AYM, bunu işkenceden saymadı

  • Anayasa Mahkemesi, Bismil’de bir uzman çavuşun öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınıp işkenceye maruz kalan Ömer Şimşek’in yaptığı başvuruyu işkenceyi yansıtan fotoğraflarına rağmen “dayanaktan yoksun” diyerek reddetti.

 

Amed’in Bismil ilçesinde yaşayan Ömer Şimşek’in maruz kaldığı polis işkencesine dair Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru reddedildi. Olay, 28 Haziran 2016’da uzman çavuş Erdem Ünal'ın ilçede uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin hemen ardından yaşandı. 

Uzman çavuşun öldürülmesinden habersiz, bir yakınlarının taziyesinden dönmekte olan Ömer Şimşek, Yusuf Başkan ve Sadrettin Bilir’in içerisinde bulunduğu aracı ilçe girişinde durduran özel timler, araçtan indirdikleri üç kişiyi darp etmeye başladı. Bayılana kadar darp edilen üç kişi, götürüldükleri İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde de işkence görmeye devam etti. Gördükleri ağır işkenceden dolayı üç kişinin başlarında, yüzlerinde, dişlerinde, dudaklarında, burunlarında ve hayati organlarda ezilme, morluk, zedelenme ve kırıklar meydana geldi. Daha sonra Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen üç ismin avukatlarının talebi üzerine, soruşturma savcısının talimat doğrultusunda işkence gören yurttaşların fotoğraf ve görüntüsü çekildi. İşkence ve darp izlerinin tespit edilmesi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na (ATK) sevk edilen yurttaşlar, doktor olmadığı gerekçesiyle muayene edilmedi. Bu yüzden darp raporu alamayan Şimşek ve diğer iki arkadaşı, çıkarıldıkları mahkeme “örgüt kurmak, yönetmek ve tasarlayarak öldürmek” iddiasıyla tutuklandı.

Bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen üç arkadaş, Diyarbakır 4 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davadan 2019’da beraat etti. Kararın ardından Ömer Şimşek, avukatı Abdullah Zeytun aracılığı ile “işkence ve kötü muamele yasağının ihlali” şikayeti ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Fakat AYM, fotoğraflarla belgelenen bu işkence başvurusunu reddetti. Şimşek’in avukatı Abdullah Zeytun’un başvurusunu inceleyen AYM, “Başvurunun sunulan belgeler çerçevesinde değerlendirildiğinde Anayasa’nın 17. maddesinde öngörülen devletin yükümlülükleri kapsamında bir ihlalinin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır” diye kaydetti. AYM, Şimşek’in işkence görmesinde devletin bir yükümlülüğünün olmadığı gerekçesiyle fotoğrafları bulunan işkencenin, “açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle başvurunun kabul edilemez olduğuna” karar verdi.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.