Aylardır bir avluda
Kadın Haberleri —
- Depreme evinin 4’üncü katında yakalandı ve zorlukla dışarı çıkarıldı. Şu anda Çiğli’de kurulan konteyner kentte yaşıyor ve aylardır sadece iki kez dışarı çıkabildi. “Aylardır bu avlunun içindeyim, benim için yaşam ekstra zor” diyen Melek Çalış, engellilerin koşullarının iyileştirilmesi çağrısı yaptı.
Mereş’te 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen ilçe ve köylerdeki halkın yaraları sarılmadı. Konteyner kentlerin engellilere elverişsiz yapılması, barınma, ilaç, giyim, banyo tuvalet ve benzeri diğer ihtiyaçlarının karşılanmaması, engeli depremzedelerin yaşamını iki kat daha zorlu kılıyor.
Mereş’in Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çiğli köyünde kurulan konteyner alanında yaşayan ve yüzde 60 sürekli engelli raporu bulunan Melek Çalış, bu zorlukları yaşayan engelli kadınlardan. Çalış, konteynerde yaşamanın zorluklarını Jinnews’ten Habibe Eren’e anlattı.
Zorluklarda bile eşit değil
Çalış, depreme 4’üncü katta olan evinde yakalanır ve zorlukla dışarı çıkarılır. Depremin ardından iki ay boyunca kaldığı İstanbul’da sadece bir kez dışarı çıkar.
“Memleket özlemiyle buranın zorlukları da olsa gelmek istedim. 1 Nisan’da bu konteynere geldik, buraya da yurtdışında bulunan bir hayırseverin katkılarıyla yerleştik. Herkes çok zor şartlarda kalıyor burada. Banyo ve lavabo ortak. Herkes bu avlunun içerisinde. Herkes için zor olan benim için çok daha zor.”
Tek başına dışarı çıkamıyor
Çalış, konteyner kentte bulunan lavaboyu kullanmakta yaşıyor ve banyoyu da akülü aracın üzerinde yapıyor, zorlukla giyiniyor. Dahası diğer insanlar gibi bunaldığı zamanlar tek başına dışarı çıkma gibi bir imkanı yok.
Nisan ayından bu yana yalnızca AFAD’a gitmek için iki defa dışarı çıkabildiğini dile getiren Çalış, “AFAD’a gittiğimde arabadan bile inmedim işlem, aracın içinde yapıldı. Aylardır bu avlunun içindeyim. İnsanlar işleri güçleri olduğunda dışarı çıkabiliyorlar ama ben tek başına gidemiyorum, annem bakmak zorunda kalıyor” diyor.
Dayanışmayla ayakta durdu
Konteynerden çıkıp dolaşmanın zor olduğunu dile getiren Çalış, “Bazen sandalyede uyukluyorum, vücudum çöküyor ancak içeri girip on dakika dinlenemiyorum. Tekrar dışarı çıkmanın zorluğunu düşündüğüm için sandalye üzerinde dinleniyorum” diye konuşuyor.
Toplumsal dayanışmanın kendilerini ayakta tuttuğunun altını çizen Çalış, son olarak konteyner kentte engellilere yönelik iyileştirmelerin yapılması çağrısında bulunuyor. MEREŞ