinin saldırılarına dikkat çeken Kürdistanlılar, Avrupa devletlerinin sessizliğini ve Türkiye’ye silah satışını protesto edildi.

FED-MED, NRW YJK-E, TekoJIN ve Tevgera Ciwanên Kurdistan’ın, NRW Eyaleti başkenti Düsseldorf'ta organize ettiği yürüyüş, DGB Haus önünde başladı. Kürdistanlılar, beyaz elbiseler giydi. Yürüyüşün önünde Rojavayê Kurdistan'da kimyasal saldırı sonucu ağır yaralanan ve görüntüleri medyaya yansıyan Mihemmed’in fotoğrafı ile birlikte "Kürtler kimyasal silahlarla ölüyor!" pankartı taşındı.

Türk devletinin gerilla ve sivil halka saldırılarına dikkat çekilen yürüyüşte "Kürdistan'daki kimyasal ve biyolojik saldırıları durdur" ve "Dün Vietnam, bugün Kürdistan" pankart ve dövizleri yer aldı. Silahlı saldırı yapan onlarca temsili drone de taşınarak Avrupa devletlerinin Türkiye'ye yaptığı silah satışı ve Türkiye'nin suçlarına karşı sessizliği eleştirildi.

YJK-E adına konuşan Yıldız Filimci, şunları söyledi: "Medya Savunma Alanları'nda gerillaya yönelik saldırılar, Kürt halkına karşıdır. Kürt Özgürlük Hareketi şahsında bitirilmek istenen, soykırıma uğratılmak istenen, Kürt halkının kendisidir. Bu saldırıların durması bize bağlı. Biz davamıza ne kadar sahip çıkarsak, Avrupa ülkeleri ve dünya kamuoyu da o kadar sahip çıkacaktır."

FED-MED Eşbaşkanı Ahmet Elmas ise yılmayacaklarını ve direnişe devam edeceklerini söyledi.

Kürt halkıyla dayanışmalı

Belçika’da yaşayan Kürdistanlılar ise Anvers’te Sintjanplain alanında yürüyüş ve miting yaptı.

Mitingde söz alan Belçika Barış Örgütü Sözcüsü Andy Vermaut, Erdoğan liderliğindeki Türk devletinin Kürtleri katletmek için kimyasal kullandığını, bunun karşısında dünyanın sustuğunu hatırlattı. Vermaut, direnen Kürt halkıyla dayanışılması gerektiğini ifade etti.

NAV-BEL Eşbaşkanı Davut Keskin ise şunları kaydetti: “Osmanlı çetelerinin kimyasala başvurması kaybettiklerinin göstergesidir. Direnen gerillalarla onur duyuyoruz. Belçika meydanlarında her gün gerillayı sahiplenmeye devam edeceğiz."

video:

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.