AYM, HDP iddianamesini iade etti

  • Anayasa Mahkemesi, HDP hakkında kapatılması talebiyle hazırlanan iddianameyi oy birliği ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti.

 

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılmasına ilişkin açılan davada ilk incelemeyi yaptı. İddianamede usul eksiklikleri tespit eden Genel Kurul, eksikliklerin tamamlanması için başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine oy birliği ile karar verdi. Bundan sonraki süreçte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, eksikleri tamamlayarak iddianameyi yeniden Anayasa Mahkemesine sunması bekleniyor. İddianame yeniden incelendikten sonra, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek.

Raportör de iadesini istemişti

İddianameyi inceleyen AYM raportörü, usul eksikliklerinin giderilmesi için iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesini ya da eksiklerin zaman içinde giderilmesini istemişti. Bu eksikliklerin, kimlik ve adres bilgilerinden oluştuğunu belirtilmişti.

 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde 17 Mart’ta dava açmıştı. Şahin’in hazırladığı iddianamede ”Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” ifadeleri yer almış, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Mithat Sancar gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 687 kişiye 5 yıl boyunca siyaset yasağı getirilmesini istemişti.

Sancar: İddianame temelsiz

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar mahkemenin kararı öncesi ”AYM’nin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı iddianameyi reddetmesini bekliyoruz” demişti. Sancar, 31 Mart 2019 yerel seçiminin ikinci yıl dönümü nedeniyle Mardin’de düzenlenen ”Halkların İradesi İçin Adalet” başlıklı forumda konuştu. HDP’ye karşı kapatma davasının MHP’de hazırlandığının altını çizen Sancar, ”Bu iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı binasında hazırlanmadı, bu iddianame yetkin, adil hukukçular tarafından hazırlanmadı. İktidarın küçük ortağının genel merkezinde hazırlandı ve sarayda son şeklini aldı, oradan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına havale edildi” dedi.

Saçma ve hukuk dışı

”Ben hala Anayasa Mahkemesi’nde vicdanlı hukukçular olduğu inancımı koruyorum” diyen Sancar şöyle devam etti: ”Bugün raportörün ilk inceleme sonucu üzerinden AYM Genel Kurulu ilk kararını verecek. İddianameyi kabul etme ya da reddetme konusunda kararını verecek. AYM’de vicdanlı hakimlerin bu temelsiz, hukuk adına, demokrasi adına yüz kızartıcı belgeyi reddetmelerini bekliyorum. Raportörün ilk belirlemeleri de zaten biraz mahcup da olsa bu iddianamenin ne kadar saçma, hukuk dışı hazırlandığını ortaya koyuyor. AYM’nin kararının daha da ileri bir noktada olmasını bekliyoruz.”

Siyaset üretmeye devam edeceğiz

Kapatma davası konusunda izledikleri yolun belli olduğunu ifade eden Sancar, şunları dile getirdi: ”Yolumuz özgürlüktür, demokrasidir, adalettir ve bunlar üzerine kurulmuş barıştır. Bu yolun ana hedefleri konusunda tereddüdümüz yok. O hedefleri de belirledik. Bu partiyi yaşatmak ve büyütmektir. Biz HDP’yi savunacağız ve yaşatacağız. Bu konuda kararımız açık ve nettir. İkincisi; bu ülkenin siyasi dengelerini belirleyen siyaset üretim tarzımızı devam ettireceğiz. Eninde sonunda sandıklar gelecek, ister erken seçim, ister zamanında bizim talebimiz erken seçimdir. Hangi tarihte yapılırsa yapılsın Türkiye’nin siyasi dengelerine etki etme gücümüzü sonuna kadar kullanacak yolu da belirledik.”

Türk: Çaresiz değiliz

Yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ise HDP’nin yüzde 6,2’den yüzde 13’lere kadar çıktığını hatırlatarak şöyle konuştu: ”Bugün bir seçim olduğu takdirde yüzde 13’leri aşacak kadar büyüyen bir partiyiz. Parti, kapatmaların hiçbir yararının olmadığını kendileri bilmesine rağmen bugün böyle bir siyaset izleniyor. Bunun yanıtını demokrasiye inanan bizler vereceğiz. Partilerin kapatılması elbette bizler açısından önemlidir. Ama seçeneksiz değiliz, çaresiz değiliz, biz yaratıcıyız. Çünkü inanıyoruz, halkımızın mücadelesini veriyoruz, başaracağımıza inanıyoruz.”  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.